Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 9. 2021,
20.41

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

3

Natisni članek

Hrvaška Alberto Giuliani slovenska odbojkarska reprezentanca EuroVolley2021

Ponedeljek, 13. 9. 2021, 20.41

2 leti, 7 mesecev

Evropsko prvenstvo v odbojki, osmina finala

Presenečenje na EP! Olimpijski prvaki se poslavljajo, Slovenci znova nad Čehe.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

3

slovenska odbojkarska reprezentanca Hrvaška EP osmina finala | Slovenska odbojkarska reprezentanca je v osmini finala s 3:1 premagala Hrvaško in si zagotovila četrtfinalno vstopnico evropskega prvenstva. Četrtfinale proti Češki jo čaka v sredo. | Foto CEV

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v osmini finala s 3:1 premagala Hrvaško in si zagotovila četrtfinalno vstopnico evropskega prvenstva. Četrtfinale proti Češki jo čaka v sredo.

Foto: CEV

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v osmini finala evropskega prvenstva upravičila vlogo favoritinje in s 3:1 v nizih (25:20, 25:18, 19:25, 25:12) izločila Hrvaško. Slovenci, ki branijo srebro, se bodo v sredo za polfinale pomerili s Čehi, ki so presenetljivo, s 3:0 odpravili olimpijske prvake Francoze. Slovenska izbrana vrsta se je s češko pomerila že v skupinskem delu EP in ji na uvodni tekmi priznala premoč z 1:3.

Poročilo s tekme:

slovenska odbojkarska reprezentanca Hrvaška EP osmina finala
Sportal Slovenci četrtič zapored v četrtfinalu EP

Po štirih dneh brez tekme so slovenski odbojkarji nadaljevali prvenstvo stare celine z osmino finala proti Hrvatom in po štirih nizih upravičili vlogo favorita. V obračun so sicer bolje vstopili Hrvati, ki niso bili pod pritiskom in so hitro povedli s 4:0 in s 6:2. Slovenci so po zadržanem začetku strnili vrste, na 6:6 ujeli nasprotnike in začeli postavljati "stvari na svoje mesto". Prvi niz so dobili s 25:20.

Leo Andrić je v tretjem nizu serviral odlično, Hrvati so na njegovih krilih znižali na 1:2. | Foto: CEV Leo Andrić je v tretjem nizu serviral odlično, Hrvati so na njegovih krilih znižali na 1:2. Foto: CEV Ritem so narekovali tudi v začetku drugega niza in pri 8:4 selektorja Hrvatov Emanueleja Zaninija prisilili v time-out. A tudi ta jim ni pomagal, slovenska prednost se je, tudi zaradi bloka in boljšega začetnega udarca, le še višala (12:6). Hrvati niso zmogli slediti razigranim Slovencem, Alberto Giuliani je v igro poslal tudi Gregorja Ropreta in Alena Šketa. Prednost so še zvišali, tudi na +9 (21:12), sosedi so se nekoliko približali (21:15), kaj več od tega pa jim ni uspelo.

Giulianijeva četa je drugi niz dobila s 25:18, v tretjega pa vstopila z eno spremembo v postavi, vrnil se je Tonček Štern. Slovenci so povedli z 10:7, Hrvati pa so s tremi zaporednimi točkami, odlično je serviral Leo Andrić, in z izenačenjem poskrbeli za slovenski time-out. Nadaljeval se je izjemno izenačen niz, ekipi sta se izmenjevali v tesnem vodstvu, a ko je Andrić znova prišel na servis, Slovenci niso našli rešitve, Hrvati pa so odbrzeli proti znižanju v nizih na 2:1. 

Četrti niz je bil povsem v znamenju Slovencev, ki nasprotnika že od vsega začetka niso spustili blizu, tako da je priložnost dobil tudi Rok Možič. Na začetnem udarcu se je izkazal Ropret, ki se je s soigralci veselil zmage s kar 25:12 in četrte zaporedne uvrstitve v četrtfinale EP. 

Čehi in Slovenci so se na tem EP srečali, na uvodni tekmi skupinskega dela so s 3:1 slavili Čehi. Kako bo v četrtfinalu? | Foto: CEV Čehi in Slovenci so se na tem EP srečali, na uvodni tekmi skupinskega dela so s 3:1 slavili Čehi. Kako bo v četrtfinalu? Foto: CEV

slovenska odbojkarska reprezentanca EP Italija Alberto Giuliani
Sportal "Morda je bolje, da ni bilo povsem preprosto"

Čehi izločili Francoze

V zadnjem dvoboju osmine finala sta si nasproti stali aktualna olimpijska prvakinja Francija in gostiteljica Češka, ki je dokazala, da favoriti ne zmagujejo vedno. Čehi so galske peteline odpravili s kar 3:0 in si zagotovili bitko za polfinale s Slovenijo.

Branilci naslova so se rešili  Srbija je po izenačenem boju izločila Turčijo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Srbija je po izenačenem boju izločila Turčijo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V Gdansku sta bila oba sobotna dvoboja izenačena in negotova do konca. Nizozemci so vendarle strli odpor Portugalcev, zmagali so s 3:2 (-22, 22, 24, -20, 13), peti niz so dobili s 15:13. Najboljši igralec tekme je bil nizozemski korektor Nimir Abdel-Aziz, ki je dosegel kar 37 točk, med njimi tri z asi.

Tulipani so v četrtfinalu čakali zmagovalca dvoboja med Srbijo in Turčijo, ki so ga branilci naslova sicer dobili, a so se precej namučili. Izid je bil 3:2 (18, -22, -22, 23, 12), Turki so zapravili vodstvo 2:1. Pri Srbiji je 18 točk dosegel Uroš Kovačević, pri Turčiji pa je bil z 20 najučinkovitejši Adis Lagumdžija.

Andrea Giani se je z Nemčijo prebil med najboljših osem ekip. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Andrea Giani se je z Nemčijo prebil med najboljših osem ekip. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Italijani za polfinale z Gianijevo Nemčijo

Italijani, zmagovalci slovenske predtekmovalne skupine B, so se z lahkoto uvrstili tudi v četrtfinale. V osmini finala so Latvijo ugnali s 3:0 (14, 13, 16). Azzurri so z odličnimi servisi, s servisne črte je blestel predvsem Daniele Lavia, Latvijce odstranili od mreže in jih z bloki spravljali ob živce. Prav v nobenem nizu niso imeli težav, Lavia pa je bil s 13 točkami tudi najučinkovitejši igralec tekme.

Italijanom so se v četrtfinalu pridružili Nemci, ekipa italijanskega selektorja, ki je deloval tudi v Sloveniji, Andree Gianija. Nemci so s 3:1 (14, -18, 19, 22) premagali Bolgare, prvo ime tekme je bil Moritz Karlitzek, ki je Bolgare spravljal v obup. Predvsem s servisi, dosegel je kar šest asov, v statistiko pa je vpisal 19 točk. Dve več od Georga Grozerja, ki je prispeval tri ase.

Rusi bodo izzvali neporažene Poljake

Gostitelji Poljaki, ki so v rednem delu opravili z vsemi tekmeci, so izjemno predstavo prikazali še v osmini finala in gladko odpravili Finsko. | Foto: CEV Gostitelji Poljaki, ki so v rednem delu opravili z vsemi tekmeci, so izjemno predstavo prikazali še v osmini finala in gladko odpravili Finsko. Foto: CEV Prvi sta se za četrtfinale že v soboto v Gdansku udarili olimpijska podprvakinja Rusija, ki na EP ni pripotovala v najmočnejši postavi, in Ukrajina, ki je v svoji skupini zasedla tretje mesto. Po izgubljenem uvodnem nizu so Rusi nato zagospodarili na igrišču in upravičili vlogo favorita ter se uvrstili v nadaljevanje tekmovanja.

Sobotni večer je pripadel aktualnim svetovnim prvakom Poljakom, ki so skupinski del končali neporaženi. Tudi v osmini finala so prikazali odlično predstavo in odpihnili Finsko. To pomeni, da se bodo na tekmi, ki odloča o tem, kdo odhaja v boj za kolajne, udarili z Rusi.

Evropsko prvenstvo v odbojki, osmina finala:

Sobota, 11. september
Rusija : Ukrajina 3:1 (-22, 16, 22, 22)
Poljska : Finska 3:0 (16, 16, 14)

Nedelja, 12. september
Italija : Latvija 3:0 (14, 13, 16)
Nizozemska : Portugalska 3:2 (-22, 22, 24, -20, 13)
Nemčija : Bolgarija 3:1 (14, -18, 19, 22)
Srbija : Turčija 3:2 (18, -22, -22, 23, 12)

Ponedeljek, 13. september
Slovenija : Hrvaška 3:1 (20, 18, - 19, 12)
T. Štern 11, Pajenk 11, Kozamernik 10, Šket 3, Ropret 4, Urnaut 9, Čebulj 13, Možič 3; Žukovski 1, Hanžić 2, Sedlaček 9, Šarčević, Dukić 1, Šestan 9, Andrić 21, Zeljković 2, Nikačević 8.
Poročilo s tekme
Izjave po tekmi

Francija : Češka  0:3 (-22, -19, 32)

Pari četrtfinala
Torek, 14. september

17.30 Nizozemska - Srbija
20.30 Poljska - Rusija

Sreda, 15. september
16.00 Italija - Nemčija
19.00 Slovenija - Češka

 
Jan Kozamernik
Sportal Slovenci so si v pripravah na Hrvate za dober namen nadeli zlate pentljice
Ne spreglejte