Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 4. 2013,
9.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nikola Karabatić

Sreda, 24. 4. 2013, 9.34

8 let

"Nikola Karabatić zvezdnik? Kje pa!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko je v Franciji odjeknila stavna afera in sta brata Karabatić oblekla dres Aixa, si je klub iz Provanse naredil veliko uslugo. Pogovarjali smo se z Borutom Ošlakom, ki tam igra že drugo leto.

Po lanski sezoni, ko se je z Aixom uvrstil v prvo francosko ligo in bil eden izmed bolj zaslužnih za omenjeni uspeh, nam je dejal, da je cilj obstanek med elito. Zdaj so pet krogov pred koncem na 11. mestu, za njimi so še trije, iz lige pa bosta izpadla dva. Jadrajo torej v pravo smer, Ošlak pa razloge, da niso še višje, pripisuje začetku sezone. "Igrali smo slabo, tudi razpored tekem nam ni šel na roko. Igrali smo proti ekipam z zgornjega dela lestvice in zabeležili nekaj težkih porazov. Po prvem delu sezone smo bili čisto pri dnu lestvice. Ko smo v svoje vrste dobili Nikolo Karabatića (na začetku februarja, op. a.), so stvari šle na bolje. Slavili smo na praktično vseh domačih tekmah. Forma se dviguje. Upam, da nam uspe, vse je odvisno od nas samih," nam je dejal 29-letni Korošec in se strinjal, da jim lahko v teh zadnjih petih krogih uspe tudi preboj na osmo mesto. Aix od njega ločita le dve točki.

Razmere, kot morajo biti

Nekdanji igralec Preventa, Celja, Cagnesa in Ribnice je s sezono povprečno zadovoljen. "Na začetku je trener veliko menjaval in nam ni dovoljeval, da bi razvili igro. A tak je njegov sistem in s tem sem se sprijaznil. Sam bi sicer rad igral vseh 60 minut, počutim se sposobnega. To mi manjka, ta kontinuiteta. Upam, da bo prihodnje leto bolje. Je pa res, da je v prvi vrsti pomemben rezultat celotne ekipe," pravi Ošlak, ki je oktobra pogodbo podaljšal za še dve dodatni sezoni. V Provansi, kjer mu, kot pravi sam, nič ne manjka, bo tako zabijal še vsaj do leta 2015. "Seveda so ponudbe tudi za druge klube. Ponekod ti obljubljajo višje plače, a ne veš, kako je z realizacijo. Stvari je treba postaviti na tehnico, zato za zdaj ostajam v Aixu, kjer je plača redna in se ti ni treba bati za prihodnost. Pa tudi država te ščiti, če gre klub recimo v stečaj," je Slovenjgradčan zadovoljen z razmerami, ki si jih je, ko je igral pri španskem Cagnesu, lahko le želel.

Zaradi bratov Karabatić jih pozna vsa Evropa

Nazaj h Karabatićema. Iz Montpelliera ju je odpihnila stavna afera, v Aix pa sta prestopila, ker je to matični klub njunega menedžerja. "Že ko je prišel Luka, nam je, sploh v obrambi, veliko pomagal. Res je velik delavec. S prihodom Nikole pa je bilo še toliko bolje. Ima toliko izkušenj, da točno ve, kje so šibke točke nasprotnikov. Ko nam zmanjka, zna povesti ekipo. Z njim je res veselje igrati. Na ta račun se tudi veliko naučim," je dejal in poudaril, da je daleč od tega, da bi se obnašal kot zvezdnik. "Zelo je preprost in zdi se mi, da se poznamo že zelo dolgo. Vidi se, da ima našo, balkansko kri. Je odprt in vedno pripravljen za pogovor," je pozitivno presenečen nad enim najboljših rokometašev vseh časov. "Za klub sta Karabatića le plus. Mesto je bogato in denarja za njuni plači ni bilo težko najti. Naredili so si reklamo, da si boljše ne bi mogli. Prej je bil klub dokaj neznan, zdaj ga pozna vsa Evropa. Tudi televizijskih prenosov naših tekem je več." Francija je zaradi pogojev, ki jih ponuja, Slovencem zelo blizu. Že zdaj jih v prvi ligi igra sedem, prihodnjo sezono se bosta priključila še Jure Dolenec in Matej Gaber. "Opazili so, da smo Slovenci delovni in pridni. Da nismo nek problematičen narod. Saj lahko podpišeš s kakšnimi Alžirci – ne bi sicer rad diskriminiral –, ki imajo drugačne navade, a se ušteješ. Tudi v našem klubu so to opazili in postali bolj pozorni na nas," je dejal Ošlak, ki sta mu v Franciji najbližje Dragan Gajić in Vid Kavtičnik. Montpellier je namreč oddaljen le uro in pol vožnje. "Se vidimo, seveda. Ravno pred kratkim je bil Vid na obisku."

Rokomet, smučanje in plaža

Borut, ki v Franciji živi z ženo, prav tako Korošico, v letošnji sezoni še ni našel priložnosti, da bi se vrnil v Slovenijo. Ju pa, kadar le ima čas, v Provansi obišče družina. "Zamujeno bova izkoristila poleti ter šla za mesec in pol domov." A to ne bodo ravno počitnice. Ravno tako se bo moral pripravljati, vzdrževati kondicijo, vse sile pa bo napel tudi v študij prava. Do konca mu manjka še deset izpitov. Pa sicer? Kaj počneta, ko ni treningov, tekem? "Pozimi greva na smučanje. Alpe so oddaljene le uro in pol. Počasi pa se bo začela sezona za plažo in morje." Lani so se tovrstni užitki začeli že marca, letos je bila zima nekoliko daljša in bolj ostra.

Ne spreglejte