Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
29. 7. 2012,
19.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Wimbledon olimpijske igre

Nedelja, 29. 7. 2012, 19.33

8 let

Deževno wimbledonsko zakulisje

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mreže so pospravljene, igrišča pokrita, novinarji in sodniki pod streho. Kaj pa ob čakanju na suho vreme in igro počnejo teniški igralci?

Pogled skozi orošeno okno proti luži pred štadionom hitro potrdi slutnjo o koncu deževnega obdobja. A že kmalu zatem se proti tlom spuščajo nove kaplje. Wimbledon je na olimpijsko nedeljo znova pokazal svoj dobro znani obraz. Krajša obdobja sončnega vremena so hitro zamenjali temni oblaki. Sledi menjavanje delno suhega vremena in ploh. Z izjemo osrednjega štadiona All England Cluba, nad katerim se razprostira mogočna premična streha in omogoča brezhibno izvedbo začrtanega programa, je skrbno negovana trava na preostalih igriščih prekrita. V tistih trenutkih se občutno poveča obiskanost bližnjih restavracij in trgovin s spominki, v katerih gredo ob brisačah in majicah za med predvsem večje teniške žoge, namenjene zbiranju avtogramov. Tudi v novinarskem središču je ob prekinitvah bolj živahno, predstavnikom sedme sile pa se pogledi stalno selijo s tipkovnic in ekranov prenosnih računalnikov proti monitorjem, na katerih je možno spremljati dogajanje na glavnini igrišč.

Nadstropje nad medijskim središčem pa na boljše vreme čakajo teniški igralci in igralke. V polurnih razmikih jim organizatorji poročajo o podrobni vremenski napovedi in morebitnih premikih. Pretirane živčnosti ni zaznati, kar hitro potrdi tudi Katarina Srebotnik, najbolj izkušena slovenska teniška igralka, vajena tovrstnih čakanj. Ob tem prizna, da je tokrat dobra volja še toliko bolj izrazita, saj je med igralci in igralkami tekmovalni naboj med OI precej manjši kot med wimbledonskim turnirjem. ''Teniški igralci smo resnično že vajeni angleškega vremena. Letos smo imeli med turnirjem zelo dobro ogrevanje. Vsi se brez večjih težav zamotimo. O tenisu se pravzaprav ne govori. Večina pogleduje proti ekranom svojih računalnikov ali telefonov, nekateri igrajo karte, drugi si privoščijo krajši prigrizek … Predvsem pa smo vsi v pripravljenosti, saj te lahko nato hitro pokličejo na igrišče. Čas resnično hitro mineva. Pol ure, pol ure … Nato se to razvije v ure, '' je podrobnosti zakulisja deževnega Wimbledona razkrila Srebotnikova, ki je med igrami v Londonu našla novo strast. Razkrije jo že pogled na trakova njene akreditacije, ki sta polna značk. Zbiratelji slednji so pravzaprav imanentni olimpijskim igram, res pa je, da ima ''Kata'' za razliko od običajnih lastnikov značk bolj zvezdniške darovalce. Tako ji je denimo značko srbske olimpijske reprezentance poklonil Novak Đoković.

Značk sicer ne zbira, a večjih težav pri preganjanju dolgčasa nima niti Polona Hercog. Nasmejana Štajerka je dolg dan z zapisom na svojem profilu Twitter napovedala že med zajtrkom. Ni se uštela. ''Skušam biti sproščena in s pozitivnimi mislimi prebiti te ure. Twitter, glasba, ogled kakšne nanizanke … Čas hitro teče. Tu so tudi moji starši, tako da nimam težav,'' pravi Hercogova, ki je še pred deževjem opravila krajši trening, nato več ur čakala na ''vpoklic'', na koncu pa izvedela, da bo svojo tekmo prvega kroga olimpijskega turnirja odigrala kdaj drugič.

Ne spreglejte