Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
1. 9. 2017,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Srečko Katanec kvalifikacije za SP 2018

Petek, 1. 9. 2017, 8.00

6 let, 7 mesecev

Pred gostovanjem Slovenije v Trnavi

Tekma, ki je vredna več kot tri točke

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Srečko Katanec | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Danes je pred Slovenijo in Srečkom Katancem verjetno najpomembnejša tekma zadnjega obdobja. Morda odločilni obračun kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji.

Trnava | Foto:

Slovenija bo v petek ob 20.45 v Trnavi odigrala sedmo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Slovaški. V ponedeljek jo v Stožicah, prav tako ob 20.45, čaka še kvalifikacijska tekma proti Litvi. Štiri kroge pred koncem rednega dela skupine E je z 11 točkami na tretjem mestu. Za drugouvrščeno Slovaško zaostaja za točko, za vodilno Anglijo pa tri. Pred Škotsko na četrtem mestu ima tri točke prednosti. Prvo mesto prinaša neposredno uvrstitev v Rusijo, drugo pa dodatne kvalifikacije.

Ne samo zato, ker je Slovaška pred zadnjimi štirimi tekmami rednega dela kvalifikacij skupine F z 12 točkami točko pred Slovenijo, tudi zaradi vsega, kar se je dogajalo s Kevinom Kamplom v zadnjih dneh, je za Srečka Katanca tekma v Trnavi takšna, da jo lahko mirne volje označimo za tekmo, v kateri točke štejejo dvojno.

Lahko Slovaška spet pade? | Foto: Reuters Lahko Slovaška spet pade? Foto: Reuters Če bi zmagal, bi prevzel "pole position" v boju za (vsaj) drugo mesto v skupini, ki prinaša dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo, in si za nekaj časa zagotovil mir. V primeru remija se verjetno ne bi spremenilo veliko, medtem ko bi ob porazu selektorju Slovenije trda predla. Kdo ve, morda bi se moral celo posloviti od položaja, ki ga je še drugič zasedel pred štirimi leti.

"Prepričan sem, da bodo fantje dali vse od sebe. Slovaška je zelo dobra, a naredili bomo vse, da dosežemo pozitiven izid," je dan pred tekmo dejal slovenski selektor, ki ni hotel odkrito govoriti o napadu na zmago. Podobno je govoril tudi kapetan Slovenije. "Slovaška je favorit. Zaradi ekipe, ki jo ima, zaradi tega, ker je v kvalifikacijah pred nami, in seveda zato, ker igra doma," je pred tekmo v Trnavi, kjer se bo zbralo več kot 19 tisoč gledalcev, med njimi tudi malo več kot 900 Slovencev, povedal Boštjan Cesar.

Javnost je stopila na selektorjevo stran

Slovenija je zamerila Kevinu Kamplu. | Foto: Sportida Slovenija je zamerila Kevinu Kamplu. Foto: Sportida A medtem ko na stotine slovenskih navijačev z iskreno željo, da bi pomagali, prepotuje veliko kilometrov, se v ozadju, tako kot v vseh reprezentancah, dogaja marsikaj. "Nisem prišel, ker v reprezentanco nisem želel vnašati nemira," je ob podpisu pogodbe z RB Leipzigom, po katerem je postal najdražji nogometaš v zgodovini Slovenije, povedal Kevin Kampl. S tem je dal vedeti, da urejanje klubskega statusa ni pravi razlog, da ga tokrat ni zraven.

Ob ponovni odpovedi reprezentančne akcije je slovenska športna javnost izrazito stopila na selektorjevo stran. Tudi zaradi tega je današnja tekma za Katanca še kako pomembna. V primeru zmage bi status zmagovalca v tem "dvoboju" le še utrdil. V primeru remija bi ga ohranil, če bi izgubil, bi se ta zamajal. Tudi zaradi tega tokratna tekma šteje več kot tri točke.

Tim Matavž je za Slovenijo, za katero je na 31 tekmah dosegel deset golov, nazadnje igral oktobra 2015. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tim Matavž je za Slovenijo, za katero je na 31 tekmah dosegel deset golov, nazadnje igral oktobra 2015. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Tim Matavž se vrača po skoraj dveh letih

In kako bo selektor krenil vanjo? Brez presenečenj, v rombu s postavitvijo 4-4-2. V vratih seveda Jan Oblak. Na levi strani obrambe bo zaigral Bojan Jokić, na desni Nejc Skubic. V osrčju obrambe nista vprašljiva kapetan Boštjan Cesar in novopečeni član ruskega Zenita Miha Mevlja.

Na sredini igrišča bo nekoliko nazaj pomaknjen Rene Krhin. Desno bo stal Jasmin Kurtić, levo Benjamin Verbič, pred njima pa Valter Birsa kot ofenzivni vezist, od katerega si Katanec obeta veliko. V napadu bo prvič po več letih zaigral Tim Matavž, ki je v zelo dobri klubski formi, z njim bo nastopil tudi Josip Iličić, ki se bo pogosto vračal malce nazaj.

Tako naj bi bilo, če si selektor v zadnjem hipu ne bo premislil ter skušal prepotrebne točke loviti s kom drugim in na kak drugačen način.

Ne spreglejte