Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
2. 4. 2014,
22.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Radamel Falcao Carlos Tevez Samir Nasri

Sreda, 2. 4. 2014, 22.49

8 let

Zvezdniki, ki jih (morda) ne bo v Braziliji

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav so se njihove reprezentance uvrstile na letošnje svetovno prvenstvo, je seznam zvezdnikov, ki utegnejo izpustiti nastop v Braziliji iz takšnih ali drugačnih razlogov, dolg.

Veliko število je seveda takšnih, ki se dogajanja v Braziliji letos ne bodo udeležili iz preprostega razloga. Ker se njihove reprezentance tja pač niso uvrstile. Najdražji nogometaš vseh časov Valižan Gareth Bale, spektakularni Šved Zlatan Ibrahimović, in poljski golgeter Robert Lewandowski, ki bo po novem z goli razveseljeval navijače Bayerna, so najbolj znana imena izmed takšnih. Še serija je zvezdnikov, ki letošnjega svetovnega prvenstva morda ne bodo videli iz drugačnih razlogov. Kakšnih?

Eric Abidal

Izkušeni branilec, ki je največjo zmago dosegel že pred časom – premagal je hudo bolezen -, v tej sezoni igra v Franciji, pri Monacu.

Njegova forma ni najboljša, zato poznavalci pravijo, da ga selektor Francije Didier Deschamps ne bo popeljal na letošnje svetovno prvenstvo.

Mamadou Sakho iz Liverpoola in Laurent Koscielny iz londonskega Arsenala sta tista, ki sta ga izrinila. Je pri 34 letih in 67 nastopih sklenil reprezentančno pot?

Alvaro Arbeloa

V zadnjih letih je bil reden član začetne enajsterice Španije in tudi madridskega Reala, a huda poškodba kolena, ki jo je staknil marca, je temu 31-letnemu bočnemu branilcu prekrižala načrte.

Dva meseca naj bi okreval in vprašanje je, ali bo imel dovolj časa, da selektorja Španije Vicenteja del Bosqueja prepriča v to, da ga popelje s seboj v Brazilijo.

Toliko bolj zato, ker imajo Španci na bočnih položajih odlične alternative v Daniju Carvajalu, Juanfranu, Carlosu Martinezu, Hugu Mallu in tudi Martinu Montoyji.

Esteban Cambiasso

Triintridesetletni Argentinec ima prek 50 nastopov v izbrani vrsti, v italijanski ligi in v Evropi redno igra za milanski Inter, že vrsto let je prisoten v evropskem nogometu na najvišji ravni, bil je med nosilci igre Milančanov, ki so leta 2010 osvojili evropski naslov.

Kljub temu selektor Argentine Alejandro Sabella prednost daje drugim vezistom (Javier Mascerano, Fernando Gago, Angel Di Maria, Walter Montillo in še nekateri).

Zato ima nekdanji nogometaš madridskega Reala malo možnosti za drugi nastop na svetovnih prvenstvih. Še veliko bolj je bil šokiran, ko ga leta 2010 na jug Afrike ni vzel takratni selektor Diego Maradona.

Ashley Cole

Kar 107 nastopov za Anglijo je do zdaj zbral ta 33-letni bočni branilec, ki pa pri Chelseaju v tej sezoni igra bolj malo.

Prednost ima Španec Cesar Azpilicueta, zato se nogometaš, ki je igral že na treh svetovnih prvenstvih, upravičeno boji, da ga selektor Roy Hodgson ne bo odpeljal v Brazilijo.

Toliko bolj zato, ker je na zadnji reprezentančni tekmi na njegovem mestu zelo dobro zaigral Luke Shaw iz Southamptona.

Jermain Defoe

Zdi se, da se je 31-letni napadalec, ki je zatresel mrežo Samirja Handanovića na obeh tekmah proti Sloveniji – na prijateljski v Londonu leta 2009 in na svetovnem prvenstvu v Port Elizabethu leto pozneje -, za Brazilijo pod nosom obrisal že januarja.

Takrat se je odločil, da zapusti Anglijo in iz Tottenhama prestopil v severnoameriško profesionalno ligo MLS. Okrepil je Toronto.

Onstran Atlantika sicer igra dobro, a vprašanje, če bo to dovolj.

Stephan El Shaarawy

Še en izmed nogometašev, ki se borijo s poškodbami. Že vse od avgusta lani ni odigral cele tekme, tudi v aprilu naj ne bi igral.

Mladi napadalec, ki je v dresu Milana zablestel v minuli sezoni, prav gotovo ni dovolj izkušen, da bi v nekaj tednih ujel staro formo, zato dvomimo, da bo selektor Italije Cesare Prandelli tvegal in ga popeljal s seboj v Brazilijo.

Škoda, saj je resno računal nanj. V izbrani vrsti je ta napadalec egipčanskih korenin do zdaj zbral deset nastopov in se enkrat vpisal med strelce.

Radamel Falcao

Glavni junak uvrstitve Kolumbije na svetovno prvenstvo, ki je bil v kvalifikacijah z naskokom najboljši strelec izbrane vrste, ki je na nov nastop na največji sceni čakala kar 16 let, si je januarja hudo poškodoval koleno.

Golgeter Monaca, ki je bil v dresih madridskega Atletica in Porta dvakrat zapored najboljši strelec lige Europa, še vedno upa, da bo okreval pravočasno.

Zadnje vesti glede okrevanja so spodbudne, a o tem, ali bo v Brazilijo odpotoval, se bo odločalo v zadnjih trenutkih.

Mario Gomez

Odkar je lansko poletje Bayern zamenjal za Fiorentino, gre temu vrhunskemu golgeterju vse po zlu. Osemindvajsetletnik se je poškodoval na začetku sezone, se vrnil sredi februarja, pa se potem spet poškodoval.

Le 15 tekem v vseh tekmovanjih je odigral v tej sezoni in zabil le štiri gole. Selektor Nemčije Joachim Löw ima na voljo številne vrhunske napadalce.

Če nekdanji najboljši strelec nemške lige, ki je za Nemčijo na 59 tekmah do zdaj zabil že 25 golov, ne bo v pravi formi, svetovnega prvenstva prav gotovo ne bo videl.

Sami Khedira

Nogometaš, ki je v zadnjih letih standarden člen močne zasedbe nemške reprezentance, pa tudi v Madridu pri Realu igra zelo dobro, za povrh pa je še dobri duh vsake garderobe, v kateri biva, se je huje poškodoval že novembra lani.

Vse od takrat ni igral. Da bi okreval še pred koncem sezone, se spravil v pravo formo in računal, da ga bo selektor vpoklical za svetovno prvenstvo, je bolj malo možnosti. Ker je bil eden ključnih mož Joachima Löwa, utegne ta tudi malce tvegati, a vseeno za to, da bi 26-letnega vezista spremljali v Braziliji, ni prav veliko možnosti.

Do zdaj je igral na enem svetovnem prvenstvu. V izbrani vrsti je zbral 44 nastopov in se štirikrat vpisal med strelce.

Frank Lampard

Eden izmed tistih, ki so pred leti tvorili zvezdniško hrbtenico Anglije, se počasi poslavlja od naslovnih vlog. Za Anglijo je do zdaj odigral 103 tekem in zabil 29 golov, pri Chelseaju je najboljši strelec v zgodovini kluba.

Toda v Londonu je v zadnjem času izgubil boj z Nemanjo Matićem za mesto v prvi postavi, kar je seveda vplivalo tudi na njegov reprezentančni status.

Pri 35 letih je seveda pogrešljiv. To je selektor Anglije ugotovil že pred dvema letoma, ko je brez njega, saj je bil poškodovan, na evropskem prvenstvu Anglija odigrala povsem solidno. Prihajajo novi fantje.

Lucas Moura

Mojster preigravanj, ki svoj razkošen talent prikazuje pariškim navijačem, ima pri PSG dobro sezono, a ni po godu brazilskega selektorja Luiza Felipeja Scolarija.

Ta na desni strani napada Brazilije raje gleda Hulka, zato 21-letnika na zadnjih reprezentančnih akcijah ni bilo.

Na tak status je verjetno vplivalo tudi klubsko dogajanje v zadnjih tednih. Pri PSG sta v zadnjem času pri trenerju Laurentu Blancu v prednosti Edinson Cavani in Ezequiell Lavezzi.

Samir Nasri

Nogometni virtuoz, ki ni v najboljših odnosih s selektorjem Francije. Čeprav redno igra za Manchester City in je zelo dober, ga na zadnjih reprezentančnih akcijah ni bilo zraven.

Bojda predvsem zaradi grehov iz preteklosti – zaradi velikega temperamenta se je sprl že z marsikom – ga Didier Deschamps zagotovo ne bo vzel s seboj v Brazilijo, so prepričani poznavalci razmer okoli francoske izbrane vrste.

Do zdaj je v izbrani vrsti zaigral 41-krat in zabil pet golov. Pri 26 letih je pred njim še veliko let igranja na najvišji ravni.

Javier Pastore

Virtuoz sredine igrišča, za katerega je PSG leta 2011 Palermu odštel kar 40 milijonov evrov, je daleč od forme, s katero je navduševal pred časom.

Že nekaj časa ni več med nosilci Parižanov, v tej sezoni je zabil le en prvenstveni gol, enega v ligi prvakov in enega v pokalu. Tudi pri podajah je skop. Le eno je zbral v vseh tekmovanjih.

Jasno je, da se s takšno formo ne bo znašel na seznamu argentinskega selektorja. Tam ga v zadnjem letu ni bilo. Bili bi veliko presenečenje, če bi se znašel med potniki za Brazilijo.

Ricardo Quaresma

Portugalec, ki je bil pred desetletjem še večji talent kot Cristiano Ronaldo, je v zatonu. Zatočišče po letih tavanja po tujini, igral je tudi za Chelsea, Inter in Barcelono, je našel v Portu.

Na Portugalskem se je dobro znašel, toda dvomimo, da bo to dovolj. Ker ga nekaj časa ni bilo v Evropi, je izgubil mesto v reprezentanci in vprašanje je, ali bo v zadnjih tednih sezone prepričal portugalskega selektorja.

Do zdaj je sicer v izbrani vrsti odigral 35 tekem in se trikrat vpisal med strelce.

Ramires

Robustni igralec sredine igrišča je pri Joseju Mourinhu v Chelseaju eden njegovih ključnih mož, tudi v Braziliji je pred časom redno igral – v izbrani vrsti je do zdaj zbral 40 nastopov -, a temnopolti vezist pri selektorju Scolariju ni najbolje zapisan.

V prednosti so nekateri drugi. Zakaj je tako, nihče ne ve zagotovo.

Jasno je le, da ima za nastop na svetovnem prvenstvu bolj malo možnosti.

Ronaldinho

Čeprav je to velika želja vseh nogometnih romantikov, nekoč najboljšega nogometaša na svetu skorajda zagotovo ne bomo videli na letošnjem svetovnem prvenstvu. Kakšen scenarij bi bil to, če bi danes 34-letni virtuoz pred domačimi navijači Brazilijo še drugič po letu 2002 popeljal do svetovnega naslova, a možnosti za kaj takega se merijo v promilih.

Pri selektorju Scolariju nekdanji zvezdnik Barcelone ni zapisan najbolje. Čeprav sta pred dvanajstimi leti skupaj osrečila na desetine milijonov Brazilcev, se to ne bo ponovilo.

Nasmejani nogometni čarodej je pač daleč od forme, ki ga je krasila pred leti. Kot tak ne more biti član projekta, katerega cilj je samo en. Prinesti Braziliji nov naslov. Vse drugo bo tragedija. Prostora za napake ni, prostora za Ronaldinha prav tako ne.

Giuseppe Rossi

Sezono je v dresu Fiorentine, pri kateri si garderobo deli z našim Josipom Iličićem, začel odlično in zadeval kot za stavo. Bil je z naskokom najboljši strelec italijanskega prvenstva, čeprav že nekaj časa ni igral, je pri 16 golih v vseh tekmovanjih v tej sezoni.

Januarja se je huje poškodoval, od takrat ni več igral. Trenutno je videti, da ga v Braziliji ne bomo videli, čeprav se morda zgodi drugače in bo okreval v pravem času. Za kaj takega je malo možnosti, pravijo poznavalci.

Za Italijo je do zdaj odigral 29 golov in se sedemkrat vpisal med strelce.

Roberto Soldado

Izkušeni napadalec, ki je bil v dresu Valencie vrsto let med najboljšimi napadalci močne španske lige, je v Londonu izgubil formo. Pri Tottenhamu je začel odlično, a se hitro ustavil.

Zdaj še zdaleč ni tako dober, da bi lahko računal na vpoklic selektorja Španije, ki ima na voljo kopico odličnih napadalcev. Diega Costo in Davida Villo iz Atletica Madrida, Fernanda Llorenteja iz torinskega Juventusa, Alvara Negreda iz Manchester Cityja in Fernanda Torresa iz londonskega Chelseaja.

Wesley Sneijder

Eden tistih, ki je bil na svetovnem prvenstvu 2010 med glavnimi igralci Nizozemske, ta se je prebila vse do finala. Toda pod vodstvom selektorja Louisa van Gaala ne igra veliko. Ne vklaplja se v sistem 4-4-3, ki ga goji starosta nizozemskega nogometa.

V zadnjem času ga ni v začetni enajsterici Nizozemske. Še več, upravičeno se boji, da bo sploh potoval na svetovno prvenstvo.

V klubskem dresu gre temu 29-letniku, ki je zbral že kar 97 tekem in 26 golov za Nizozemsko, sicer dobro. Za Galatasaray je v vseh tekmovanjih v tej sezoni zabil 12 golov in osemkrat podal za zadetke soigralcev.

Carlos Tevez

Še en argentinski zvezdnik, ki si bo dogajanje na spektaklu v Braziliji verjetno ogledal prek televizijskih zaslonov. Z zdajšnjim selektorjem Argentine se pač ne razumeta.

Zaradi grehov iz preteklosti – sprla sta se na južnoameriškem pokalu pred tremi leti – Sabella najboljšega strelca torinskega Juventusa, ki je tudi trenutno najbolj učinkoviti nogometaš italijanskega prvenstva, ne bo na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Nekateri so mnenja, da Brazilije ne bo videl zato, ker se na igrišču ne ujame s prvim zvezdnikom Lionelom Messijem.

Fernando Torres

Pod vodstvom Mourinha pri Chelseaju ne igra toliko, kot bi si želel. Tudi golov je bolj malo. Le štirikrat je zadel v angleškem prvenstvu, trikrat se je med strelce vpisal v ligi prvakov, en gol je prispeval v evropskem superpokalu in enega v ligaškem angleškem pokalu.

Veliko premalo, da bi bil zacementiran v napadu izjemno močne Španije. Podobno kot Soldado je tudi on trenutno v slabem položaju v dirki za mesto na seznamu Vicenteja del Bosqueja, ki bo skušal v Braziliji ubraniti naslov prvaka izpred štirih let.

Tridesetletni golgeter je sicer staroselec v izbrani vrsti. Že 106 tekem in 36 golov je zbral v dresu Španije, ki ji je leta 2008 z golom v finalu prinesel tudi prvega v seriji naslovov z velikih tekmovanj. Lovoriko za evropskega prvaka na evropskem prvenstvu v Avstriji in Švici.

Victor Valdes

Čeprav Iker Casillas ne brani redno za Real Madrid, je vratar Barcelone še vedno številka dve v reprezentanci Španije, a ker se je pred kratkim huje poškodoval, skorajda zagotovo ne bo niti to.

Dolgoletni vratar Barcelone, s katero je osvojil prav vse, kar se je osvojiti dalo, po koncu sezone zapušča Španijo, a zgodbe v Kataloniji ne bo zaključil tako, kot si je želel.

Ob težavah Casillasa se je potihoma prav gotovo spogledoval tudi s tem, da bi na svetovnem prvenstvu v Braziliji branil, a so te upi s poškodbo s prvenstvene tekme proti Celti splavale po vodi. Dvajsetkrat je do zdaj branil za Španijo ta 32-letni vratar.

Theo Walcott

Nekoč največji up evropskega nogometa se že leta ubada s poškodbami. Tudi letos zvezdniku londonskega Arsenala niso prizanesle. Januarja se je poškodoval.

Že zdaj je jasno, da ta hitronogi krilni napadalec na svetovnem prvenstvu ne bo igral. Okrevanje bo žal trajalo predolgo.

Angliji do zdaj tudi zaradi poškodb ni dal toliko, kot so Otočani od njega pričakovali, a je vseeno zbral 36 tekem in pet golov. Star je 25 let, priložnosti za velika tekmovanja bo še dovolj.

Jack Wilshere

Eden izmed mladih upov, ki v angleški reprezentanci uspešno izrivajo plejado izkušenih veteranov. Pri londonskem Arsenalu blesti, tudi v reprezentanci se prebija v ospredje.

Žal se je januarja prav v dresu izbrane vrste, na prijateljski tekmi proti Danski, poškodoval. Zadnje zdravniške napovedi pravijo, da bo okreval še mesec in pol.

''S seboj bom vzel le stoodstotno pripravljene nogometaše,'' je že pred časom zatrdil selektor Angležev Hodgson. Bo odličnemu vezistu uspelo?

Ne spreglejte