SiolNET. Sportal Olimpizem
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Izvoljen kot edini kandidat

Kocijančič na čelu evropskega olimpijskega gibanja

0

termometer

janez Kocijančič
Foto: Sportida

Nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič je bil kot edini kandidat za vodenje Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) v Zagrebu z aplavzom izvoljen za predsednika; dobro leto dni je to funkcijo opravljal kot vršilec dolžnosti. Kot prvi mu je na odru čestital predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. Kocijančiču bo pri delu kot svetovalec pomagal nekdanji generalni OKS Tone Jagodic.

Kocijančiču je čestital tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. Prvi dan zasedanja 46. generalne skupščine EOC so izvolili tudi druge organe za naslednja štiri leta. Podpredsednik je postal Danec Niels Nygaard, ki je dobil pet glasov več od protikandidata Nizozemca Andrea Bolhuisa.

Za generalnega sekretarja so izbrali Italijana Raffaeleja Pagnozzija, za blagajnika pa ciprskega bankirja Kikisa Lazaridesa; slednja sta bila že doslej na omenjenih funkcijah in sta bila tudi edina kandidata. Izmed 23 kandidatov so izvolili še preostale člane izvršnega odbora.

"Pagnozzi je vrsto let uspešen generalni sekretar, ker je Italijan, pa je še bolj priročno, saj se moramo drugi pripeljati v italijansko prestolnico, kjer je lahko on prisoten ves čas. Lazarides je pa je ugleden bančnik in predsednik ene največjih ciprskih bank, natančen in pošten. Mislim, da bomo evropsko olimpijsko barko lahko tudi v prihodnje uspešno vodili, in to s politiko povezovanja in transparentno. Ne smemo pozabiti, da ima Evropa kot ena najmanjših celin 50 nacionalnih olimpijskih komitejev, nekateri so izjemno veliki, bogati in vplivni, na drugi strani pa so tudi taki, ki so med najrevnejšimi na svetu. In tu je zelo težko vzpostaviti ravnovesje," je pojasnil Kocijančič.

V EOC želijo pridobili tudi več lastnih sredstev; letos bodo imeli predvideno 10,7 milijona evrov prihodkov, naslednje leto pa 1,3 milijona manj, tudi zaradi tega, ker ne bodo pripravili večjega tekmovanja. Glavno tekmovanje pod okriljem EOC so evropske igre, druge bodo v Minsku leta 2019. Po Kocijančičevih besedah so v zadnjem obdobju letno iz proračuna razdelili 76 odstotkov sredstev nacionalnim komitejem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin