Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2024,
11.52

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

slovenska rokometna reprezentanca Uroš Zorman

Torek, 13. 2. 2024, 11.52

2 meseca, 2 tedna

ROKOMETNE OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE ZA MOŠKE

Slovenci izvedeli, kdaj točno se bodo borili za OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66
slovenska rokometna reprezentanca Slovenija : Poljska | Slovenci so izvedeli točne datume, ko se bodo borili za olimpijske igre. | Foto Reuters

Slovenci so izvedeli točne datume, ko se bodo borili za olimpijske igre.

Foto: Reuters

Iz Mednarodne rokometne zveze so sporočili točne dneve tekem moškega kvalifikacijskega turnirja za nastop na poletnih olimpijskih igrah. Za slovensko reprezentanco bo ta med 14. in 17. marcem v Granollersu v Španiji, so sporočili iz Rokometne zveze Slovenije.

Jure Natek
Sportal Nekdanji reprezentant zagrizel v zelo zahteven izziv

Konec januarja so bili znani tekmeci Slovenije v boju za četrti nastop na olimpijskih igrah – Brazilija, Španija in Bahrajn.

Praktično edina neznanka je bila, v katerem dnevu se bodo slovenski rokometaši pomerili z gostitelji Španci na drugi tekmi turnirja. Z IHF so zdaj sporočili, da bo ta obračun na sporedu v petek, 15. marca. Dan prej si bodo izbranci Uroša Zormana stali nasproti z Brazilci, medtem ko se bodo z Bahrajnom pomerili v nedeljo, 17. marca. Vse tekme bo gostila dvorana Palau d'Esports de Granollers, ki sprejme 6.500 gledalcev.

Slovenija se bo v Granollers, ki leži slabih 30 kilometrov od katalonske prestolnice Barcelona, podala z jasnim ciljem. V reprezentanci ne skrivajo, da je uvrstitev na tekmovanje v francosko prestolnico, kamor bosta napredovali najboljši reprezentanci turnirja, glavni letošnji cilj.

Uroš Zorman
Sportal Slovenski selektor ostaja previden

Izbrana vrsta je mesto v kvalifikacijah najprej potrdila z uvrstitvijo med najboljših šest ekip na januarskem svetovnem prvenstvu, na koncu pa je vozovnico v kvalifikacije prejela po zaslugi desetega mesta na lanskem svetovnem prvenstvu, ki je primarno tekmovanje za razvrščanje ekip. Po zaključku mundiala je bila Slovenija druga v t. i. čakalnici za kvalifikacijsko mesto, mesti pa sta se sprostili z evropskim prvenstvom in zmago Egipta na afriškem prvenstvu.

Uroš Zorman | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kdo je že na OI in kdo se še bori?

Na olimpijske igre so že uvrščene Francija (gostiteljica), Danska (svetovna prvakinja), Japonska (zmagovalka azijskih kvalifikacij), Argentina (južnoameriška prvakinja), Švedska (najvišje uvrščena reprezentanca evropskega prvenstva brez mesta na olimpijskih igrah) in Egipt (afriški prvak). Prostih je še šest mest. Kvalifikacijska skupina 2 (Nemčija, Alžirija, Hrvaška in Avstrija) bo gostovala v Hannovru v Nemčiji, skupina 3 (Norveška, Madžarska, Portugalska in Tunizija) pa v Tatabanyi na Madžarskem.

Trije nastopi na OI

Slovenski rokometaši so na OI premierno nastopili leta 2000 v avstralskem Sydneyju in tekmovanje sklenili na osmem mestu. Štiri leta pozneje so bili v Atenah 11., najvišje pa se zavihteli leta 2016 v Rio de Janeiru v Braziliji, ko so bili šesti.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE PARIZ 2024, SKUPINA 1

1. krog, četrtek, 14. marec
SLOVENIJA : BRAZILIJA
 
2. krog, petek, 15. marec
SLOVENIJA : ŠPANIJA

3. krog, nedelja, 17. marec
SLOVENIJA : BAHRAJN
 

Ne spreglejte