Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
1. 12. 2009,
7.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 7.52

8 let

Ilka Štuhec se vrača

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ilka Štuhec je po dveh poškodbah pripravljena na vrnitev v tekmovalne arene. Najprej na tekme FIS, v Val d'Iseru tudi v svetovnem pokalu.

Čeprav bolečina še ni povsem izginila, je telo 18-letne Ilke Štuhec po kar dvajsetih mesecih od zadnje preizkušnje med količki pripravljeno na vrnitev na tekmovalne proge. Obetavna Mariborčanka jo je prvič skupila med treningom v Čilu avgusta 2008, ko si je strgala prednje križne vezi. Po operaciji in dolgotrajni rehabilitaciji je njeno vrnitev preprečila letošnja poškodba na treningu v Švici. Tudi tokrat je trpelo njeno desno koleno (meniskus, kost, hrustanec in križne vezi). Na srečo druga poškodba ni bila tako usodna, tako da so treningi ob koncu novembra, torej dva meseca po nezgodi, potrdili zadostno mero pripravljenosti za tekmovanja. Če bo njeno počutje tudi na bližajočih se treningih dobro, se bo nekdanja mladinska svetovna prvakinja vrnila čez en teden na tekmah FIS v Davosu. "Ilka potrebuje štarte, potrebuje tekmovalni občutek. Res pa je, da mora sprva smučati še zelo nadzorovano, torej brez brezglavega napadanja. Tudi zato nikakor ne gojimo prevelikih pričakovanj, saj vemo, da še ni povsem pripravljena, ob tem pa je jasno, da je tudi dolgotrajna odsotnost storila svoje. Zato bodo decembrske tekme le svojevrsten preizkus. V boljši formi pa jo lahko pričakujemo v osrednjem delu januarja," pravi Ilkina trenerka in mama Darja Črnko.

V kolikor bo Štuhčeva, ki se je pred letom zaradi nezaupanja v reprezentančni ustroj odločila za samostojno pot, uspešno prestala preizkus v Davosu, kjer bo nastopila v slalomu in superkombinaciji, bo nato nastopila tudi v svetovnem pokalu v Val d'Iseru. Po dogovoru z vodstvom ženskih reprezentanc ima zagotovljeno mesto na štartu superkombinacijske preizkušnje, za vse ostale tekme pa si bo morala v nadaljevanju sezone položaj zagotoviti v internih kvalifikacijah. ''Nikakor ne bomo sili z glavo skozi zid. Če se bo izkazalo, da je Ilka fizično prešibka, se bomo takoj posvetili kondicijskim pripravam,'' poudarja ''poveljnica'' Ilkine ekipe, zavedajoč se dejstva, da se s podaljševanjem vrnitve s polno močjo zmanjšujejo tudi možnosti za izpolnitev olimpijske norme in za nastop v Vancouvru. ''Jasno je, da gre za tekmovanje, ki je na vrsti le vsako četrto sezono. Tudi želja je velika. A ponavljam, najprej se mora vrniti in se v največji možni meri otresti vseh težav,'' je realna Darja Črnko.

Tabor Ilke Štuhec optimizem pred vrnitvijo črpa tudi iz rezultatov izokinetične vadbe, ki jo je mlada Štajerka pod budnim očesom strokovnjaka Marka Borka opravljala na ljubljanski Fakulteti za šport in UKC Maribor. Gre za delo s sodobno napravo, ki sicer stane vrtoglavih 80 tisoč evrov, omogoča pa najbolj nadzorovano in varno vadbo. ''Gre za izjemno natančno vadbo, ki je idealna v procesu rehabilitacije. S pomočjo računalnika lahko namreč v vsakem trenutku ocenjujemo napore in sposobnost mišic. Z izokinetičnim testiranjem pa dobimo tudi bilateralno primerjavo. V Ilkinem primeru je pomembna primerjava med obema nogama, torej zdravo in tisto, ki je bila poškodovana. Po najnovejših rezultatih meritev se je ta razlika krepko zmanjšala, skoraj na normalno raven. Vseeno mora tekmovalka smučati še nekoliko nadzorovano ter redno izvajati individulano prilagojen kondicijski program vadbe, predvsem v fitnesu. V kolikor bo šel razvoj v pravo smer, bodo obremenitve že čez mesec dni lahko maksimalne,'' je obrazložil Borko, sicer star znanec v športnih vodah.

Izokinetična vadba z Ilko Štuhec

Ne spreglejte