Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 12. 2023,
19.31

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

NK Radomlje NK Rogaška NK Olimpija NK Olimpija NK Mura NK Maribor NK Maribor NK Koper NK Domžale NK Celje NK Bravo NK Aluminij Prva liga Telemach 1. SNL

Ponedeljek, 11. 12. 2023, 19.31

4 mesece, 2 tedna

1. SNL, 19. KROG

Radomlje s povratkom šokirale Maribor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
NK Radomlje : NK Maribor | Radomlje so proti Mariboru prišle do točke. | Foto www.alesfevzer.com

Radomlje so proti Mariboru prišle do točke.

Foto: www.alesfevzer.com

V 19. krogu 1. SNL so se Radomlje v zadnjem dejanju z remijem z 2:2 razšle z Mariborom, ki je vodil že z 2:0. V nedeljo je bilo v središču pozornosti dogajanje na Bonifiki, kjer je Olimpija s 4:2 (3:0) ugnala Koper, Zoran Zeljković pa se je tako veselil zmage nad svojim bivšim klubom. Mura je v obračunu za šesto mesto na Fazaneriji z 1:0 odpravila Domžale. Na prvi tekmi dneva je Bravo z dvema goloma v zaključku tekme s 3:2 ugnal Rogaško. Jesenski prvak Celje je s 3:1 odpravil Aluminij in prednost pred najbližjim zasledovalcem Olimpijo povišal na okroglih deset točk.

Danijel Šturm
Sportal Primorec s poučno izkušnjo iz Švice, ki sanja o vpoklicu Matjaža Keka

1. SNL, 19. krog:

Ponedeljek, 11. december:

Maribor vodil z 2:0, nato pa ...

Radomljani so zadnjo tekmo 19. kroga začeli s slabim izhodiščem po štirih zaporednih porazih. Maribor pa je po zmagi v derbiju z Olimpijo v Kopru igral le neodločeno 3:3, z zmago pa bi se Štajerci povzpeli na tretje mesto. Na koncu sta si ekipi točke razdelili, potem ko so bili gostje boljši v prvem, domači pa z igralcem več v drugem delu. Za Maribor se je med vratnici po prestani kazni vrnil Ažbe Jug, prvič po oktobru pa je bil v začetni postavi tudi Josip Iličić.

Začetek tekme je pripadel gostom. Ti so že prvo konkretno akcijo spremenili v zadetek, Mark Strajnar je podal z leve strani na drugo vratnico, kjer je neodločnost domače obrambe izkoristil Hilal Soudani in z nekaj metrov zadel za 1:0. Jan Repas je kmalu zatem s podajo v kazenskem prostoru našel Marka Kolarja, ta pa je iz obrata s kakšnih 14 metrov meril dovolj natančno za povišanje vodstva.

Navijači Radomelj so se veselili velike točke. | Foto: www.alesfevzer.com Navijači Radomelj so se veselili velike točke. Foto: www.alesfevzer.com

Radomljani so od povsem podrejenega položaja do konca polčasa vendarle prišli do nekaj priložnosti. V 41. minuti pa je po podaji Stipa Markovića Madžid Šošić zadel s kakšnih šestih metrov. Gol so sodniki sprva zaradi prepovedanega položaja razveljavili, po posredovanju Vara pa priznali. 

Od 64. minute so gostje igrali le z desetimi. Po ostrem prekršku Andraža Žiniča nad Cruzom je sprva sodnik pokazal rumeni karton, po ogledu posnetka pa ga je preklical in podelil rdečega. Terenske premoči domači sprva niso izkoristili, imeli so dve polpriložnosti, potem pa je Šošić v 77. minuti pobegnil obrambi tekmecev po levi strani in nato spretno poslal žogo tik ob vratnici na desno stran za 2:2. V končnici tekme so Radomljani silovito pritisnili in bili zelo blizu zmagi. V 90. minuti in nato v sodnikovem dodatku je imel najprej priložnost za tretji gol Šošić, žoga je končala tik ob vratnici, potem pa dvakrat iz neposredne bližine še Dejan Vokić, a mu je oba poskusa ubranil Jug ter tako rešil točko Maribora.

Sven Šoštarič Karić
Sportal Kazen za Maribor in Olimpijo

Mura na Fazaneriji zaustavila Domžale

Nogometaši Domžal so končali svojo zmagovito serijo. Po štirih zaporednih zmagah so igrišče v Murski Soboti zapustili sklonjenih glav, tekmecem so morali po porazu z 0:1 spet prepustiti šesto mesto na prvenstveni lestvici. Statistični podatki so bili na strani Domžalčanov, ki pa prvič na gostovanjih letošnje sezone niso dosegli gola.

Mura je premagala Domžale. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Mura je premagala Domžale. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Edini zadetek na tekmi je padel v 36. minuti, ko je zadel Žan Trontelj. Filippo Tripi mu je podal idealno žogo v globino, desni bočni igralec Mure je po desni strani stekel pred vratarja Gašperja Tratnika in mu med nogami poslal žogo v mrežo.

Olimpija na Bonifiki hitro pokazala zobe

Olimpija je v Kopru zanesljivo osvojila tri točke, s katerimi se je navijačem odkupila za domači spodrsljaj proti Bravu v prejšnjem krogu. Če je imela v zadnjih tekmah nekaj težav z učinkovitostjo, je bilo tokrat ravno nasprotno. Izkoristila je namreč večino svojih priložnosti, tri že v prvem polčasu, ko je opravila večino dela. Olimpija je že vodila s 4:0, Koper pa je zaostanek znižal z dvema enajstmetrovkama.

Koprčani so bili v prvih minutah nekoliko aktivnejši in nevarnejši, a v deveti minuti so povedli Ljubljančani, ki so kaznovali napako Koprčanov pred vrati. Ahmed Ankrah je v kazenskem prostoru nespretno podajal žogo, do katere se je dokopal Raul Alexander Florucz, ki je obkrožen s tremi koprskimi igralci streljal iz obrata, ta ni bil močan, a natančen, žoga je ob levi vratnici končala v mreži. V prvem polčasu so Ljubljančani zadeli še dvakrat, v 31. minuti je po kotu, ki ga je izvedel Florucz, z glavo gol dosegel Marcel Ratnik, drugega pa po protinapadu Florucz, ta je izkoristi prodor in podajo Davida Sualeheja in s strelom z desne strani s pomočjo vratnice še enkrat premagal Koprivca.

Prvo ime tekme je bil Raul Alexander Florucz, ki je dosegel dva gola, pri drugem golu pa je bil podajalec.  | Foto: www.alesfevzer.com Prvo ime tekme je bil Raul Alexander Florucz, ki je dosegel dva gola, pri drugem golu pa je bil podajalec. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija je v 54. minuti zadela še četrtič in praktično odločila dvome o zmagovalcu. Po protinapadu je praktično vse sam naredil Nemanja Motika, na koncu se je odločil za strel, ta je bil dovolj močan in natančen, da je zagotovil novo menjavo rezultata. V 70. minuti pa so domači vendarle znižali zaostanek. Ivan Posavec je v kazenskem prostoru storil prekršek, najstrožjo kazen pa je izkoristil Nardin Mulahusejnović. To pa ni bila edina enajstmetrovka za gostitelje na tekmi. Ob koncu tekme so po prekršku Ratnika dobili še eno, tudi Bede Osuji jo je zanesljivo izvedel in postavil končen izid.

Zmaji so z zmago prekinili niz treh tekem v vseh tekmovanjih brez zmage. Manj točk od pričakovanj imajo na svojem računu Koprčani, ki so pod vodstvom Safeta Hadžića na zadnjih štirih srečanjih osvojili zgolj točko. Hadžić je na trenerskem položaju v Kopru nasledil prav Zeljkovića.

Dardan Shabanhaxhaj Mura
Sportal Bravo pokvaril načrte Olimpiji, Zeljković ni skrival nezadovoljstva

Gradišek v nekaj minutah do preobrata, a ...

Luka Štor je na prvi tekmi med Bravom in Rogaško v Ljubljani zadel že po 24 sekundah. Tokrat je pokvaril načrte gostom v drugem polčasu, ko je izenačil na 2:2. | Foto: www.alesfevzer.com Luka Štor je na prvi tekmi med Bravom in Rogaško v Ljubljani zadel že po 24 sekundah. Tokrat je pokvaril načrte gostom v drugem polčasu, ko je izenačil na 2:2. Foto: www.alesfevzer.com Nedeljski prvoligaški spored se je začel v Spodnji Šiški. Na najmanjši zelenici v 1. SNL je Bravo po preobratu v zadnjih minutah s 3:2 ugnal Rogaško. 

Gostje so v 38. minuti ostali brez trenerja Oskarja Drobneta, ki je izgubil živce, saj so ga zmotile nekatere sodniške odločitve. Matej Jug mu je pokazal dva rumena kartona. Tik pred koncem prvega dela pa se je vendarle zatresla mreža. Maloštevilno občinstvo je z izvedbo prostega strela navdušil Jakov Gurlica. 19-letni hrvaški branilec je premagal Roka Vodiška in se razveselil strelskega prvenca v 1. SNL.

Rogaška je po prvem polčasu zaostajala v Ljubljani, a nato poskrbela za preobrat, na koncu pa kljub temu ostala praznih rok. | Foto: Jan Gregorc/www.alesfevzer.com Rogaška je po prvem polčasu zaostajala v Ljubljani, a nato poskrbela za preobrat, na koncu pa kljub temu ostala praznih rok. Foto: Jan Gregorc/www.alesfevzer.com

V drugem polčasu pa je sledil preobrat gostov. Mladi slovenski reprezentant Nejc Gradišar je v nekaj minutah popeljal Rogaško v vodstvo z 2:1. Najprej je Matijo Orbanića premagal iz igre, nato pa še z bele točke. Pri obeh zadetkih je imel prste vmes tudi Oliver Kregar. A veselje Rogaške ni trajalo dolgo, saj so gostitelji v zaključku pripravili preobrat. Luka Štor je bil v 84. minuti že v skoraj izgubljenem položaju po podaji Kavčiča, a je potem z diagonalnim in natančnim strelom izenačil. Pet minut pozneje pa je Matej Poplatnik zadel za zmago Brava, ko je med padcem s sredine črte na desni strani kazenskega prostora poslal žogo v prazno mrežo, saj je šel vratar gostov pred tem v posredovanje za preprečevanje protinapada že iz gola.

Celjani so bili boljši od Aluminija. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Celjani so bili boljši od Aluminija. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Celjani do nove zanesljive zmage

Uvodna tekma 19. kroga, s katerim se uradno začenja druga tekmovalna polovica Prve lige Telemach v sezoni 2023/24, se je igrala v Kidričevem, kjer so Celjani s 3:1 odpravili domači Aluminij.

Nogometaši Celja so dosegli največji uspeh v zgodovini kluba leta 2020, ko so postali državni prvaki. V tej sezoni bi lahko ponovili podvig. Imajo lepo prednost pred zasledovalci, jesenski naslov so si matematično zagotovili že po remiju Olimpije z Bravom v nedeljo, danes pa so branilcem naslova iz Ljubljane pobegnili na +10. Statistika sporoča, da je šest od desetih jesenskih prvakov v zadnjem desetletju na koncu tudi osvojilo "kanto", kar je ohrabrujoč podatek za Celjane, še bolj pa jim je lahko všeč ta, da sta jesenska prvaka v zadnjih dveh sezonah šla uspešno do konca in postala državna prvaka.

Sezona Jesenski prvak Državni prvak
2022/23 Olimpija Olimpija
2021/22 Maribor Maribor
2020/21 Maribor Mura
2019/20 Olimpija Celje
2018/19 Maribor Maribor
2017/18 Maribor Olimpija
2016/17 Maribor Maribor
2015/16 Olimpija Olimpija
2014/15 Domžale Maribor
2013/14 Maribor Maribor

Na zahtevni, razmočeni in deloma zasneženi zelenici v Kidričevem sprva ni bilo veliko pravega nogometa. Celjani so nato povedli v 32. minuti, ko je po visoki podaji Žana Karničnika sam proti vratom s svoje polovice igrišča stekel Gregor Bajde, preigral vratarja Sama Pridgarja in zaključil za vodstvo Celja. Tega so Celjani povišali vsega dve minuti kasneje, ko je po podaji Luke Bobičanca z desne strani z volejem v osrčju kazenskega prostora zadel Damjan Vuklišević. Pridgar ob tem ni najbolje posredoval. Po nekaj priložnostih je nov zadetek Celja padel v 79. minuti, ko je Mark Zabukovnik po sijajnem strelu z okoli 22 metrov premagal nemočnega domačega vratarja. Tin Martić pa je v prvi minuti sodnikovega dodatka z okoli šestih metrov le še omilil poraz domačih.

1. SNL, 19. krog:

Sobota, 9. december:

Nedelja, 10. december:

Ponedeljek, 11. december:

Lestvica:

Najboljši strelci:

10 – Rui Pedro (Olimpija)
7 – Nejc Gradišar (Rogaška), Matej Poplatnik (Bravo), Dardan Shabanhaxhaj (Mura), Madžid Šošić (Radomlje)
– Arnel Jakupović (Maribor), Mario Krstovski (Domžale), Aljoša Matko (Celje), Danijel Šturm (Domžale)
– Edmilson (Celje), Nemanja Motika (Olimpija), Jan Repas (Maribor),
4 – Marko Božić (Maribor), Amadej Maroša (Mura), Timothe Nkada (Koper), Mustafa Nukić (Olimpija), Bede Osuji (Koper), Martin Pečar (Bravo), Marcel Ratnik (Olimpija), Hilal Soudani (Maribor), Mark Zabukovnik (Celje)
3 – Maks Barišić (Koper), Saar Fadida (Olimpija), Raul Florucz (Olimpija), Josip Iličić (Maribor), Enej Jelenič (Koper), Sandro Jovanović (Aluminij), Nino Kouter (Celje), Tin Martić (Aluminij), Nardin Mulahusejnović (Olimpija), Jošt Pišek (Domžale), Denis Popović (Celje), Tamar Svetlin (Celje), Luka Štor (Bravo), Gašper Trdin (Bravo)

Slaviša Stojanović
Novice Spotkast s Slavišo Stojanovićem: Marsikdo na Balkanu se zamisli, ko vidi, kaj uspeva Sloveniji
Petar Stojanović
Sportal Slovenec, ki je obnorel domovino

 

Ne spreglejte