Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 3. 2023,
14.30

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Toni Vidmar Jakov Fak Jakov Fak Johannes Thingnes Boe biatlon

Sobota, 18. 3. 2023, 14.30

1 leto, 1 mesec

biatlon, oslo, zasledovanje (m)

Norvežan nezaustavljiv, Fak blizu najboljšim, Vidmar 25.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Johannes Thingnes Boe | Johannes Thingnes Boe slavi že 18. zmago sezone. | Foto Guliverimage

Johannes Thingnes Boe slavi že 18. zmago sezone.

Foto: Guliverimage

Norvežan Johannes Thingnes Boe je v Oslu dobil tudi zasledovalno biatlonsko tekmo za svetovni pokal in slavil že 18. zmago v sezoni. Jakov Fak je zasedel 13. mesto, Toni Vidmar pa 25. Slednji si je s tem zagotovil mesto na sklepni tekmi sezone.

Toni Vidmar
Sportal Toni Vidmar do izida kariere, nepremagljivi J. T. Boe še do 17. zmage v sezoni

Kako obvladuje konkurenco, je Johannes Thingnes Boe dokazal na zadnjem streljanju, ko je pred 20. strelom odločil puško, pred tem je moral enkrat v kazenski krog, s prstom na ustnicah nakazal občinstvu naj utihne, nato pa pomeril in zadel tarčo ter se odpravil naproti novi zmagi. Zadnji krog je začel z minuto prednosti in si vzel tudi čas za užitek in pozdravljanje publike.

Zadnji krog, tekmo si je ogledal tudi norveški kralj Harald V., je začel z minuto prednosti in si vzel tudi čas za užitek in pozdravljanje publike. Razlogov za slavje je bilo veliko, kako ceni publiko pa je danes pokazal pred ciljem, kjer se je z norveško zastavo poklonil navijačem na Holmenkollnu.

V ozadju je potekal le boj za drugo mesto. Tega je dolgo trdno držal Norvežan Sturla Holm Laegreid, ki pa je na zadnjem strelskem postanku prvič zgrešil in ponudil priložnost Nemcu Benediktu Dollu, Francozu Quentinu Fillonu Mailletu in rojaku Tarjeiju Boeju, ki se je na tekmo podal kot 20., na koncu pa je bil z dobrim streljanjem v boju za zmagovalni oder. Napako Laegreida je kaznoval Francoz, ki je na koncu za Boejem zaostal 32,7 sekunde, Laegreid pa je drugo mesto zgrešil za 17 sekund.

Napako Laegreida je kaznoval Francoz, ki je na koncu za Boejem zaostal 32,7 sekunde, Laegreid pa je drugo mesto zgrešil za 17 sekund.

Jakov Fak
Sportal V Oslu tudi Jakov Fak, zbolel pa je Alex Cisar

Jakov Fak je zasedel 13. mesto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jakov Fak je zasedel 13. mesto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zelo dobro je nastopil tudi Jakov Fak, ki je moral v kazenski krog le po drugem strelskem postanku, na koncu pa napredoval s 17. na 13. mesto in potrdil nastop na nedeljskem zasledovanju. "Moram biti zadovoljen s doseženim. Vmes je kazalo že bolje, a nisem imel dovolj moči, da bi še tekaško naredil kaj več. Strelsko bi težko bilo boljše, saj sem zgrešil le en strel. Na enega na taki tekmi skoraj moraš računati. Glede na vse, sem zadovoljen s 13. mestom. Upam, da bom jutri imel več energije in bom na nekoliko daljši progi še bolj uspešen, kot sem bil danes," je po tekmi povedal Fak.

Manj natančen je bil s puško Toni Vidmar, ki je v četrtek s 15. mestom v sprintu zabeležil najboljši izid kariere. Danes pa je moral v kazenski krog dvakrat že po prvem streljanju, do konca pa je dodal še dve napaki in po dobrem teku v zadnjem krogu končal na 25. mestu. Kaj je možno z dobrim streljanjem, je dokazal Švicar Nicklas Hartweg. Ta je z ničlo napredoval z 32. na šesto mesto.

Vidmar prvič na tekmi s skupinskim štartom

Toni Vidmar | Foto: Grega Valančič/Sportida Toni Vidmar Foto: Grega Valančič/Sportida Si je pa Vidmar z dobrimi nastopi na finalu v Oslu prvič v karieri zagotovil tudi nastop na tekmi s skupinskim startom. Mednarodna biatlonska zveza je že objavila štartno listo za nedeljsko tekmo, na kateri je ob Faku tudi Vidmar. Prav na sklepni tekmi sezone je Vidmar torej prvič v karieri prišel do nastopa na tekmi s skupinskim startom na najvišji ravni. Na tekmi nastopa 25 najboljših tekmovalcev iz svetovnega pokala in še peterica, ki je bila najboljša na aktualni postaji svetovnega pokala. Vidmar si je nastop zaslužil s 15. mestom na četrtkovem sprintu in 25. mestom v zasledovanju.

"Današnja tekma je bila zelo naporna. Pogoji na progi so bili ekstremni. S 25. mestom sem lahko zelo zadovoljen, saj je to eden mojih boljših rezultatov. S samim delom, ki sem ga opravil, pa ne povsem. Štirje zgrešeni streli so preveč in na tem bom moral še delati. Tek je bil zelo v redu. Zelo sem vesel, saj se mi je s temi rezultati uspelo prebiti še na jutrišnji skupinski start. Moram sem spočiti in komaj čakam svoj prvi nastop med 30 najboljšimi biatlonci na svetu," pa je bil po tekmi zgovoren Vidmar.

Oslo, zasledovalno, 12,5 km (M):

 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)  32:34,0 (1)
 2. Quentin Fillon Maillet (Fra) +32,7 (0)
 3. Sturla Holm Laegreid (Nor) +49,1 (1)
 4. Benedikt Doll (Nem)  +55,3 (2)
 5. Fabien Claude (Fra)  +1:00,4 (1)
 6. Nicklas Hartweg (Švi)  +1:08,1 (0)
...
13. Jakov Fak (Slo)  +2:05,4 (1)
25. Anton Vidmar (Slo)  +2:47,7 (4)

Svetovni pokal, skupno (19):

 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)   1.499 točk
 2. Sturla Holm Laegreid (Nor)  1.053
 3. Vetle Sjastad Christiansen (Nor)  875
 4. Benedikt Doll (Nem)  768
 5. Martin Ponsiluoma (Šve)  739
 6. Johannes Dale (Nor)  656
...
19. Jakov Fak (Slo)  378
45. Toni Vidmar (Slo)  79
49. Miha Dovžan (Slo)   70
50. Alex Cisar (Slo)  69
83. Rok Tršan (Slo) 10
84. Lovro Planko (Slo)   10

Ne spreglejte