Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 4. 2022,
19.42

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

10

Natisni članek

Srbija kvalifikacije za SP 2023 kvalifikacije za svetovno prvenstvo Uroš Zorman Slovenska rokometna reprezentanca

Sobota, 16. 4. 2022, 19.42

2 leti

KVALIFIKACIJE ZA SP 2023, POVRATNA TEKMA

Slovenci po novem porazu ostali brez svetovnega prvenstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

10

Kvalifikacije za SP: Slovenija - Srbija (rokomet), Blaž Janc | Slovenci so izgubili tudi na povratni tekmi. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Slovenci so izgubili tudi na povratni tekmi.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Slovenska rokometna reprezentanca je na povratni tekmi odločilnega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo še v drugo klonila proti izbrani vrsti Srbije in ostala brez nastopa na turnirju, ki bo v začetku prihodnjega leta na Švedskem in Poljskem. Slovenci so v Kragujevcu izgubili z 20:23 (8:10) in s skupno razliko šestih zadetkov ostali brez novega nastopa na velikem tekmovanju.

Rokometne kv. za SP: Slovenija - Italija, Uroš Zorman
Sportal Zorman se je po razočaranju obregnil ob sodnike: To je na koncu odločilo

Slovenskim rokometašem se ni uspelo uvrstiti na svoje deseto svetovno prvenstvo. Varovanci Uroša Zormana so po sredinem porazu v Celju proti Srbiji z 31:34 na današnji povratni tekmi v Kragujevcu znova klonili. Tokrat je bila Srbija boljša s 23:20 (10:8).

V Srbijo je selektor Zorman popeljal 18 igralcev. V domovini so ostali Tadej Kljun, Miha Kavčič, Miljan Vujović in poškodovani Staš Skube, so sporočili iz RZS. Danes sta zunaj šestnajsterice ostala še Tilen Kodrin in Urh Kastelic, za razliko od srečanja v Celju pa je priložnost dobil Domen Makuc.

Slovenci so dobro odprli srečanje, hitro so povedli z 2:0 in v slovenski tabor vnesli nekaj optimizma. A Srbi so se hitro zbrali, četa Uroša Zormana pa je nato spet napravila nekaj napak, ki so jih Srbi kaznovali. V enajsti minuti so gostitelji prvič na obračunu povedli (5:4), nato pa so Srbi po napaki Slovenije zadeli še prazen gol in povedli z dvema goloma prednosti. Tako kot v Celju so tudi v Kragujevcu Slovenci zapravljali velike priložnosti, za nameček pa se je razbranil še srbski vratar Dejan Milosavljev, ki je med drugim v prvem polčasu zaustavil sedemmetrovko Mihe Zarabca in protinapad Makuca. Skupaj pa je v prvih 30 minutah zbral osem obramb. Na drugi strani je Slovence pred še višjim zaostankom reševal Klemen Ferlin (6 obramb).

Klemen Ferlin je nekajkrat vrhunsko posredoval. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Klemen Ferlin je nekajkrat vrhunsko posredoval. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Srbi so tako v zaključku prvega polčasa brez večjih težav nadzorovali potek srečanja, na odmor pa so se podali s prednostjo 10:8. Za razliko od tekme v Celju sta bili obe ekipi v Kragujevcu v prvem polčasu veliko manj strelsko razpoloženi. V slovenskem dresu sta po dva zadetka v prvih 30 minutah dosegla Blaž Janc in Dean Bombač.

V drugem polčasu posijal žarek upanja, a ...

Slovenci so se na začetku drugega polčasa podali v lov za Srbi, v sedmi minuti nadaljevanja so po zadetku Mateja Gabra izenačili na 11:11. Že v naslednjem napadu je najstrožjo kazen uspešno izvedel Bombač in Slovenijo prvič po izidu 4:3 spet povedel v vodstvo (12:11). Nato je sledil trd boj za vsako žogo, Slovenijo pa sta tako kot v Celju nad gladino držala Bombač in Janc. Slovenski rokometaši so dobrih pet minut pred koncem po zadetku Janca spet povedli z dvema goloma prednosti (19:17). Nato je odlično v vratih posredoval še Ferlin, a je sodnik odločil, da je zatem prišlo do prestopa. Srbi so v drugem poskusu zadeli in sanje o preobratu Slovencev so se začele dokončno rušiti. Srbski vratar Milosavljev je v drugem polčasu dokončno zaklenil vrata, na koncu je zbral 16 obramb.

Dean Bombač je dosegel šest zadetkov. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Dean Bombač je dosegel šest zadetkov. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Srbi so v zaključku na krilih domačih navijačev tudi drugo tekmo prevesili v svojo korist, na koncu so zmagali s 23:20 in s skupnim izidom 57:51 prišli do svoje četrte vstopnice za svetovno prvenstvo, ki bo med 11. in 29. januarjem prihodnje leto v Stockholmu, Göteborgu, Malmöju, Jönköpingu in Kristianstadu na Švedskem ter Krakovu, Gdansku, Katovicah in Plocku na Poljskem. 

V slovenski izbrani vrsti je bil tako kot v Celju tudi v Kragujevcu najbolj učinkovit Bombač, ki je dosegel šest zadetkov, Janc je dodal štiri, Darko Cingesar pa tri. Pozitivno oceno si je za svojo predstavo zaslužil Ferlin, ki je zaustavil 12 srbskih strelov.

Slovenci bi zdaj na svetovnem prvenstvu lahko zaigrali le še s posebnim povabilom Mednarodne rokometne zveze. V evropskih kvalifikacijah so si danes mesto na SP zagotovili še Madžari, Hrvati, Islandci in Nemci. Že pred tem je zaradi izključitve Rusije brez boja na prvenstvo napredovala Belgija.

Kvalifikacije za SP 2023, povratna tekma:

Sobota, 16. april 2022, Kragujevac:
Srbija* : Slovenija 23:20 (10:8)         /34:31/
Radivojević in Ilić po 4; Bombač 6, Janc 4, Cingesar 3, Žvižej in Mačkovšek 2

// izid prve tekme

Izidi:                                                                        1. tekme
Sobota, 16. april:
*Madžarska : Izrael              31:22 (15:13)             33:32
*Hrvaška : Finska                36:22 (18:10)             34:21
*Islandija : Avstrija            34:26 (19:15)             34:30
Ferski otoki : *Nemčija          27:33 (16:15)             26:34

Nedelja, 17. april:
Nizozemska : *Portugalska   28:35 (15:17)          33:30
*Črna gora : Grčija   33:25 (16:12)                   23:25
*Severna Makedonija : Češka  27:25 (14:12)       24:24

Reprezentance, označene z zvezdico (*), so se uvrstile na SP

Preberite še:

Kvalifikacije za SP: Slovenija - Srbija (rokomet), Uroš Zorman
Sportal V boj na vse ali nič: "To se ne sme ponoviti"
Kvalifikacije za SP: Slovenija - Srbija (rokomet), Blaž Janc
Sportal Srbi potopili razglašeno slovensko barko
Kvalifikacije za SP: Slovenija - Srbija (rokomet), Blaž Janc
Sportal Svetli točki sredi slovenskega mrka
Kvalifikacije za SP: Slovenija - Srbija (rokomet), Dean Bombač
Sportal Slovenci resnici pogledali v oči: S tako igro nimamo v Srbiji kaj iskati
Ne spreglejte