Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
22. 5. 2017,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Mirko Bogomir Miklič Ultrabalaton ultramaraton Brigita Burja

Ponedeljek, 22. 5. 2017, 8.00

6 let, 7 mesecev

Utrabalaton 2017

Nov uspeh slovenskih ultramaratoncev

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Mirko Bogomir Miklič | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Slovenski ultramaratonec Mirko Miklič je osvojil odlično četrto mesto na Ultrabalatonu, ekstremni tekaški preizkušnji (220 km) okoli madžarskega jezera Balaton. Brigita Burja med dekleti je bila tretja.

Špartatlon je najtežji in najprestižnejši ultramaraton v Evropi, takoj za njim pa se uvršča Ultrabalaton, kjer morajo tekači premagati 220 kilometrov okoli madžarskega jezera Balaton, na poti pa jih čaka tudi dobrih tisoč metrov višinske razlike.

Kot vsako leto se ga je tudi letos udeležilo nekaj slovenskih "ultrašev", najuspešnejši pa je bil Mirko Miklič, ki je osvojil odlično četrto mesto. Skupaj s tekmeci je štartal ob 5. uri zjutraj, jezero pa je obkrožil v 21 urah, 26 minutah in 54 sekundah, kar pomeni, da je v cilj pritekel sredi noči naslednji dan. Z novim rekodom 18;30:20 je zmagal Britanec Dan Lawson.

NN ULTRABALATON 2017 18:30:20 Dan Lawson Gratulálunk CONGRATULATION!

Posted by ULTRABALATON on Saturday, 20 May 2017
Ultrabalaton je ekstremna tekaška preizkušnja okoli največjega srednjeevropskega jezera Blatno jezero. Tekači morajo preteči 220 kilometrov. Tekmovanje poteka v več kategorijah: posamezniki, veččlanske ekipe in štafete z od 6 do 12 člani. Najbolj prestižna je seveda kategorija posameznikov, saj ti v kosu sami pretečejo celotno progo.

Pogoji odlični, čeprav je na koncu močno deževalo

"Po rezultatih sodeč so bili pogoji dobri, čeprav je zadnji dve uri padalo kot iz škafa. Najboljši smo tekli precej hitreje kot zadnji dve leti, odkar so za osem kilometrov podaljšali progo. Sam sem tekel več kot dve uri hitreje kot leta 2015," je po lepem uspehu povedal Miklič, ki je lani kot edini Slovenec uspešno pretekel Špartatlon, 246-kilometrsko ekstremno preizkušnjo od Aten do Šparte, dosežek pa želi ponoviti tudi letos. Za septembrski podvig v Grčiji ima nastop že potrjen.

Ustavil ga ni niti padec

Mirko Miklič in Brigita Burja | Foto: Osebni arhiv Mirko Miklič in Brigita Burja Foto: Osebni arhiv Čeprav večina proge poteka po asfaltu, pa je ta na določenih delih že uničen, ponekod so ga dvignile korenine, ki rastejo pod njim. Na eni od takih grbin se je spotaknil tudi 51-letni Ljubljančan. "Padel sem na 184. kilometru, ker sem premalo dvignil nogo, a ni bilo nič hujšega. Hitro sem se pobral in nadaljeval, preden bi me kaj zagrabilo. Rahlo sem potolčen, a ni omembe vredno. Večjo krizo sem imel na 125. kilometru, ko sem 200 metrov moral hoditi. Nato sem se na okrepčevalnici najedel, pojedel sem slanino in pol klobase s kruhom, in je šlo naprej. Sem pa tam izgubil stik s tekmecema pred menoj," je dodal Miklič, ki je bil letos že najboljši Slovenec na bostonskemu maratonu.

Eden od njegovih ciljev je tudi, da vseh šest največjih maratonov (World Marathon Majors) preteče pod tremi urami. V Bostonu je letos naredil že peto kljukico. "V zbirki manjka še maraton v Tokiu, ki je v načrtu februarja prihodnje leto. V Bostonu se mi je lepo izšlo, da sem tekel pod 2;55:00, kar je norma, da mi ne bo treba iti v žreb, ampak me bodo neposredno sprejeli na tek," je takrat pojasnil Miklič. Pod tri ure se mu je najprej uspelo spustiti v Chicagu in Berlinu, lani je v zbirko dodal še London in New York.

Med dekleti je tretje mesto na ultramaratonski preizkušnji osvojila Brigita Burja, ki je 220 kilometrov zmogla v 27 urah, 15 minutah in 19 sekundah.

Rezultati, Ultrabalaton, 218,2 km:

Moški, individualno:
1. Dan Lawson (VBr) 18;30:20
2. Mathias Jorgenson (Dan) 20;24:19
3. Mihalik Norbert  (Madž) 20;27:55
4. Mirko B. Miklič (Slo) 21;26:54
5. Attila Toth (Madž) 23;01:38

15. Damjan Krejač (Slo) 25;22:12

Ženske, individualno:
1. Zsuzsanna Maraz (Madž) 22;31:31
2. Edit Huzsvay (Madž) 25;45:16
3. Brigita Burja (Slo) 27;15:19

 

Ne spreglejte