Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
10. 2. 2014,
7.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Goran Janus Jure Šinkovec

Ponedeljek, 10. 2. 2014, 7.07

7 let, 12 mesecev

Janus je pred leti kazal s prstom na Prevca

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija se je v nedeljo skupaj s Petrom Prevcem veselila ob osvojeni srebrni olimpijski medalji. Njegov uspeh je pospremil tudi Jure Šinkovec, ki je spregovoril o tem, kakšen tip skakalca je Prevc.

Da je Peter Prevc čutil ogromno pritiska, saj je vsa Slovenija pričakovala medaljo na olimpijskih igrah, ni dvoma. Vse privržence je zadovoljil že na prvi tekmi na srednji skakalnici, na kateri se je veselil srebrnega odličja.

Skakalno središče RusSki Gorki bo z zlatimi črkami zapisano pri 21-letnem Prevcu, s katerim je dihala vsa Slovenija. Tudi Jure Šinkovec, ki ga zaradi drugega vračanja po poškodbi kolena že dve leti ni v svetovnem pokalu, je bil navdušen nad njegovo nedeljsko predstavo.

Janus opozarjal na Prevca: On bo tisti, ki bo posegal po najvišjih mestih

"Od njega se je to nekako pričakovalo. Večkrat je že pokazal, kako miren je. Ko sem bil jaz skupaj z njim v reprezentanci, sem videl, da je tako. Nobena stvar ga ne zmoti. In to dokazuje iz leta v leto. Ko smo bili še skupaj, je glavni trener Goran Janus po tihem govoril, da bo Peter tisti skakalec, ki bo na večjih tekmovanjih posegal po najvišjih mestih. Je velik potencial in to dokazuje. Lani je osvojil dve medalji na svetovnem prvenstvu, zdaj še prvo olimpijsko. A ta ni zadnja. Ima še načrte za prihodnost," razlaga Šinkovec.

Pravi, da je bil bolj napet ob nastopu klubskega kolega Jerneja Damjana, medtem ko je bil pri Petru povsem hladen, saj je čutil, da je pravi: "Od začetka sem bil zelo umirjen. Pri Jerneju sem bil malce bolj nervozen. Za Perota me ni skrbelo. Zavriskali smo, ko je osvojil medaljo. Po prvem skoku sem videl, da je na pravi poti. Pri drugem, ko se je odrinil z mize, sem že vedel, da ima medaljo. Kamil Stoch je bil tokrat razred zase. Tudi zanj sem vesel, saj se velikokrat družimo."

Tudi Šinkovec je v karieri že stal na odru za zmagovalce na pomembni tekmi. Na svetovnem prvenstvu v poletih je bil leta 2012 del ekipne zasedbe, ki se je veselila brona. S Petrom, ki si je takrat ravno poškodoval ramo ob padcu na letalnici v Oberstdorfu, sta bila tako skupaj v reprezentanci, zato ga dobro pozna.

"Razmišlja s svojo glavo. Matjažu Zupanu je vrnil list s priporočeno prehrano."

"Peter deluje po svojem načinu. Ne da se motiti. Ko je bil Matjaž Zupan še trener, mu je ta prinesel list papirja, na njem pa je bilo napisano, kako naj se prehranjuje. Dal mu ga je nazaj in rekel, da on tega ne bo jedel. Za svoja leta je zelo izobražen. Zna razmišljati s svojo glavo. Ne ozira se na druge. Pri skokih, ki so zelo občutljiv šport, je to pomembno. Nekateri imamo pomoč psihologov, kolikor jaz vem, Pero dela brez vseh. Zaupa svojemu telesu. Peter je miren in navdušuje," poudarja Jure.

Za konec je še poudaril, kakšno težo imajo uspehi, ki jih dosega v zadnjih dveh sezonah: "Za mlade skakalce, ki skačejo v B-reprezentanci, so ti uspehi zelo dobrodošli. Velikokrat smo namreč skupaj na treningih in če pri kakšnem skoku preskočijo Prevca, vidijo, da so tudi oni zmožni poseči visoko. To jim da zagon za nadaljnje delo."

Ne spreglejte