Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
8. 1. 2015,
8.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Samir Handanović

Četrtek, 8. 1. 2015, 8.29

8 let

Samir Handanović: spet je blestel, a ne more biti zadovoljen

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za Samirjem Handanovićem je leto, v katerem je spet opozarjal nase. Pred njim pa verjetno leto, v katerem bo dobro premislil o svoji nadaljnji usodi pri milanskem Interju.

Tretjo sezono igra v majici milanskega Interja, a prav zadovoljen Samir Handanović ne more biti. Pa ne zato, ker ne bi branil dobro in redno, daleč od tega, za slabo voljo izkušenega vratarja skrbijo rezultati njegovega kluba. To, kar dosega evropski prvak iz leta 2010 v zadnjem času, je vsekakor manj od tistega, kar je Ljubljančan pričakoval, ko je leta 2012 za 12 milijonov evrov prišel iz Udineseja.

V prejšnji sezoni Inter sploh ni igral v Evropi, v prvenstvu pa pristal na petem mestu in si za las izboril nastop v kvalifikacijah za evropsko ligo. Iz pokala je izpadel že v osmini finala. Handanović je v prvenstvu za Inter v prvi polovici lanskega leta branil na 20 tekmah in prejel 16 golov. Devet tekem je končal z nedotaknjeno mrežo.

V tej sezoni Inter igra na treh frontah. V Evropi se je moral do skupinskega dela prebiti skozi kvalifikacije, kar je Milančanom seveda uspelo, zlahka so se uvrstili tudi v šestnajstino finala evropske lige. Handanović je v Evropi nastopil le trikrat in prejel le en zadetek, dvakrat je ohranil mrežo nedotaknjeno. Trenerja Interja, prej Walter Mazzarri in zdaj Roberto Mancini, sta vsaj v Evropi priložnost namenila rezervnemu vratarju.

V prvenstvu je Inter nizal razočaranje za razočaranjem in leto končal na zanj res skromnem 12. mestu. Če ne bi bilo Handanovića, bi se verjetno boril celo za obstanek, so prepričani mnogi. Ljubljančan je v prvenstvu do konca leta zbral 16 nastopov in prejel 23 zadetkov. Šest tekem je končal brez žoge za svojim hrbtom.

Letošnje leto so Milančani začeli s spodbudnim remijem v Torinu proti Juventusu, spet je bil junak Handanović, in morda napovedali boljše čase. Zaostanek za mesti, ki prinašajo ligo prvakov, namreč ni visok.

Vprašanje pa je, ali bodo lahko navijači Interja tudi v prihodnji sezoni uživali v predstavah slovenskega reprezentanta, ki je v preteklem letu nase opozoril tudi s tem, ko je zaustavil kar šest zaporednih enajstmetrovk nasprotnika in poskrbel, da so o njegovem podvigu slišali in brali povsod po svetu.

Tudi s tem si je dvignil ugled in poskrbel, da je nanj oko vrgel še kdo od že tako številnih oglednikov. Star je 30 let in ve, da bo naslednja pogodba, ki jo bo podpisal, verjetno odločilna na njegovi nogometni poti. Zato bo dobro premislil, ali bo podaljšal zdajšnjo, ki ga z Interjem veže do leta 2016.

Čeprav že vrsto let spada med najboljše na svetu, se namreč še sploh ni preizkusil v ligi prvakov. Če bo ugotovil, da je v Milanu ne bo mogel dočakati, bo seveda odšel drugam. Kaj pa drugega. Vsekakor bo leto 2015 tisto, v katerem bo njegovo ime gostovalo v številnih namigovanjih. Nič ne de, tega je vajen že od najstniških let.

Blestel pri podvigu leta

V reprezentanci je edini, za katerega Srečko Katanec pravi, da je nedotakljiv. Handanović je selektorjevo zaupanje upravičeval tudi leta 2014. Branil je na vseh štirih tekmah kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 in blestel predvsem pri največjem podvigu Slovenije. Zmagi nad Švico v Mariboru z 1:0.

Nastopil je še na dveh prijateljskih tekmah. Igral je pri porazu v Alžiriji z 0:2, med vratnicama Slovenije je bil tudi, ko je ta na prvi tekmi južnoameriške turneje izgubila proti Urugvaju z enakim rezultatom. Branil bi tudi nekaj dni pozneje proti Argentini Lionela Messija, a mu je nastop preprečila zastrupitev s hrano.

Selektor ga je, podobno kot številne druge nosilce, spočil na zadnji tekmi v preteklem letu, prijateljskem obračunu s Kolumbijo v Ljubljani ob koncu leta.

Ne spreglejte