Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 3. 2018,
10.50

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

Natisni članek

Juventus Tottenham Gonzalo Higuain Davide Astori UEFA liga prvakov

Četrtek, 8. 3. 2018, 10.50

1 leto

Giorgio Chiellini

Zmago v solzah posvetil Astoriju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92
Giorgio Chiellini | Foto Reuters

Foto: Reuters

Solz ni zadrževal že pred tekmo, ko so se nogometaši Juventusa in Tottenhama na Wembleyju z minuto molka poklonili spominu na Davideja Astorija. Podobno je bilo tudi po srečanju, ko je Giorgio Chiellini, obrambni steber Juventusa in eden najzaslužnejših, da se je italijanski prvak uvrstil v četrtfinale lige prvakov (2:1), v solzah sporočil, da zmago posveča pokojnemu kapetanu Fiorentine.

Juventus je na povratni tekmi osmine finala lige prvakov v Londonu nevarno hodil na robu izpada. Italijanski velikan, ki je lani v velikem finalu ostal praznih rok proti madridskemu Realu, je bil v izgubljenem položaju. Tottenham je v prvem polčasu nadigral italijanskega prvaka, povedel z 1:0 in imel srečanje pod nadzorom. Gostje niso bili nevarni v napadu. Pred lastnimi vrati so imeli preveč dela, da bi lahko resneje ogrozili vrata Tottenhama.

Preobrat Juventusa na Wembleyju

Giorgio Chiellini je z Juventusom na Wembleyju izločil Tottenham. | Foto: Reuters Giorgio Chiellini je z Juventusom na Wembleyju izločil Tottenham. Foto: Reuters Premoč gostiteljev je bila tako očitna, da so bili lahko še srečni, da so v uvodnih 60 minutah zaostajali le za zadetek. Da ni bilo drugače, sta poskrbela zlasti kapetan Gianluigi Buffon in branilec Giorgio Chiellini. Obrambna vrsta Juventusa je pod njunim vodstvom preprečila, da bi Tottenham ušel na dva zadetka razlike. Nato pa je sledil ekspresen preobrat, ki je šokiral privržence angleškega prvoligaša.

Najprej Gonzalo Higuain, nato še Paolo Dybala. Argentinca sta v slabih treh minutah pičila kot osi, s prvima udarcema Juventusa v okvir vrat gostiteljev stari dami priigrala dragoceno vodstvo, ki ga nato Juventus iz rok ni izpustil vse do konca. Tottenham je pritisnil na vrata in iskal pot do izenačenja, s katerim bi si zagotovil podaljšek, a je Juventusu priskočila na pomoč tudi sreča. Strel Harryja Kana v izdihljajih srečanja je zadel okvir vrat, Juventus si je lahko dokončno oddahnil.

Bil je prisoten v vsaki misli

Gianluigi Buffon in Giorgio Chiellini sta ostala brez priljubljenega soigralca v reprezentanci. | Foto: Reuters Gianluigi Buffon in Giorgio Chiellini sta ostala brez priljubljenega soigralca v reprezentanci. Foto: Reuters Tako je italijanski prvak na čustvenem srečanju, ki ga je zaznamoval spomin na nepričakovano izgubo dolgoletnega reprezentanta Davideja Astorija, uresničil cilj. Osrečil je na tisoče navijačev, ki so pripotovali na Otok. "Davideju ne posvečamo le te zmage. Z nami je prisoten ves dan, v vsaki izmed naših misli. Zaradi njega sem potočil veliko solza, saj je bil fantastičen igralec. Težko se je bilo zbrati in osredotočiti na tekmo," je po dvoboju v solzah zaupal 33-letni Chiellini, eden izmed junakov Juventusa. Ostal je brez prijatelja, s katerim se je rad družil v državnem dresu.

Danes se bo udeležil njegovega pogreba v Firencah. "Poslovili se bomo od Astorija. To bo težek dan za nas, a življenje gre dalje. Ko zapreš oči in pomisliš, kaj vse se je zgodilo, je to zelo težko sprejeti. Davideja se bomo spominjali po vsem, kar je predstavljal. Med nas je vedno vnesel pozitivno energijo, njegov značilen nasmeh. Vedno bo ostal v naših srcih," je povedal v mikrofon BT Sport.

Čeprav se je obrambna vrsta črno-belih v Londonu pogosto znašla v težavah, je kapitulirala le enkrat in s tem Juventusu omogočila preboj v četrtfinale. "Čeprav smo se po prvem polčasu znašli v težkem položaju, smo verjeli v napredovanje. V nadaljevanju smo odigrali bolje, pomagala nam je tudi sreča, ki spremlja hrabre. Od prve do zadnje minute smo odigrali kot moštvo. Pomagale so nam tudi bogate izkušnje," je po veliki zmagi na Otoku dejal dolgoletni italijanski reprezentant.

Stara dama bo tekmeca v četrtfinalu lige prvakov izvedela prihodnji petek. Za zdaj so znani trije kandidati: Real Madrid, Manchester City in Liverpool. | Foto: Reuters Stara dama bo tekmeca v četrtfinalu lige prvakov izvedela prihodnji petek. Za zdaj so znani trije kandidati: Real Madrid, Manchester City in Liverpool. Foto: Reuters

Tekmeca v četrtfinalu bo izvedel v petek, 16. marca. "Gremo do konca! Sanj še ni konec," je na Twitterju, kjer je objavo krasila fotografija fanatičnih soigralcev, Buffona in Chiellinija, sporočil prvi obrambni steber Juventusa. Lani je izgubil v finalu, letos je od tako želenega evropskega naslova oddaljen še tri korake. 

Ne spreglejte