SiolNET. Sportal Olimpizem
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Olimpijski objekti v Pekingu propadajo

3

termometer

 | Foto:
Štiri leta po prvih olimpijskih igrah na Kitajskem tamkajšnji objekti propadajo (kajakaška proga je povsem zapuščena) ali pa so lokalnim oblastem enormen strošek (npr. Ptičje gnezdo).

Olimpijske igre 2008 so Pekingu dale boljšo prometno ureditev in moderno infrastukturo, olimpijski objekti pa so jim štiri leta kasneje v veliko finančno breme. Ptičje gnezdo (olimpijski stadion) in Vodna kocka (plavalni center), ki sta med najlepšimi športnimi in arhitekturnimi objekti na svetu, danes bolj ali manj samevata. Umetno jezero, ki je gostilo veslaške tekme, postaja odlagališče odpadkov, povsem opuščena pa je tudi "reka" (vode sploh nima) za kajakaške tekme.

Ptičje gnezdo je sicer priljubljena točka turistov (lani jih je bilo 4,61 milijona), sem in tja se v njem organizira kak športni dogodek ali koncert, pa vseeno: pričakujejo, da bodo strošek gradnje v višini treh milijard juanov (363 milijonov evrov) uspeli pokriti šele v 30 letih. Še slabše posluje Vodna kocka, ki je zgolj v letu 2011 pridelala dober milijon evrov izgube.

Stroški gradnje olimpijskih objektov so bili enormni. Ključna napaka kitajskih organizatorjev je bila oz. je, da niso prevideli, kaj bodo počeli z objekti po koncu iger. Objekti dajejo profit le, če so uporabljeni. Obenem jim uporaba tudi daljša "rok trajanja". Zdajšnja neuporaba pa zgolj pomeni propad.

Londonu se nekaj podobnega ne bo zgodilo. Stroški so manjši, veliko je obstoječih objektov. Predvsem pa je Anglija športna dežela, kjer dogodkov ne manjka in ti so vedno tudi dobro obiskani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin