Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
23. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

Natisni članek

Manchester United UEFA liga prvakov Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Jose Mourinho Juventus

Torek, 23. 10. 2018, 4.00

1 leto

Pred gostovanjem Juventusa na Old Traffordu

Ronaldo spregovoril prvič po velikem škandalu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43
Cristiano Ronaldo | Cristiano Ronaldo se bo danes predstavil na štadionu, ki ga pozna kot lastno dlan. | Foto Reuters

Cristiano Ronaldo se bo danes predstavil na štadionu, ki ga pozna kot lastno dlan.

Foto: Reuters

Pred današnjim gostovanjem Juventusa na Old Traffordu sta največje pozornosti deležna prvi zvezdnik italijanskega prvaka Cristiano Ronaldo in njegov rojak Jose Mourinho, ki ga je vodil pri madridskemu Realu, zdaj pa trenira Manchester United, a ne more biti preveč zadovoljen z rezultati, saj se mu je v tej sezoni že večkrat zatresel trenerski stolček. Ronaldo ima drugačne težave, saj se je znašel v središču afere, zaradi katere mu grozi zaporna kazen.

Manchester United in Juventus se bosta danes udarila v 3. krogu nogometne lige prvakov, pred dvobojem pa je moral portugalski superzvezdnik odgovarjati tudi na vprašanja o nenogometnih temah. Denimo o obtožbah zaradi domnevnega posilstva.

Cristiano Rolando
Sportal Ronaldov odvetnik: Obtožbe temeljijo na izmišljenih dokumentih

''Sem srečen človek. Uradno izjavo o tem smo podali pred dvema tednoma. Seveda ne bi nikoli lagal o takšnih stvareh. Moji odvetniki so prepričani o uspehu, tako kot sem tudi jaz. Najpomembneje je, da uživam v nogometu in življenju. Imam ljudi, ki skrbijo za moje življenje. Resnica vedno pride na dan,'' je 33-letni Cristiano Ronaldo na novinarski konferenci na Old Traffordu spregovoril v javnosti sploh prvič, odkar je obtožen domnevnega posilstva Američanke Kathryn Mayorge, s katero se je ''družil'' leta 2009 v Las Vegasu.

Cristiano Ronaldo
Sportal Ženska, ki Ronalda obtožuje posilstva, bo šla na sodnem procesu po dveh poteh

Ima vse, kar je potrebno

Ronaldo, ko je v ponedeljek vstopil v dvorišče Manchester Uniteda. | Foto: Reuters Ronaldo, ko je v ponedeljek vstopil v dvorišče Manchester Uniteda. Foto: Reuters Njegova javna podoba je v zadnjih tednih doživela velik udarec. To je na svoji koži občutil tudi v odnosu do pokroviteljev. Velik škandal, ki v zadnjih tednih polni naslovnice največjih medijev, Ronalda pa postavlja v središče afere z domnevnim spolnim napadom, mu je naredil veliko škode, a se je Portugalec dan pred gostovanjem na kultnem Old Traffordu, ki ga pozna kot lastno dlan, saj je na njem igral redno med letoma 2003 in 2009, predstavil sedmi sili kot nekdo, ki je trenutno srečen.

''Vedno sem dobre volje. Počutim se blaženega. Igram pri fantastičnem klubu, imam fantastično družino, sem zdrav. Imam vse, kar je potrebno. Druge stvari ne vplivajo name,'' je pojasnil in dodal, da se je dobro prilagodil italijanskemu nogometu.

Samir Handanović
Sportal Handanović poražen iz Barcelone, Oblak se potolčen vrača v Madrid

Odkar igra za Juventus, je v desetih nastopih dosegel pet zadetkov. Verjetno bi jih še več, če ne bi zaradi kazni zamudil na papirju najlažje tekme v skupini, domače tekme proti Young Boys. Zdaj ga čaka gostovanje pri Manchester Unitedu, ki ne blesti v angleškem prvenstvu.

Obeta se čustven večer

Prepričan je, da lahko Juventus premaga njegov nekdanji klub. | Foto: Reuters Prepričan je, da lahko Juventus premaga njegov nekdanji klub. Foto: Reuters ''To bo zahtevna tekma. Manchester ima dobro ekipo, igra doma. Težko bo, a imamo svoja orožja, s katerimi lahko ustvarimo svoj cilj. Smo Juventus. Če bomo igrali dobro, tako kot od nas zahteva trener, potem bomo na dobri poti, da premagamo United. Seveda pa zelo spoštujemo gostitelja, ker ima izredno moštvo z izkušenim trenerjem. A verjamem, da lahko zmagamo,'' je optimističen pred drugim gostovanjem v skupini H.

Na prvem, ko je bila stara dama na Mestalli pri Valencii, se ni preveč izkazal, saj je prejel rdeči karton. Iz dodatnih težav so ga izvlekli soigralci in brez njega vseeno premagali netopirje.

Mario Mandžukić
Sportal Juventus proti Manchester Unitedu brez poškodovanega Mandžukića

Danes ga čaka drugi nastop v ligi prvakov v dresu Juventusa. Priznal je, da bo to zelo čustven večer, najlepše pozdrave pa pošilja nekdanjemu trenerju Alexu Fergusonu. ''Tukaj sem osvojil veliko lovorik. Spominjam se, kako sem računal na izjemno podporo, navijači so bili izjemni. Nikoli ne bom pozabil sira Alexa Fergusona,'' je pozdravil upokojenega škotskega stratega, ki je imel letos hude zdravstvene težave, a jih je na srečo prebrodil.

Portugalec je v dresu Juventusa v tej sezoni dosegel pet zadetkov. Na prvenec v Evropi še čaka. | Foto: Reuters Portugalec je v dresu Juventusa v tej sezoni dosegel pet zadetkov. Na prvenec v Evropi še čaka. Foto: Reuters

Verjetni začetni postavi:

Manchester United: De Gea; Young, Smalling, Bailly, Shaw; Fred, Matić, Pogba; Rashford, Lukaku, Martial
Juventus: Szczesny; Cancelo, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro; Bentancur, Pjanić, Matuidi; Bernardeschi, Dybala, Ronaldo

Manjkali bodo: Rojo in Sanchez (oba Manchester), Can, Khedira, Mandžukić in Spinazzola (vsi Juventus)
Vprašljivi so: Dalot, Fellaini, Jones, Lindelof, Lingard, Valencia, McTominay (vsi Manchester)

Neslavna statistika Ronalda proti Mourinhu

Ronaldo se je proti Mourinhu kot tekmecu pomeril že 14-krat. | Foto: Reuters Ronaldo se je proti Mourinhu kot tekmecu pomeril že 14-krat. Foto: Reuters Bosta danes igrala na Olf Traffordu Manchester United ali Juventus? Če bi odprli večino otoških medijev, bi sprva dobili vtis, da se bosta spoprijela le rojaka Jose Mourinho in Cristiano Ronaldo.

Portugalec bo zaigral na Old Traffordu šele drugič, odkar se je leta 2009 iz Manchestra preselil v Madrid. Pri Realu ga je tri sezone vodil rojak Mourinho, proti kateremu ima napadalec z otoka Madeira neslavno statistiko. Proti njemu se je pomeril na 14 tekmah, na katerih pa je zadel v polno le enkrat! To pa je povprečje, veliko slabše od tistega, s katerim CR7 v tem tisočletju razvaja nogometni svet.

Cristiano Ronaldo Jr.
Sportal Te dni ga s ponosom najbolj navdaja naslednik #video

Dobitnik petih priznanj za najboljšega nogometaša na svetu bo danes iskal priložnost, da se prvič vpiše na seznam strelcev v ligi prvakov za Juventus. Vrača se po odsluženi kazni, zaradi katere je izpustil tekmo 2. kroga. V uvodnem dejanju je na Mestalli prejel rdeči karton zaradi nešportnega vedenja do Jeisona Murilla.

Zatresel je le mrežo Interja

Jose Mourinho v zadnjem času vodi tekme rdečih vragov pod silovitim pritiskom. | Foto: Reuters Jose Mourinho v zadnjem času vodi tekme rdečih vragov pod silovitim pritiskom. Foto: Reuters Zgodovina dvobojev med ekipami, katerih del sta bila Ronaldo in Mourinho, je dolga. Začela se je na Portugalskem, ko je mladi Cristiano branil barve Sportinga, poznejši ''Special one'' pa vodil Porto, s katerim je pozneje osvojil tako pokal Uefa kot tudi ligo prvakov. Ko se je Ronaldo leta 2003 preselil na Otok, je Mourinho s Portom v četrtfinalu lige prvakov izločil prav Manchester United, portugalski zvezdnik pa se ponovno ni vpisal med strelce. Podobno je bilo pozneje, ko se je z Mourinhem srečeval v angleškem prvenstvu na spopadih med rdečimi vragi in Chelseajem.

Mrežo Mourinhovih izbrancev je prvič in edinkrat zatresel leta 2009, na dvoboju osmine finala lige prvakov, ko je portugalski strateg vodil milanski Inter. Ronaldo je zadel v polno po strelu z glavo (2:0), Man Utd je izločil Inter in zaigral v finalu, kjer je priznal premoč Barceloni, Milančani pa so leto dni pozneje postali evropski prvaki. Ronaldo se je z Mourinhem pomeril le še lani v evropskem superpokalu v Skopju, ko so bili boljši beli baletniki, CR7 pa se v sedmih minutah, kolikor je prebil na igrišču, ni vpisal med strelce.

Cristiano Ronaldo
Sportal Der Spiegel odločno odgovoril Ronaldu: Vsi dokazi o posilstvu so resnični

Real Mourinha ne zanima

V zadnjih letih, ko je Ronaldo z Realom kot po tekočem traku osvajal evropske lovorike, se je večkrat, ko je zadišalo po možnosti odhoda Portugalca, omenjala vrnitev na Old Trafford, a se je vselej izkazala za neresnično.

Portugalec bi rad vodil rdeče vrage do leta 2020, pa še dlje. | Foto: Reuters Portugalec bi rad vodil rdeče vrage do leta 2020, pa še dlje. Foto: Reuters

''Ronaldo je eden od najboljših igralcev na svetu vseh časov. Tako preprosto je to. Nihče ne more tega zanikati,'' je sporočil Mourinho, ki v zadnjih mesecih nima popolnega zaupanja navijačev Uniteda. Rezultati in igra rdečih vragov niso na ravni, ki bi jo pričakovali od Mourinha, zato je Portugalec deležen kritik. Njegov stolček se trese.

Razmišlja le o Unitedu

V soboto ga je od zmage v Londonu delilo le nekaj sekund. | Foto: Reuters V soboto ga je od zmage v Londonu delilo le nekaj sekund. Foto: Reuters Po dramatičnem sobotnem remiju v Londonu, ko je v zadnjih sekundah izpustil dragoceno zmago proti Chelseaju (2:2), hkrati pa poskrbel še za izpad, obračun s predstavnikom strokovne ekipe modrih Marcom Iannijem, ga čaka nov pomemben izziv. V goste prihaja torinski Juventus, ki v serie A premočno vodi.

Ko so ga angleški novinarji povprašali, ali celo razmišlja o morebitni selitvi v Madrid, kjer je pri Realu zelo ogroženo delovno mesto stanovskega kolega Julena Lopeteguija, je Mourinho odvrnil, da je srečen v Manchestru. Z Unitedom ima sklenjeno pogodbo do leta 2020, sam pa ne skriva želje, da bi ostal na Old Traffordu še dlje.

''V tem trenutku razmišljam le o Manchester Unitedu.'' Dan pred tekmo z Juventusom ni hotel podrobneje odgovarjati na vprašanja o Realu, Paulu Pogbaju, ki ga danes čaka srečanje proti nekdanjemu klubu, in Alexisu Sanchezu, ki kot eden od najdražjih nogometašev v angleškem prvenstvu sploh ne dobiva priložnosti.

Učinek Cristiana Ronalda na Otoku

Ronaldo je v dresu Manchester Uniteda igral med letoma 2003 in 2009: 292 nastopov (118 zadetkov). Leta 2008 je postal evropski prvak, trikrat je postal angleški prvak, dvakrat je osvojil ligaški pokal, enkrat pa pokal FA. Na Old Traffordu je nosil dres s številko 7, ki so ga pred njim v bogati zgodovini rdečih vragov proslavili tudi George Best, Eric Cantona in David Beckham. Za Manchester je debitiral pri 18 letih.

Cristiano Ronaldo
Sportal Nad Ronalda in Juventus se zgrinjajo temni oblaki
 
Ne spreglejte