SiolNET. Sportal Nogomet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Odšel je tudi s funkcije vodje OK nogometnega SP 2018

Vitalij Mutko je še drugič odstopil

0

termometer

Vitalij Mutko
Foto: Reuters

Nekdanji ruski minister za šport Vitalij Mutko je danes v Moskvi odstopil tudi z mesta vodje organizacijskega odbora za pripravo nogometnega svetovnega prvenstva, ki ga bo prihodnje leto gostila Rusija, poročajo agencije. Na čelu OK ga bo zamenjal dozdajšnji generalni direktor Aleksander Sorokin.

"Povsem se bom osredotočil na delo v vladi," je danes v Moskvi dejal Mutko, ki opravlja tudi funkcijo namestnika ruskega premiera, o SP, ki bo na sporedu med 14. junijem in 15. julijem 2018, pa dodal: "Veliko mora biti še postorjenega, a prepričan sem, da bo vse pravočasno pripravljeno."

Mutko je že dolgo tudi osrednja tarča Mednarodnega olimpijskega komiteja zaradi afere v zvezi z državno organiziranim sistemom dopinga in prikrivanja dopinških vzorcev v Rusiji. V središču pozornosti je obdobje olimpijskih iger v Sočiju 2014, ko je bil Mutko tudi ruski minister za šport. Mok mu je zato v začetku decembra izrekel doživljenjski suspenz.

Že v ponedeljek je Mutko na zasedanju izvršnega odbora ruske nogometne zveze vsaj začasno odstopil tudi s predsedniškega mesta v krovni ruski nogometni organizaciji. Tam se je odločil za šestmesečno zamrznitev statusa, njegove funkcije pa je prevzel Aleksander Alajev.

Pritožil se bo na Cas

Odšel je tudi z vrha ruske nogometne zveze. Odšel je tudi z vrha ruske nogometne zveze. Foto: Reuters "Vložil bom pritožbo na Cas. Zaradi tega bi lahko trpelo moje delo v zvezi, zato sem se zaprosil, da za šest mesecev moj status zamrznejo," je v ponedeljek dejal Mutko. Napovedana pritožba na razsodišče Cas se nanaša na odločitev Moka, da ne sme sodelovati na igrah v Pyeongchangu oziroma biti član delegacije funkcionarjev iz Rusije. "Dokler mi bo predsednik zaupal in dokler se organizacijski komite ne odloči drugače, bom še vodil odbor za SP 2018," je še dejal ter znova poudaril: "Nisem odstopil, še vedno imam aktiven mandat."

Podobno, kot s ponedeljkovo odločitvijo, se je tudi o današnjem koraku Mutka ugibalo v medijih, razlika je v tem, da je bila ponedeljkova poteza tudi datumsko napovedana, današnji odstop pa je sledil zelo hitro glede na funkcionarjeve ponedeljkove izjave.

Mnenja o razlogih za odstop z mesta predsednika OK so bila različna. Vrsta medijev je poudarjala, da bo s položaja odstopil zaradi postopkov na Casu, drugi, da gre za pritisk Mednarodne nogometne zveze, ki doslej ni reagirala na obtožbe o sistemskem dopingu v Rusiji. Še več, v zvezi z ruskim dopingom so znane tudi obtožbe, da naj bi bili v dopinški sistem vključeni tudi nogometaši, ki so branili ruske barve na SP 2014 v Braziliji, a se Fifa doslej v to ni vtaknila.

Sistemskega dopinga še vedno priznava

A že v ponedeljek je Mutko nakazal tudi, da je njegov položaj v organizacijskem komiteju povezan z odločitvami ruskega predsednika, predsednika ruske vlade in nadzornega sveta. Že takrat so ruski mediji poročali tudi, da se je Fifa Mutku zahvalila za svojo potezo, napovedala pa je tudi takojšnje pogovore z vsemi deležniki pri organizaciji prvenstva. Istočasno so v Fifi poudarili, da "se nič ne spreminja pri plodnem sodelovanju med Fifo, rusko vlado in organizacijskim komitejem".

Prav Mutko je eden tistih, ki še vedno ne priznavajo sistemskega dopinga v Rusiji. "V zadnjem času smo priča številnim napadom na ruski šport, ampak vsi mislimo, da gre za politizacijo na način, da se bi diskreditirali naši uspehi in ugled naših športnikov," vztraja Mutko in priznava, da Rusija ima težavo s posamezniki, ki si pomagajo z dopingom, ni pa dokazov o sistemskem dopingu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin