Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
13. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Pogled s tribune Rio 2016 Rio de Janeiro

Sreda, 13. 7. 2016, 4.00

4 leta, 7 mesecev

Ob razgrnitvi slovenskih olimpijskih kart

Nižje, počasneje, šibkeje

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Zdaj tudi uradno potrjena slovenska olimpijska reprezentanca za Rio 2016  je ogledalo menjave rodov, ki jo je bilo mogoče napovedati že pred štirimi leti v Londonu, ko so v boju za kolajne kraljevali predvsem veterani z bogato olimpijsko kilometrino.

 | Foto:

Čeprav bodo 5. avgusta na štadion Maracana v Riu de Janeiru ob otvoritveni slovesnosti iger 31. olimpijade zakorakali tudi člani moške rokometne reprezentance in tako občutno povečali odpravo, bo ta štela najmanj športnikov in športnic (59) v tem tisočletju. A tega ne gre pripisati morebitni zadržanosti ali strogosti državnega olimpijskega komiteja.

Še več, ta se znova ni povsem držal načel o doslednem upoštevanju potrjevanja zgolj športnikov s potrjenimi normami in je peščici priprl vrata. Seznam potnikov in predvsem njihova razporeditev po športnih panogah je odraz trenutnega stanja v različnih športih, v katerih je prišlo do menjave rodov, pri čemer pa priliv novih obrazov še zdaleč ni tako močen in uspešen kot poslavljajoča se falanga.

Dozdajšnji aduti v pokoju

Slovenija se s 14 oziroma 15 športi (če bo posebno povabilo prejel tudi rokoborec Jure Kuhar) res lahko pohvali s široko panožno zastopanostjo, precej manj pa je disciplin, v katerih lahko upravičeno meri proti vrhu. To je bilo mogoče slutiti že ob koncu zadnjih iger v Londonu, saj je bila olimpijska prvakinja Urška Žolnir s tridesetimi leti prava mladenka v konkurenci dobitnikov kolajn, med katerimi so bili še Iztok Čop, Luka Špik in Rajmond Debevec. Zadnji tokrat norme ni izpolnil, vsi preostali našteti so tekmovalne rekvizite obesili na klin. Edini aktivni slovenski olimpijec z že osvojeno kolajno bo tako v Riu jadralec Vasilij Žbogar, sicer tudi eden od kandidatov za najvišja mesta.   

Na(d)grajevanje sistemskega dela

Realne adute za kolajne – mimogrede, vodja odprave Iztok Čop napoveduje vsaj eno, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec vztraja pri šestih – gre iskati še v taboru kajaka in kanuja na divjih vodah in v tradicionalno močni judoistični vrsti. Če jim dodamo še rokometaše, ki so v zadnjem letu dokazali, da so sposobni premagati najboljše na svetu, a obenem z anemično predstavo presenetiti v najmanj zaželenem trenutku, pridemo do kroga panog, kjer se že več let dela sistemsko in načrtno. Morebitno odličje tako ne bi bilo presenečenje ali pa plod odklonske akcije od sistema, temveč nadgradnja dozdajšnjega dela in obenem nagrada za le to.

Novi obrazi

Ena od značilnosti tokratne reprezentance, ki je po parafraziranju olimpijskega slogana nižja, počasnejša in šibkejša, a zato toliko bolj mlada, sveža in deloma usmerjena že proti igram v Tokiu 2020, so novi obrazi. Predvsem v atletiki in judu ter deloma plavanju smo priča menjavi generacije, pri čemer pa je vidno, da novi protagonisti ekip še niso na ravni najboljših predhodnikov. A bolj kot to v oči bode dejstvo, da na olimpijskem seznamu manjka nekaj športov. Skrb vzbujajoč je predvsem položaj v veslanju, kjer so bili dolgo doma dežurni osvajalci kolajn.

 | Foto:


Slovenska olimpijska reprezentanca 2016

Atletika:
Luka Janežič (400 m), Žan Rudolf (800 m), Robert Renner (palica), Maja Mihalinec (200 m), Sabina Veit (200 m), Daneja Grandovec (maraton), Maruša Černjul (višina), Tina Šutej (palica), Anton Kosmač (maraton) in Martina Ratej (kopje)

Gimnastika:
Teja Belak (mnogoboj)

Jadranje:
Vasilij Žbogar (finn), Tina Mrak  in Veronika Macarol (470)

Judo:
Tina Trstenjak (do 63 kg), Anamari Klementina Velenšek (do 78 kg), Rok Drakšič (do 73 kg), Mihael Žgank (do 90 kg) in Adrian Gomboc (do 66 kg)

Kajak-kanu – divje vode:
Benjamin Savšek (C1),  Luka Božič, Sašo Taljat (C2), Urša Kragelj (K1) in Peter Kauzer (K1)

Kajak-kanu – mirne vode:
Špela Ponomarenko Janić (K1 200 m in 500 m)

Cestno kolesarstvo: 
Polona Batagelj,  Matej Mohorič, Jan Polanc, Simon Špilak  (cestna dirka) in Primož Roglič (cestna dirka in kronometer)

Gorsko kolesarstvo:
Tanja Žakelj (kros)

Namizni tenis:
Bojan Tokić (posamezno)

Plavanje: 
Anja Klinar (400 m mešano, 400 m prosto, 200 m delfin in  4 x 200 m prosto), Tjaša Oder (800 m prosto in 4 x 200 m prosto), Damir Dugonjić (100 m prsno), Anže Tavčar (100 m in 200 m prosto), Tjaša Vozel (100 in 200 m prosto), Martin Bau (400 in 15000 m prosto), Robert Žbogar (100 in 200 m delfin), Janja Šegel (200 m prosto in 4 x 200 m prosto) in Tjaša Pintar (200 m mešano in 4 x 200 m prosto)

Daljinsko plavanje:
Špela Perše (10 km)

Rokomet:
14 igralcev + 3 rezerve. Na seznamu kandidatov so: Marko Bezjak, Blaž Blagotinšek, Dean Bombač, Darko Cingesar, Jure Dolenec, Matej Gaber, Nik Henigman, Blaž Janc, Vid Kavtičnik, Urban Lesjak, Gašper Marguč, David Miklavčič, Vid Poteko, Simon Razgor, Matevž Skok, Sebastian Skube, Gorazd Škof, Miha Zarabec in Uroš Zorman

Strelstvo:
Živa Dvoršak (zračna puška in MK puška 3x20) in Boštjan Maček (trap)

Triatlon:
Mateja Šimic (šprint)

Še 23 dni do začetka olimpijskih iger. | Foto: Še 23 dni do začetka olimpijskih iger.


Zanimivosti

  • Skupaj z vodstvom reprezentance, zdravniki in drugim osebjem bo delegacija štela 131 članov.

  • To je prva slovenska reprezentanca v samostojni državi, v kateri ni strelca Rajmonda Debevca.

  • Jadralec Vasilij Žbogar je edini aktivni tekmovalec v odpravi, ki ima v svoji zbirki vsaj eno olimpijsko kolajno.

  • Prvič po osamosvojitvi v slovenski olimpijski odpravi ni aktivnega predstavnika veslanja, torej športa, ki je državi prinesel prvo kolajno v samostojni državi.

  • V reprezentanci bodo četrtič predstavniki ekipnih športov. Še tretjič (po 2000 in 2004) bodo to rokometaši. Leta 2014 so na zimskih igrah zaigrali hokejisti.

  • V odpravi je 60 odstotkov moških, a predvsem na račun rokometne reprezentance. Brez te bi bilo razmerje v odstotkih 52:48 v korist ženskega spola.

  • Med potnicami so tudi tri mame športnice: Špela Ponomarenko Janić, Mateja Šimic in Martina Ratej.

  • Najmlajša slovenska olimpijka bo 15-letna plavalka Janja Šegel, najstarejši olimpijec pa 44-letni strelec Boštjan Maček. Oba sta rojena 17. junija.

  • V 14-člani ekipi strokovne podpore je tudi fizioterapevtka Nežka Poljanšek, ki je bila pred leti članica štaba najboljše slovenske alpske smučarke Tine Maze.

Ne spreglejte