Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 4. 2011,
11.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Caster Semenya MOK olimpijske igre

Sreda, 6. 4. 2011, 11.35

7 let, 12 mesecev

Mok: Primer Caster Semenya se ne sme ponoviti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Primer južnoafriške atletinje Caster Semenyja ter ugibanja o njenem spolu so sprožila pravo revolucijo v mednarodnem olimpijskem gibanju.

Mok je tako oblikoval nova pravila, uporabili bi jih že na poletnih olimpijskih igrah v Londonu, ki bi dovoljevala širše pristojnosti pri odkrivanju atletinj s prekoračeno vsebnostjo moških hormonov.

O novih pravilih je bilo govora na izvršilnem odboru Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki se je v torek sestal v Londonu. Predlog bodo predvidoma dokončno potrjevali na zasedanju julija v Durbanu.

Primer Semenyja se očitno ne sme več ponoviti. Mednarodni olimpijski komite se namreč želi v prihodnje izogniti vsem zapletom in težavam, ki so spremljali omenjeni medijsko zelo razvpiti primer, ko so se pojavili dvomi o spolu južnoafriške atletinje.

Vodstvo olimpijske družine se je odločilo pripraviti poseben protokol, prvo besedo bi imel neodvisen strokovni zdravniški odbor, ki bi že v kali zatrl vsakršne možne poskuse goljufanja ter skrbno preverjal, ali ima katera od "sumljivih" tekmovalk v sebi prekoračeno še dopustno mejo moškega hormona. Odbor bi na podlagi ugotovitev podal mnenje, ali športnica sploh lahko tekmuje. Kot del postopka bi tekmovalki najprej svetovali obisk katerega od specialističnih medicinskih centrov, v katerih bi ji predlagali zdravljenje, če bi bilo potrebno.

Takšen postopek seveda na široko odpira vrata nedovoljenim posegom v zasebnost. "Celoten postopek bi potekal v strogi tajnosti, medtem ko bi bila končno odločitev prepuščena posameznim nacionalnim zvezam," je dileme zavrnil predsednik zdravstvene komisije Moka Arne Ljungqvist.

Semenya je na svetovnem prvenstvu v Berlinu (2009) kot do tedaj povsem neznana tekmovalka brez težav zmagala v teku na 800 m, kar je zbudilo dvome o njenem spolu, še zlasti so se ti porodili zaradi nič kaj ženske, močne postave in globokega glasu. Mednarodna atletska zveza (IAAF) ji je prepovedala nastope in odredila test spola, vendar pa jo je 6. julija lani oprostila obtožb in ji prižgala zeleno luč za ponovno nastopanje.

Ne spreglejte