Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
13. 1. 2024,
16.45

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

Natisni članek

OP Avstralije

Sobota, 13. 1. 2024, 16.45

3 mesece, 2 tedna

Napoved pred OP Avstralije

Kar osem mamic, denarja pa očitno več kot dovolj

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61
Melbourne park | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Na OP Avstralije, prvem letošnjem turnirju za grand slam, je na voljo kar 13 odstotkov več denarja kot leto prej. V deželi tam spodaj so se zbrali vsi najboljši, med njimi sta tudi Slovenki Tamara Zidanšek in Kaja Juvan. Kot zanimivost lahko razkrijemo, da bo na turnirju igralo kar osem mamic.

V nedeljo se začenja že 112. izvedba OP Avstralije, ki bo letos nekaj posebnega, saj bo prvič v zgodovini turnir trajal 15 dni (14.–18. januar). Razlog za to je, da so organizatorji končno prisluhnili igralcem in jih tako razbremenili. Z dodatnim dnem so razbremenili natrpan urnik in s tem omogočili, da dvoboji ne bodo potekali dolgo v noč oziroma v jutro. Lani sta namreč Andy Murray in Thanasi Kokkinakis vztrajala na igrišču do štirih zjutraj, kar je bilo že na meji normalnega.

Kot je v navadi že zadnjih 36 let, bo tudi letos vse skupaj potekalo v Melbourne parku, ki je z 39 igrišči eno največjih prizorišč na svetu. Predvsem izstopajo največja tri – Rod Laver Arena (15 tisoč sedežev), Margaret Court Arena (10.500 sedežev) in John Cain Arena (7.500 sedežev).

Novak Đoković je imel tik pred OP Avstralije nekaj težav s poškodbo, a naj bi bila ta pozabljena. | Foto: Guliverimage Novak Đoković je imel tik pred OP Avstralije nekaj težav s poškodbo, a naj bi bila ta pozabljena. Foto: Guliverimage

Kdo lahko "strese" Đokovića?

V Melbournu so se zbrali vsi najboljši, med njimi tudi Novak Đoković. Srbski teniški zvezdnik bo letos napadal že 11. lovoriko na OP Avstralije, z morebitno 25. zmago na turnirjih za grand slam pa bi postal igralec z največ naslovi v zgodovini tega športa. Presegel bi tudi legendarno teniško igralko Margaret Court, ki ima v svoji vitrini 24 zmag s turnirjev velike četverice.

Novak Đoković | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Sam sebi je največji nasprotnik

Pred začetkom turnirja je Nole priznal, da je sam sebi največji nasprotnik. "Šele potem vsi drugi. Mnogi si želijo osvojiti turnir za grand slam in tukaj to tudi pokažejo. Žreb je velik, veliko je teniških igralcev, a sem navdušen nad vsem tem," je na novinarski konferenci povedal eden najboljših teniških igralcev vseh časov, ki je nekaj malega spregovoril tudi o zadnji poškodbi zapestja, prav tako pa ne skriva, da si še vedno želi zmagati na vsakem turnirju, na katerem igra.

"Zdaj je v redu. Imel sem zelo težek dvoboj z De Minaurjem. Treningi potekajo dobro, vse je videti v redu in videli bomo. Alex de Minaur se je prebil med prvo deseterico, kar zame ni veliko presenečenje. Je eden najhitrejših, če ne celo najhitrejši na turneji. Enako dober je v napadu kot v obrambi. Lleyton Hewitt je njegov mentor in veliko mu pomaga v tem procesu. Vem, da so pričakovanja velika, ko igra doma, in veliko možnosti je, da pride daleč. Je namreč v odlični formi," je še povedal Đokovič, ki ga v prvem krogu čaka šele 18-letni Hrvat Dino Prižmić.

Beograjčan na OP Avstralije ni izgubil že vse od leta 2018, ko ga je takrat v četrtfinalu premagal Hyeon Chung. Prav tako je letos v Avstraliji že izgubil, ko je njegov niz 46 zaporednih zmag prekinil Avstralec Alex de Minaur.

Jannik Sinner sodi v ožji krog favoritov. | Foto: Guliverimage Jannik Sinner sodi v ožji krog favoritov. Foto: Guliverimage Drugi nosilec turnirja je Carlos Alcaraz. Ta bo šele tretjič igral na največjem avstralskem turnirju, saj ga je lani zaradi poškodbe izpustil. Poleg mladega Španca bosta največja konkurenta Đokoviću še Rus Danil Medvedjev in Italijan Jannik Sinner. Turnir na žalost spušča Rafael Nadal. Majorčan se je sicer vrnil po dolgi odsotnosti in se takoj znova poškodoval. Kralj peska ne želi tvegati, saj želi biti najbolje pripravljen za peščeni del sezone. Sicer se je prvič po letu 1999 zgodilo, da na turnirju ne bo niti Rogerja Federerja niti Nadala. Edini med igralci, ki je zmagal Melbourne, je še Švicar Stan Wawrinka, ki pa je daleč od zmagovalne forme.

Iga Swiatek | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Kako kaže v ženski konkurenci?

V ženskem delu favoritinje niso tako izrazite. Prva nosilka turnirja je Iga Swiatek. Poljakinja si želi izboljšati najboljši rezultat na OP Avstralije, kjer se je najdlje prebila do polfinala. Štirikratna zmagovalka turnirjev za grand slam je v izjemni formi, saj je v novi sezoni zmagala na vseh petih dvobojih. In to zelo suvereno.

Zmago bo branila Belorusinja Arina Sabalenka, ki si vsekakor želi ubraniti lanski naslov. Zelo visoko lahko meri tudi Elena Ribakina, lanska finalistka tega turnirja. Kazahstanka je letos že zmagala na turnirju in prikazala zelo dobro formo.

Caroline Wozniacki s svojo hčerko Olivio. | Foto: Guliverimage Caroline Wozniacki s svojo hčerko Olivio. Foto: Guliverimage

Na turnirju bo tekmovalo kar osem mamic

Na turnirju bo sodelovalo kar osem mamic, kar štiri od njih so že zmagale na turnirjih za grand slam. In mnoge izmed njih tudi letos sodijo v širši krog favoritinj. Najbolj na očeh bo Japonka Naomi Osaka, ki je že dvakrat zmagala OP Avstralije. Poleg nje so v vlogi mamic še Victoria Azarenka, Elina Svitolina, Caroline Wozniacki, Angelique Kerber, Tatjana Maria, Taylor Townsend in Yanina Wickmayer.

V ženski konkurenci je tudi nekaj slovenskega pridiha. V posamični konkurenci bosta igrali Tamara Zidanšek in Kaja Juvan. Kaja Juvan, 109. na svetu, bo igrala z Anastasijo Potapovo, 27. z lestvice WTA. Tamara Zidanšek, 99. igralka sveta, je za uvod dobila Nadio Podorosko, ki je 63. na WTA.

Melbourne park | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Še višji denarni sklad

Igralke in igralci si bodo razdeli kar velik kos denarne pogače. Denarni nagradni sklad je letos za kar 13 odstotkov višji kot lani. Ta letos znaša 86,5 milijona avstralskih dolarjev, kar je 52 milijonov evrov. Zmagovalca turnirja v posamični konkurenci bosta domov odnesla 1,9 milijona evrov.

Kako visoke so letošnje denarne nagrade?

OP Avstralije, 2024

Denarne nagrade

Zmagovalec 1.941.750 evrov
Finale 1.052.793 evrov
Polfinale 610.340 evrov
Četrtfinale 368.420 evrov
4. krog 232.360 evrov
3. krog 156.890 evrov
2. krog 111.540 evrov
1. krog 73.030 evrov
kvalifikacije, 3. krog 39.640 evrov
kvalifikacije, 2. krog 27.750 evrov
kvalifikacije, 1. krog 19.150 evrov

Preberite še:

Novak Đoković
Sportal Šok za hrvaškega najstnika, ki je ostal brez besed
Francesca Jones
Sportal Nesrečni igralki so morali pomagati
Cameron Norrie
Sportal Šok za navijače: Norrie tik pred OP Avstralije odpovedal nastop v Aucklandu
Ne spreglejte