Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 4. 2016,
21.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Rio 2016 Olimpijske kvalifikacije Rokometna reprezentanca

Nedelja, 10. 4. 2016, 21.00

8 let

Poigravanje mačke z mišjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Slovenija Iran rokomet kvalifikacije za OI | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenska moška rokometna reprezentanca se je na kvalifikacijskem turnirju v Malmöju z zmago nad Iranom s 33:17 (17:8) uvrstila na letošnje olimpijske igre v Rio de Janeiru.

Slovenci Matevž Skok, Gorazd Škof in Urban Lesjak ter igralci Blaž Blagotinšek, Gašper Marguč, Vid Kavtičnik, Jure Dolenec, Darko Cingesar, Sebastian Skube, Vid Poteko, Matej Gaber, Uroš Zorman, Mario Šoštarič, Marko Bezjak, Simon Razgor, Miha Zarabec, Dean Bombač, Borut Mačkovšek in Žiga Mlakar so pod vodstvom Veselina Vujovića priigrali tretji nastop na olimpijskih igrah.

Slovenci niso spadali med favorite

Na turnirju v Malmöju Slovenci niso sodili med favorite, saj sta bila ob Iranu tekmeca še evropski podprvak Španija in gostiteljica ter olimpijska podprvakinja Švedska. Da so Vujovićevi izbranci resno vzeli namero po avgustovskem bivanju v Braziliji, so dokazali že na prvi, petkovi tekmi, ko so presenetili Špance in jih odpravili s 24:21.

Tudi proti Švedom, ki jih je spodbujala skoraj polna dvorana s 13.500 gledalci, so bili v igri za zmago. Na koncu so izgubili za zadetek (23:24), a že to jim je jasno dalo vedeti, da jih od Ria loči le še formalnost - današnja zmaga proti Iranu.

Tudi to so opravili pričakovano, tako da bo Rio 2016 tretja olimpijska postaja moške rokometne reprezentance po Sydneyju 2000, ko je bila osma, in Atenah 2004, ko je bila enajsta.

Brez Škofa in Zormana, pa tudi brez težav

Slovenski rokometaši so danes igrali brez Gorazda Škofa in Uroša Zormana, namesto njiju sta proti Iranu zaigrala Urban Lesjak in Miha Zarabec. Če so se izbranci Veselina Vujovića v uvodu tekme še mučili z "avtsajderji" na tem turnirju, ti so namreč do 14. minute in izida 6:6 držali korak s Slovenci, pa so v drugi polovici polčasa povsem zagospodarili.

Serijsko doseganje zadetkov, dobra obramba in učinkoviti protinapadi so naredili delni izid 11:1 in Slovenijo pripeljali do vodstva z desetimi zadetki (17:7) v 29. minuti. Na glavni odmor so slovenski rokometaši nesli devet golov zaloge.

Igra mačke z mišjo

V uvodu drugega polčasa se je nadaljevalo poigravanje mačke z mišjo, prednost je ob hitri igri še narasla, tako da so že precej pred koncem Slovencem za preboj na OI v Riu čestitali tudi organizatorji iger prek svojega računa na družbenem omrežju Twitter. "Slovenija, čestitamo! Vidimo se v Riu," so zapisali v tviteraškem slogu. Čestitke niso bile preuranjene, saj Slovenci niso popuščali, tako da Iranci niso imeli niti najmanjše možnosti za kakršnokoli senzacijo.

Najboljši v slovenski vrsti je bil Gašper Marguč

V drugem delu so sicer najprej s serijo 4:0 povedli z 21:19, med 52. in 56. minuto pa so Žiga Mlakar, Gašper Marguč (dva gola) in Simon Razgor z novim nizom štirih zadetkov poskrbeli za prvo najvišjo prednost na tekmi 31:15. Šestnajst zadetkov razlike je bilo tudi na koncu. Danes je bil najboljši strelec v slovenski vrsti Gašper Marguč z osmimi zadetki, Simon Razgor jih je dodal pet.

Na OI bodo tako igrali Brazilija, Francija, Argentina, Katar, Nemčija in Egipt, ki so imele že prej zagotovljen nastop, ter Slovenija, Švedska, Poljska, Tunizija, Hrvaška in Danska, ki so si OI priigrale na dodatnih kvalifikacijskih turnirjih.

Slovenija : Iran 33:17 (17:8)

Dvorana Malmö Arena, gledalcev 655, sodnika: Menezes in Pinto (oba Brazilija).

Slovenija: Skok, Blagotinšek, Marguč 8, Kavtičnik 2 (2), Dolenec 1, Cingesar 2, Skube 3, Poteko 1, Gaber, Bezjak 1, Razgor 5 (1), Zarabec 2, Bombač 1, Mačkovšek 3, Mlakar 4, Lesjak.

Iran: Barkhordari, Heidarpour 1, Masaeli 2 (1), Nosrati 1, Gharehlou 4, Yousefinezjad 2, Renani, Moj. Karamian, Nouredinvand, Dastjerdi, Nadri 2, Siavoshishahenayati, Henzaei 1, Askari 4, Moh. Karamian.
 

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Iran 5 (1).
Izključitve: Slovenija 6, Iran 4 minute.
Rdeči karton: /.

Ne spreglejte