Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
4. 2. 2013,
20.43

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Srečko Katanec Marko Šuler Branko Ilić

Ponedeljek, 4. 2. 2013, 20.43

8 let, 3 mesece

Prvi trening Katanca dal številne odgovore

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prvi trening Srečka Katanca v drugem selektorskem obdobju na klopi Slovenije je za nami. Obrisi postave, ki bo pritekla na zelenico na sredini tekmi proti BiH, so vidni, o sistemu ni več vprašanj.

Kakšna osvežitev po obdobju Slaviše Stojanovića in tudi Matjaža Keka za slovensko sedmo silo. Če sta predhodnika zdajšnjega selektorja zapirala reprezentančne treninge in novinarjem pustila, da so bili prisotni le v prvih 15 minutah, ko se tako ali tako ne zgodi nič omembe vrednega, je Srečko Katanec ravnal povsem nasprotno. Nič skrivanja, nič paranoje, trening smo si lahko ogledali od prve do zadnje minute. Novopečeni selektor, od katerega vsi pričakujejo ponovitev rezultatov izpred dobrega desetletja - pot do česa takšnega pa bo seveda veliko težja -, je že od prvega dne imenovanja na najbolj odgovorno in medijsko izpostavljeno nogometno službo v Sloveniji dejal, da bo igral z odprtimi kartami. Obljubljeno, storjeno. Najprej zbor na Brdu pri Kranju, kjer so bili medijem na voljo praktično vsi reprezentanti, potem še trening, na katerem smo imeli kaj videti.

Nekaj minut pred pol šesto zvečer so na zelenico praznega štadiona v Stožicah, ki naj bi bil v sredo nabito poln, en za drugim pritekli nogometaši. Treniralo jih je vseh 21, težav vsaj pred začetkom treninga ni bilo. Vzdušje dobro, vreme hladno, ob igrišču pa veliko število novinarjev, nekaj jih je prišlo tudi iz Bosne in Hercegovine. Toliko jih ni bilo že kar nekaj časa. Zanimanje ob Katančevem povratku na selektorsko mesto je pač izjemno. Trening se je, tako kot je v navadi, začel z nekaj ogrevalnimi krogi okoli igrišča. Potem raztezanje, ki ga je vodil Željko Milinović, nato še vaje z žogo v trojkah. ''Hočem videti energijo. Naj vidim borbo,'' je v enem izmed govorov dejal Katanec, potem je sledilo tisto najbolj zanimivo.

Ilić utegne pridobiti največ

Igra na dva gola. Polovica ekipe si je nadela bele majice, polovica rdeče. Takoj je padel še zadnji dvom, ali bo novi selektor odslej igral s tremi v zadnji liniji. Bo. Boštjan Cesar, Marko Šuler in Branko Ilić bodo tisti, to lahko trdimo s skorajda stoodstotno gotovostjo, ki bodo v sredo zvečer pritekli na zelenico največjega slovenskega štadiona. Ilić, povratnik v reprezentanco, ki je v izbrani vrsti nazadnje igral, ko je Slovenijo vodil še Kek, utegne pod vodstvom novega selektorja igrati pomembno vlogo. Igral bo v sredini obrambne trojke, nekoliko pomaknjen proti svojemu golu. Ljubljančan, ki se lahko pohvali že z 42 reprezentančnimi nastopi, je nogometaš, ki je v prejšnjih obdobjih igral na boku. Tako v reprezentanci kot v klubu. Zdaj na Cipru igra kot osrednji branilec, v podobni vlogi ga vidi tudi Katanec. Kot tak pa je lahko zelo uporaben. Ker je izkušen branilec, ki zna igrati nogomet in ima dokaj dobro tehnično znanje. Tudi na ponedeljkovem treningu je postregel z nekaj potezami, ki niso minile brez pohval iz Katančevih ust. Nekdanji branilec Betisa iz Seville utegne biti tisti, ki bo v času novega selektorja pridobil največ. In preostali? Malce pomaknjena proti nasprotnikovemu golu sta na bočnih položajih stala Mišo Brečko na desni in Bojan Jokić na levi strani. Nič presenetljivega. Obrambna peterica na čelu z vratarjem ni vprašljiva. Če bi bil zraven še Dominic Maroh, bi mogoče še bila, tako pa ni niti najmanjšega dvoma, kdo bo igral.

V osrčju zvezne vrste sta najprej igrala Rene Krhin, ki naj bi predstavljal svetlo prihodnost reprezentančnega nogometa, in nekoliko presenetljivo tudi Goran Cvijanović. Eden izmed najboljših, če ne celo najboljši posameznik prvega dela slovenske lige ima v očeh selektorja dobro podobo, kar je Katanec nekajkrat že namignil. Prav lahko se zgodi, da utegne v prihodnosti igrati pomembno vlogo v izbrani vrsti. Pozneje sta priložnost dobila še Jasmin Kurtić in Armin Bačinović. Na krilih sta igrala Valter Birsa, ki bo od prve minute najverjetneje zaigral tudi v sredo, in mladi Dejan Lazarević. Pozneje je na njegovem mestu priložnost dobil še prekaljeni Andraž Kirm. V napadu vprašanj seveda ni. Tam je bil Tim Matavž. Preostali? Preseneča, da med prvokategorniki ni bilo Josipa Iličića, a njegovo znanje tako ali tako ni vprašljivo. Ne dvomimo, da bo v novem obdobju igral pomembno vlogo. Verjetno ne ravno na prvi tekmi, pozneje pa zagotovo. Trenutno ima tudi nekaj težav s poškodbo, zaradi katere je predčasno prekinil ponedeljkov trening, kar je verjetno vsaj malce vplivalo na selektorjevo odločitev.

Nogometaši so med seboj igrali dobrih 20 minut, gola selektor ni dočakal. Sledilo je uigravanje akcij s krilnih položajev, za konec pa še serija prostih strelov, pri katerih se je preizkusil tudi vratar Samir Handanović in bil neuspešen, izkazal pa se je predvsem Birsa. Potem še raztezne vaje in odhod v garderobe. Prvi trening je minil v sproščenem, a zelo delovnem vzdušju. Za začetek zelo spodbudno.

Ne spreglejte