Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 8. 2023,
4.00

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Natisni članek

bežigrajski štadion nogomet na današnji dan

Petek, 18. 8. 2023, 4.00

8 mesecev, 1 teden

Na današnji dan (18. avgust)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Olimpija Bežigrad | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska reprezentanca je na bežigrajskem štadionu spisala mnoge uspehe. | Foto: Slovenska reprezentanca je na bežigrajskem štadionu spisala mnoge uspehe.

… leta 2004 je slovenska nogometna izbrana vrsta na nekdaj kultnem štadionu za Bežigradom, na katerem se je na prelomu med tisočletjema pisala nogometna reprezentančna zgodovina, zaradi dotrajanosti odigrala zadnje uradno srečanje.

Na prijateljskem obračunu z nogometaši Srbije in Črne gore je tisti dan kot selektor Slovenije debitiral Branko Oblak, ki je ob remiju z 1:1 ponudil prve reprezentančne igralne minute lepemu številu nogometašev. Debi je dočakala peterica, in sicer Branko Ilić, Zlatko Dedić, Borut Semler, Jalen Pokorn in Andrej Komac.

Sedem tisoč gledalcev je prvi gol videlo v 49. minuti, ko je goste v vodstvo popeljal Nenad Jestrović, remi je osem minut pred koncem rednega dela z zadetkom iz prostega strela priskrbel Nastja Čeh. Blizu prvenca je bil debitant Dedić, a mu je veselje preprečila prečka.

Slovenska reprezentanca se je od Plečnikovega štadiona tako poslovila z remijem. Poskusi nogometne oživitve objekta v zadnjih letih so naleteli na nemalo administrativnih in zakonskih zidov, pomagalo pa ni niti pomanjkanje javnega interesa.


Zgodilo se je …

Leta 1962 je zadnjič za madžarsko nogometno izbrano vrsto nastopil Jozsef Bozsik, ko je na prijateljski tekmi sodeloval pri remiju z Urugvajem z 1:1 v Budimpešti. Skupno je zbral kar 101 nastop, kar je bil vse do letošnjega evropskega prvenstva rekord madžarske izbrane vrste. Na EP ga je po številu nastopov za Madžarsko prehitel vratar Gábor Király.

Leta 1995 so nogometaši Maribora na večnem derbiju nadigrali Olimpijo in z zmago s 5:1 na noge dvignili okoli sedem tisoč gledalcev v Ljudskem vrtu. Za vijolice so zadeli Alojz Fricelj, Gregor Židan, Ratko Pejović, Amir Karić in Marinko Galić.

Leta 1999 je bila nekdanja atletinja Merlene Ottey, ki je del svoje profesionalne kariere zastopala tudi Slovenijo, pozitivna na dopinškem testu. Jamajčanka je trdila, da ni kriva in da gre za zmoto. Kljub temu je, "da bi zavarovala šport", kot je dejala, odpovedala prihajajoče svetovno prvenstvo.

Leta 1999 je slovenska nogometna reprezentanca v Ljubljani na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2000 gostila Albanijo in z zadetkoma Zlatka Zahovića ter Milana Osterca zmagala z 2:0. Slovenija se je v teh kvalifikacijah prvič in zadnjič uvrstila na EP.

Leta 2004 je na prijateljski tekmi proti Litvi v Moskvi (4:3) zadnjič za reprezentanco nastopil dolgoletni ruski rekorder po številu nastopov v izbrani vrsti Viktor Onopko, ki je zbral 109 nastopov in zabil sedem golov. Septembra leta 2005 ga je po številu nastopov za rusko izbrano vrsto prehitel Sergej Ignaševič.

Leta 2008 je Goran Dragić končal sedemtedenska pogajanja s špansko Tau Ceramico, s katero se je dogovoril za odkup pogodbe, in se podal v ligo NBA, kjer se je podpisal pogodbo s Phoenix Suns.

Leta 2019 je slovenski tenisač Aljaž Bedene upravičil vlogo prvega favorita in osvojil challenger v Portorožu. V finalu je v uri in 38 minutah premagal Viktorja Durasovića iz Norveške s 7:5 in 6:3.

Leta 2019 je slovenski motokrosist Tim Gajser na dirki svetovnega prvenstva MXGP v Imoli potrdil drugi naslov svetovnega prvaka. Na omenjeni dirki je osvojil tretje mesto. 

Leta 2020 se je v varovanem mehurčku v Orlandu z uvodnimi tekmami začela končnica košarkarske lige NBA. Na parket je stopil tudi slovenski čudežni deček Luka Dončić, ki je svojo prvo končnico v karieri odprl z 42 točkami. Njegova ekipa Dallas Mavericks je prvo tekmo v seriji na štiri zmage proti Los Angeles Clippers izgubila s 110:118.


Rodili so se …

1933 nekdanji francoski nogometaš Just Fontaine
1943
nekdanji italijanski nogometaš Gianni Rivera
1952
nekdanji argentinski nogometaš Ricardo Villa
1960
nekdanji ameriški košarkar Fat Lever
1962
nekdanji kanadski hokejist Geoff Courtnall
1964
nekdanji ameriški košarkar Kenny Walker
1973
nekdanji slovenski biatlonec Tomaž Žemva
1976
nekdanji nemški biatlonec Michael Greis
1980
 nekdanji argentinski nogometaš Esteban Cambiasso
1981
 nekdanji argentinski nogometaš Cesar Delgado
1981
nekdanji grški nogometaš Dimitris Salpingidis
1983
slovenska odbojkarica Ana Kocjančič
1984
nekdanji nemški nogometaš Robert Huth
1985
nekdanja nizozemska plavalka Inge Dekker
1987 
finski sovoznik relija Martin Järveoja
1987
slovenski hokejist Uroš Puš
1988
slovenski hokejist Sašo Rajsar
1988 
švicarski alpski smučar Mauro Caviezel
1992 srbski košarkar Bogdan Bogdanović
1992 ameriška plavalka Elizabeth Beisel
1992 
slovenski rokometaš Jan Grebenc
1993 ameriški košarkar Willie Cauley-Stein
1994 
slovenski košarkar Gregor Hrovat
1997 portugalski nogometaš Renato Sanches
2000 
srbski košarkar Alen Smailagić
2001
slovenski nogometaš Aaron Kačinari

Primož Kozmus
Sportal Na današnji dan (17. avgust) …
Sportal Na današnji dan (15. avgust) ...
Britta Bilač
Sportal Na današnji dan (14. avgust) ...
Rio Usain Bolt
Sportal Na današnji dan (13. avgust)…
Pete Sampras
Sportal Na današnji dan (12. avgust) …
Ana Velenšek
Sportal Na današnji dan (11. avgust) ...
Ne spreglejte