Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
19. 6. 2018,
20.15

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37

2

Natisni članek

FIFA SP 2018

Torek, 19. 6. 2018, 20.15

5 let, 10 mesecev

Učinek konfederacij po prvem krogu na SP 2018

Lestvica, ki ni niti najmanj všeč Messiju in Neymarju

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37

2

Savdska Arabija, Rusija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na svetovnem prvenstvu v Rusiji se med in mleko cedita zlasti Evropejcem. Statistični pregled po prvem krogu je potrdil premoč evropskih udeležencev. Zvezdniška Južna Amerika, ki jo sestavljata tudi Brazilija in Argentina, si deli šele tretje mesto, najbližje Evropi pa se je presenetljivo zavihtela Azija.

Po uvodnih 16 tekmah, v katerih se je predstavilo vseh 32 udeležencev svetovnega prvenstva v Rusiji, je na vrhu lestvice uspešnosti konfederacij zagospodarila Evropa.

Njenih 14 udeležencev si je priigralo več kot polovico zmag (8), štirje so osvojili točko in pri tem spravljali v slabo voljo velesile (Islandija proti Argentini, Švica proti Braziliji). Treba je tudi omeniti, da sta v skupini B za vseevropski spektakel poskrbeli sosedi Španija in Portugalska (3:3), kar je vplivalo še na toliko večje število danih in prejetih zadetkov na lestvici uspešnosti konfederacij.

Rusija Egipt
Sportal Norišnica v St. Peterburgu, Rusi skačejo od veselja, Skomina pisal zgodovino

Evropejci poskrbeli za najvišje zmage

Rusi so se v prvem krogu znesli nad predstavnikom Azije. | Foto: Reuters Rusi so se v prvem krogu znesli nad predstavnikom Azije. Foto: Reuters Brez točk sta presenetljivo ostali Nemčija in Poljska. Branilci svetovnega naslova so se opekli proti Mehičanom, Poljaki pa so v zadnji tekmi prvega kroga priznali premoč Senegalu.

Evropejci so poskrbeli tudi za najvišje zmage prvega kroga. Gostitelji Rusi so že na uvodnem srečanju odvrgli petardo v mrežo Savdske Arabije (5:0), Belgijci so v drugem polčasu napolnili mrežo debitantki Panami (3:0), Hrvaška pa je odpravila Nigerijo z 2:0.

Niti ena tekma se ni končala brez zadetkov, zanimivo pa je, da so evropske predstavnice povprečno na tekmo dale skoraj dva zadetka, vse preostale pa manj kot enega. 

Lestvica uspešnosti konfederacij Fife po prvih nastopih:

Konfederacija Fife Te Z R P Razlika v golih To
Evropa 14 8 4 2 26:13 2,00
Azija 5 2 0 3 4:9 1,20
Južna Amerika 5 1 2 2 4:5 1,00
Srednja in Severna Amerika ter Karibi 3 1 0 2 1:4 1,00
Afrika 5 1 0 4 3:7 0,60
Te - tekme, Z - zmage, R - remiji, P - poraz, To - točke na tekmo

Evropski udeleženec je povprečno na srečanje v dozdajšnjem delu SP 2018 osvojil kar dve točki, konfederacija, ki Evropi gleda v hrbet, pa presenetljivo ni Južna Amerika, ampak Azija. Južnoameričani so v zgodovini tekmovanja osvojili kar devet lovorik in so poleg Evropejcev (11) edini, ki so se povzpeli na nogometni Everest.

Južnoameriški zvezdniki skopi z zadetki

Če bi Lionel Messi izkoristil 11-metrovko, bi bili Južnoameričani višje na lestvici. | Foto: Reuters Če bi Lionel Messi izkoristil 11-metrovko, bi bili Južnoameričani višje na lestvici. Foto: Reuters V Rusiji (za zdaj) niso prepričljivi. Argentina in Brazilija sta ostali brez uvodne zmage, obe sta remizirali z 1:1. Pri gavčih je Lionel Messi objokoval zgrešeno 11-metrovko, pri selecau pa je bil Neymar, nad katerim je bilo narejenih kar deset prekrškov, skoraj več na tleh kot na igrišču. Od petih južnoameriških predstavnikov je zmagal le Urugvaj, ki je v izdihljajih srečanja le zatresel mrežo Egipta. Kolumbija in Peru sta ostala brez točk, tako da so Južnoameričani povprečno na tekmo osvojili le točko.

Toliko kot tudi predstavniki CONCACAF, v katerem so zajete reprezentance iz Srednje in Severne Amerike ter Karibskega otočja. Mehika je z največjo senzacijo prvega kroga poskrbela za edino zmago, Kostarika in Panama pa sta izgubili brez doseženega gola.

Senegal rešil Afriko iz godlje

Japonci so pokvarili načrte Kolumbiji. | Foto: Guliverimage/Getty Images Japonci so pokvarili načrte Kolumbiji. Foto: Guliverimage/Getty Images Na drugo mesto so se uvrstili Azijci. Po zaslugi Irana in Japonske, ki sta pokvarila načrte Maroku in Kolumbiji, se lahko pohvalijo z 1,2 osvojene točke na tekmo, kar je iztržek, ki ga je po polomu Savdijcev v uvodu SP 2018 pričakoval le malokdo.   

Najslabši učinek so dosegli Afričani. Kazalo je na povsem črn scenarij, saj so Egipt, Maroko, Nigerija in Tunizija drug za drugim doživljali razočaranje. Izgubljali so, prvi trije celo brez danega zadetka.

Da pa Afrika vseeno ni ostala edina konfederacija Fife, ki v prvem krogu skupinskega dela ni dočakala zmage, je poskrbel Senegal. V zadnji tekmi skupine H je premagal Poljsko (2:1) in vrnila nasmeh na ustnice ljubiteljem afriškega nogometa.

Kakšno bo razmerje po drugem krogu? Odgovor bo znan v nedeljo zvečer.

Ne spreglejte