Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
17.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Natisni članek

teniški globus pokal Fed Kaja Juvan

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 17.00

5 let, 2 meseca

"Zgodilo se bo, ko bo čas za to"

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Kaja Juvan | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slovenska ženska teniška reprezentanca bo ta teden igrala v pokalu Fed, kjer bo slovensko reprezentanco zastopala Kaja Juvan, trenutno naša najbolj perspektivna teniška igralka, od katere si v bodoče lahko veliko obetamo. Ljubljančanka je letos prvič izkusila turnir najvišje ravni – grand slam.

Kaja Juvan je letos januarja prvič v svoji karieri izkusila turnir za grand slam, potem ko je na OP Avstralije igrala kvalifikacije. Osemnajstletnica nam je v pogovoru zaupala, da se je v Melbournu veliko naučila in da so si z nasprotnicami v kvalifikacijah enakovredne.

Kaja Juvan, Dalila Jakupović
Sportal Naša dekleta se nikakor ne predajajo vnaprej #video

"Na turnirjih za grand slam res poskrbijo zate, nudili so nam vse, kar smo potrebovali." | Foto: Vid Ponikvar "Na turnirjih za grand slam res poskrbijo zate, nudili so nam vse, kar smo potrebovali." Foto: Vid Ponikvar "Na turnirjih za grand slam res poskrbijo zate"

"Mislim, da se lahko tam zgodi vse, poleg tega se mi zdi, da udeleženke kvalifikacij lahko dobijo dvoboj tudi v glavnem delu žreba, če imajo nekaj sreče. Sicer je na turnirjih za grand slam vse skupaj veliko bolj profesionalno. Šele po tem vidiš, kakšna je razlika v primerjavi s turnirji na nižji ravni. Na turnirjih za grand slam res poskrbijo zate, nudili so nam vse, kar smo potrebovali," je uvodoma povedala Juvanova, ki je bila v Avstraliji presenečena nad nizkimi temperaturami, potem ko smo v zadnjih letih velikokrat poslušali o izjemno visokih temperaturah.

"Pripravljena sem dati vse od sebe" Trenutno 169. igralka na svetu ima v načrtu igrati tudi na OP Francije in Wimbledonu. | Foto: Gulliver/Getty Images Trenutno 169. igralka na svetu ima v načrtu igrati tudi na OP Francije in Wimbledonu. Foto: Gulliver/Getty Images

"Zame je bila to vsekakor pozitivna izkušnja. Na zunaj rezultati niso bili videti takšni, kot bi si morda želeli. Sama menim, da se bo vse zgodilo ob pravem času. Ko bom pripravljena iti skozi kvalifikacije, bom to tudi naredila in zavedala se bom, zakaj mi je uspelo," je še o prvem letošnjem grand slamu povedala naša sogovornica, ki po avstralski izkušnji ni imela pravega počitka. V deželi "tam spodaj" je spoznala, kaj mora še posebej trenirati, da se bo še bolj približala najboljšim igralkam.

V zadnjem času ni imela nobenih težav

"Takoj sem začela kondicijske priprave, tudi na igrišču poskušamo izboljšati določene stvari. Veliko je bilo usmerjeno v to, da tudi fizično napredujem v določenih stvareh. Počutim se odlično, predvsem fizično se počutim zdrava. Pravzaprav v zadnjem času nisem imela nobenih težav. Pripravljena sem dati vse od sebe in videli bomo, koliko mi še manjka do igralk, ki so med najboljšo stoterico. Upam lahko na najboljše."

"Vidi se, zakaj se igralcu splača iti na turnir za grand slam"

Trenutno 169. igralka na svetu ima v načrtu igrati tudi na OP Francije in Wimbledonu. Če ne bo imela težav s poškodbami, se bo zagotovo udeležila kvalifikacij ali se bo morda do takrat že neposredno uvrstila na turnir.

"Vidi se, zakaj se igralcu splača iti na turnir za grand slam. Tudi pri meni je to zares velika želja. Zaradi tega bom izpustila spomladanski rok mature in bom šla raje na jesenski rok. Upam, da se bom kvalificirala ali da igram v glavnem delu turnirja."

Slovensko ekipo v Veliki Britaniji čaka težko delo, a se naša dekleta ne predajajo. | Foto: Sportida Slovensko ekipo v Veliki Britaniji čaka težko delo, a se naša dekleta ne predajajo. Foto: Sportida

"Mislim, da je vse odprto"

V Veliki Britaniji bodo slovenske igralke v prvi evro-afriški skupini pokala Fed borile proti reprezentancam Velike Britanije ter ekipama Grčije in Madžarske, kjer jih čaka zelo težko delo. V sredo, v prvem srečanju, jih čakajo domačinke, ki so tudi prve favoritinje za zmago, a Juvanova se vsekakor ne želi predajati vnaprej.

"Zagotovo je to zame velik izziv, če bom igrala. V vsakem primeru bom igrala z igralko, ki je zelo dobra. Mislim, da je vse odprto in da lahko presenetim in zmagam. Zdi se mi, da bodo one bolj pod pritiskom, kar lahko mi izkoristimo. Ne smemo se ustrašiti, saj ne nazadnje lahko vsak premaga vsakogar," je glede reprezentančne akcije povedala Juvanova. Ta bo na Otoku ostala tudi po pokalu Fed, kjer bo igrala še en turnir.

"Zdi se mi, da na koncu, ko prideš do neke ravni, da je pomembna le še psihološka priprava." | Foto: Sportida "Zdi se mi, da na koncu, ko prideš do neke ravni, da je pomembna le še psihološka priprava." Foto: Sportida Čuti, da je vredno delati

V Melbournu smo videli, kako je Naomi Osaka še drugič zapored zmagala turnir za grand slam, potem ko je v finalu premagala Čehinjo Petro Kvitovo. Zdi se, da je v zadnjem času vrh v svetovnem ženskem tenisu postal zelo širok. S tem se strinja tudi Kaja.

"Po eni strani je res zanimivo, da se vse skupaj tako menja. Morda je pri ženskah prav to čar … Tudi ko gledam moje sovrstnice, vidim, da ne nobena od njih ne izgublja zlahka. Zdi se mi, da je na koncu, ko dosežeš neko raven, pomembna le še psihološka priprava. Ravno zato je Naomi Osaka osvojila ta turnir, ker je zdržala pritisk in ker se je dobro odzvala. Dokler se počutim, da sem tako blizu, se mi zdi, da je vredno delati."

Tamara Zidanšek
Sportal Podvig Zidanškove na Tajskem, Hrvatica nadigrala finalistko OP Avstralije
Ne spreglejte