Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2013,
19.34

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

squash

Sreda, 29. 5. 2013, 19.34

1 leto

Rokoborba, squash ali baseball na olimpijskih igrah leta 2020

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Izvršni odbor Mok-a je rokoborbo, squash in združeno kandidaturo baseballa in softballa uvrstil na ožji seznam športnih panog, izmed katerih bodo izbrali olimpijsko disciplino.

S seznama kandidatk so izpadli karate, kotalkanje, športno plezanje, wakeboarding in wushu, ki so se prav tako potegovali za uvrstitev med olimpijske športe.

Generalna skupščina Mednarodnega olimpijskega komiteja bo na zasedanju septembra v Buenos Airesu odločala o eni panogi, ki jo bodo uvrstili v poletni program olimpijskih iger leta 2020. Takrat bodo tudi izbrali gostiteljico iger leta 2020.

Izvršni odbor Moka je marca letos rokoborbo sicer izključil s seznama od leta 2020 naprej. Softball in baseball nista več del olimpijskega programa, njuno mesto bosta na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru leta 2016 zasedli golf in ragbi sedem. Squash, ki se ga igra s posebnimi loparji in s posebno žogico, še ni bil med olimpijskimi športi.

Predsednik Moka Belgijec Jacques Rogge je predstavil tudi spodbudne številke o gmotnem položaju olimpijske družine. Športne zveze, udeleženke zadnjih poletnih olimpijskih iger, ki so bile lani v Londonu, se lahko nadejajo velikih prihodkov iz bogate finančne pogače na podlagi sredstev iz prodaje televizijskih pravic in pokroviteljskih pogodb. Na razpolago je kar 519,6 milijona ameriških dolarjev, kar je skoraj še enkrat toliko kot po olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu (296 milijonov ameriških dolarjev).

Največji delež si lahko obeta atletika, ki pa bo po novem modelu razdelitve denarja, ki bo stopil v veljavo z letom 2016, združena s plavanjem in gimnastiko.

Na zasedanju Moka v Argentini bodo izvolili tudi novega predsednika krovne svetovne olimpijske organizacije, potem ko se 71-letni Rogge ne bo več potegoval za nov mandat.

Ne spreglejte