Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2019,
20.26

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Anamarija Lampič Anamarija Lampič Katja Višnar Eva Urevc Vesna Fabjan Miha Šimenc Janez Lampič smučarski tek

Petek, 22. 3. 2019, 20.26

5 let

Quebec, svetovni pokal

Slovenci v Quebecu obstali v četrtfinalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Miha Šimenc | Miha Šimenc je osvojil končno 15. mesto. Bil je najboljši slovenski predstavnik na petkovi tekmi v Quebecu. | Foto Sportida

Miha Šimenc je osvojil končno 15. mesto. Bil je najboljši slovenski predstavnik na petkovi tekmi v Quebecu.

Foto: Sportida

Švedinja Stina Nilsson in Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo sta zmagala na tekmi za svetovni pokal smučarskih tekačev v kanadskem Quebecu. Na 1,6 km v prosti tehniki so štirje slovenski predstavniki izpadli v četrtfinalu, Miha Šimenc je bil 15., Katja Višnar 19., Anamarija Lampič 21., Eva Urevc pa 26.

Urevčeva je tekla v drugi četrtfinalni skupini in bila dobro minuto in pol v vodstvu, pri spustu je nazadovala v sredino, ob vzponu pa je že na začetku prišla povsem na rep in ostala na šestem mestu brez možnosti za napredovanje. V tretji skupini je Lampičeva ubrala povsem drugo taktiko, iz začelja je v največji vzpon prišla v ozadju, nato po obrobju proge pospešila in prišla na četrto mesto, a je v cilj prišla peta in se že tedaj poslovila od polfinala.

Višnarjevi je v njeni četrtfinalni skupini uspelo priti na četrto mesto, vendar je bila skupina prepočasna, da bi lahko po mestih prišla v polfinale. | Foto: Sportida Višnarjevi je v njeni četrtfinalni skupini uspelo priti na četrto mesto, vendar je bila skupina prepočasna, da bi lahko po mestih prišla v polfinale. Foto: Sportida

Šimenc najboljši slovenski predstavnik

Tudi Višnarjeva je v zadnjem, petem četrtfinalu tekla podobno kot Urevčeva, in tudi razplet je bil podoben, le da je Višnarjevi uspelo priti na četrto mesto, vendar je bila skupina prepočasna, da bi lahko po mestih prišla v polfinale. Šimenc je tekel v četrtem četrtfinalu ves čas v ozadju, po padcu ameriškega tekmeca pa je pridobil eno mesto. V nadaljevanju je prehitel še enega tekmovalca, končal na četrtem mestu skupine in bil na koncu najboljši slovenski predstavnik na tekmi.

"Včeraj me je med treningom uščipnilo v križu"

"S sezono in zadnjim rezultatom sem lahko le zadovoljen. Danes sem imel nekaj težav z utrujenostjo in predvsem z bolečino v hrbtu, ki se je pojavila včeraj. To smo nekako uspeli normalno zaustaviti, tako da sem lahko tekel normalno in sem res vesel rezultata in celotne sezone. Te bolečine so pri meni kar pogoste. Mislim, da je proti koncu sezone malce začnejo popuščati tudi mišice. Včeraj me je med treningom uščipnilo v križu, imel sem kar hude težave, a jaz upam, da mi bo tudi jutri in v nedeljo uspelo odteči tekmo," je dan in sezono povzel Šimenc.

V finalu se je med tekačicami v zaključku za zmago odvil troboj tremi Švedinjami, Nilssonova je za stotinko ugnala Majo Dahlqvist, tretja je bila Jonna Sundling (+1,28). Med tekači se je v zaključku bil tudi boj vodilnih v svetovnem pokalu, Klaebo je ugnal Rusa Aleksandra Bolšunova, ki je bil četrti, ter je tik pred koncem sezone še nekoliko povišal vodstvo v skupnem seštevku. Drugi je bil Italijan Federico Pellegrino (+1,10), tretji Norvežan Sindre Bjoernestad Skar (+1,55).

Anamarija Lampič na tekmi svetovnega pokala v Quebecu zasedla 21. mesto. | Foto: Sportida Anamarija Lampič na tekmi svetovnega pokala v Quebecu zasedla 21. mesto. Foto: Sportida

Razmere so bile "ekstremne"

Lampičeva je po novih točkah izrazila nekaj razočaranja nad razpletom tekme: "Danes je bilo zelo težko, tudi razmere so bile zelo težke. V kvalifikacijah je bilo še kar v redu, nato pa je prišla voda na površje in razmere so se čisto spremenile. Sneg je bil moker, proga težka. To ni to, kar sem pričakovala. Danes so bile razmere res ekstremne. V takih razmerah pridejo v ospredje velike države, ker imajo res dobre smuči. Danes se je to pokazalo predvsem pri Švedinjah, danes so imele rakete od smuči. Kar je bilo je bilo, popraviti ne moremo nič."

Lampičeva naša najboljša v kvalifikacijah

Klaebo je bil najboljši že v kvalifikacijah, Miha Šimenc je bil 26. in zaostal 12,58 sekunde. Na 45. mestu med 79 tekmovalci je končal drugi Slovenec Janez Lampič (+19,63).

Med tekačicami je kvalifikacije dobila Sundlingova, 14. je bila Anamarija Lampič z 8,17 sekunde zaostanka, 17. Katja Višnar (+8,96), 23. pa Eva Urevc (+10,43). Na 36. mestu med 75 tekmovalkami je končala četrta Slovenka Vesna Fabjan (+14,10).

Dolgo se ni zgodilo, da bi bil moški boljši od deklet

Svoj pogled je dodal še glavni trener Nejc Brodar: "Mislim, da se že kar nekaj let, vsaj v svetovnem pokalu, ni zgodilo, da bi bil moški dnevni rezultat boljši kot od deklet. Miha je še enkrat dokazal, da si letos povsem zasluži mesto med najboljšimi šprinterji. Še enkrat je odtekel po svojih najboljših močeh. Pozna se že utrujenost, pozna se, da je sezona že dolga, tu so še težave s hrbtom. Včeraj se je pojavila bolečina v križu, ki smo jo maksimalno poizkušali sanirati preko noči in današnjega dneva, na koncu pa še en zelo dober rezultat. Tri dekleta so bila v točkah, hitro so izpadla v četrtfinalu. Mislim, da v teh razmerah, predvsem močan dež čez noč in jutranje sneženje, ko se proga predre in se udira, so pogoji, ki nam ne ležijo najbolj. V prihodnje moramo za te pogoje še veliko narediti pri izbiri smuči. Opremljevalce moramo zaprositi za boljše smuči. Če bi bila taka tekma sredi sezone, bi lahko pričakovali malenkost več, a glede na to, da je konec sezone in da se res že pri vseh pozna določena utrujenost, je povsem realen rezultat današnjega dne."

V soboto bosta v Quebecu tekmi v skupinskem startu, ob 14.15 po slovenskem času za ženske na 10 km in ob 16. uri za moške na 15 km, predzadnji tekmi sezone.

Izidi, sprint 1,6 km prosto:

Ženske:

 1. Stina Nilsson (Šve)                 3:44,80

 2. Maja Dahlqvist (Šve)                  +0,01

 3. Jonna Sundling (Šve)                   1,28

 4. Maiken Caspersen Falla (Nor)          10,01

 5. Frida Karlsaon (Šve)                  10,59

 6. Sadie Bjornsen (ZDA)                  14,43

...

- izpadle v četrtfinalu:

19. Katja Višnar (Slo)

21. Anamarija Lampič (Slo)

26. Eva Urevc (Slo)


- izpadla v kvalifikacijah:

36. Vesna Fabjan (Slo)

 

Vrstni red v svetovnem pokalu:

 1. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor)        1454

 2. Natalija Neprjajeva (Rus)              1341

 3. Krista Pärmäkoski (Fin)                1133

 4. Therese Johaug (Nor)                   1066

 5. Jessica Diggins (ZDA)                   927

 6. Julija Belorukova (Rus)                 848

...

25. Anamarija Lampič (Slo)                  282

31. Katja Višnar (Slo)                      225

33. Alenka Čebašek (Slo)                    214

50. Eva Urevc (Slo)                         122

75. Vesna Fabjan (Slo)                       39

...

 

Moški:

 1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)      3:22,14

 2. Federico Pellegrino (Ita)             +1,10

 3. Sindre Bjoernestad Skar (Nor)          1,55

 4. Aleksander Bolšunov (Rus)              1,57

 5. Johan Haggstreom Šve)                 15,06

 6. Lucas Chanavat (Fra)                  33,76


- izpadel v četrtfinalu:

15. Miha Šimenc (Slo)

...

- izpadel v kvalifikacijah:

45. Janez Lampič (Slo)

 

Vrstni red v svetovnem pokalu:

 1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)         1443

 2. Aleksander Bolšunov (Rus)              1419

 3. Sjur Roethe (Nor)                       855

 4. Simen Hegstad Kruger (Nor)              770

 5. Didrik Toenseth (Nor)                   742

 6. Martin Johnsrud Sundby (Nor)            689

...

 47. Miha Šimenc (Slo)                      123

141. Janez Lampič (Slo)                       2

Therese Johaug
Sportal Therese Johaug do zmage tudi v Falunu, Lampičeva na 37. mestu
Anamarija Lampič
Sportal Lampičeva šesta v Falunu, Šimenc prišel do polfinala
Ne spreglejte