Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 2. 2014,
7.23

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Soči 2014 olimpijske igre hokej Finska Švedska

Petek, 21. 2. 2014, 7.23

2 leti, 2 meseca

Sosed proti sosedu po boj za zlato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Polfinalno olimpijsko dogajanje bo ob kanadsko-ameriškem dvoboju popestril še en sosedski obračun. Za finale se bosta ob 13. uri po srednjeevropskem času udarili Finska in Švedska.

Petkovo zgodnje popoldne prinaša spopad med večnima nordijskima tekmecema, med reprezentancama, katerih želja po dokazovanju na medsebojnih srečanjih je vedno ogromna. Le kdo si ne želi na tekmi, na kateri veliko vlogo igra ponos, premagati soseda.

Finci so v skupinskem delu brez večjih težav odpravili Avstrijo in Norveško, minimalno premoč pa priznali aktualnim olimpijskim prvakom Kanadčanom. V četrtfinale so se uvrstili kot najboljša drugouvrščena ekipa in v knjigo olimpijskega hokejskega turnirja napisali poglavje, ki bi ga njihovi četrtfinalni nasprotniki najraje preskočili ali kar se da hitro pozabili. Z ekipno igro, ki sloni na obrambnih poudarkih, so s 3:1 izločili ruske zvezdnike, ki so se, ko jim je voda začela teči v grlo, zatekali k individualizmu. A ta ni obrodil sadov.

Hokejisti iz dežele tisočerih jezer so Rusijo zavili v črnino in si tlakovali pot proti olimpijskim medaljam. Na 15 olimpijskih igrah so jih zbrali pet, kar tri po letu 1998, od kar na tekmovanju vseh tekmovanj nastopajo tudi NHL-ovci, kar je največ med vsemi državami. A Fincem v tej zbirki nekaj manjka. Manjka jim naslov olimpijskih prvakov, ki so mu bili nazadnje najbližje leta 2006, ko so v finalu z 2:3 klonili prav proti današnjim nasprotnikom.

Švedi so bili v predtekmovanju suvereni. S tremi zmagami nad Češko, Švico in Latvijo so se kot številka ena uvrstili v četrtfinale, kjer so končali junaško zgodbo bojevitih risov. Tri krone so na 20 nastopih na olimpijskih igrah osvojile osem medalj, dve zlati, dve srebrni in štiri bronaste. Po spodrsljaju v Vancouvru si želijo zbirko še dopolniti.

Reprezentancama je skupnih kar nekaj stvari. Obe sta se pred prihodom v Soči ubadali s poškodbami in odpovedmi. Finci so morali pozabiti na brata Koivu in Valtterija Filppulo, Švedi na Henrika Sedina in Johana Franzna. V Sočiju sta obe ostali brez centrov prvega napada Aleksandra Barkova in Henrika Zetterberga. Med vratnicama stojita zanesljiva vratarja Tuukka Rask in Henrik Lundqvist in prav dnevna forma čuvajev mreže bi lahko odločala o finalistu. Finska igra je še bolj kot švedska obrambno usmerjena. Finci pravijo, da je to njihova vrlina. A dejstvo je, da jim ta vrlina ne bo prav veliko pomagala, če bo švedska mreža mirovala.

Zmagovalca v boju za najžlahtnejše odličje čaka težka naloga, saj se bo v finalu srečal ali z branilci olimpijskega naslova ali pa z olimpijskimi podprvaki.

Ne spreglejte