Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
27. 3. 2015,
13.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Marko Šuler San Marino

Petek, 27. 3. 2015, 13.11

8 let

Prihaja sosed, ki za denar muči športnike

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Današnjo kvalifikacijsko tekmo med Slovenijo in San Marinom bo sodil mag. Oliver Drachta. Avstrijski nogometni sodnik je v športnih krogih znan kot neusmiljen osebni trener. Slovencem je že sodil.

Zvečer se v Stožicah zaradi razmerja moči med Slovenijo in San Marino pričakuje kvalifikacijski dvoboj mačke z mišjo, v katerem naj bi imela glavno besedo Katančeva četa. Pravico na igrišču bo delil Oliver Drachta. Prihaja iz Avstrije, ima 37 let in je magister športnih znanosti. Doma je iz Linza, zato za pot do Ljubljane, kjer se bo danes na največjem slovenskem štadionu zbralo okrog deset tisoč gledalcev, ne bo potreboval veliko časa. To bo eno izmed njegovih najkrajših evropskih gostovanj. V prihodnje jih bo izkusil še veliko, saj ga je Evropska nogometna zveza (UEFA) v začetku leta uvrstila v prvo kakovostno skupino sodnikov na stari celini.

Kot osebni trener je postal "mesar" in "mučitelj"

Ko mag. Oliver odloži sodniško piščalko, ostaja v stiku s športniki. Je profesionalni osebni trener in sodeluje s številnimi klubi. Med njegovimi strankami so tako profesionalci kot tudi rekreativni športniki. Sestavlja jim kondicijske urnike, postavlja diagnoze, preizkuse zmogljivosti in različne terapije.

Nekaj časa je sodeloval tudi z avstrijsko nogometno reprezentanco do 19 let, redno pomaga sodniškim stanovskim kolegom iz Avstrije, med njegovimi varovanci pa sta tudi hokejist Black Wings iz Linza Daniel Mitterdorfer in vrhunska teniška igralka Sybille Bammer. Je zelo dosleden in nepopustljiv, tako da je v Avstriji deležen številnih vzdevkov, ki nazorno pričajo o njegovih napornih metodah. Postal je "mesar" in "mučitelj", a so mu stranke na koncu hvaležne, saj dosežejo začrtane cilje. Podatek, da v sodniških krogih slovi kot eden najbolj fizično pripravljenih delivcev pravice, je samoumeven.

Na Ferskih otokih je izključil Marka Šulerja

Dvoboje avstrijskega prvenstva je začel soditi pred sedmimi leti, leta 2010 pa ga je Mednarodna nogometna zveza (FIFA) uvrstila na seznam. Ni dolgo čakal na veliki prvenec na uradni kvalifikacijski tekmi.

Usoda ga je povezala ravno s Slovenijo, saj je sodil kvalifikacijski dvoboj za EP 2012, v katerem je gostovala pri Ferskih otokih. Tedanja Kekova četa je Otočane odpravila z 2:0, čeprav je na začetku tekme ostala brez Marka Šulerja. Avstrijec ga je brez obotavljanja izključil, ko je kot zadnji mož obrambe nepravilno oviral prodirajočega Ferca. Slovenija je bila boljša tudi z igralcem manj in v Torfirju zmagala z 2:0. Takrat niti ni bilo prvič, da je Drachta sodil slovenskim nogometašem. Pred šestimi leti je delil pravico na prijateljski tekmi izbranih vrst do 21 let med Nemčijo in Slovenijo.

Mladi elf je bil boljši do 3:0, slovenske barve pa so izmed nogometašev, ki kandidirajo za današnjo tekmo s San Marinom, pod vodstvom Tomaža Kavčiča branili le trije, od tega dva vratarja. V prvem polčasu je branil Nejc Vidmar, ki ga je v nadaljevanju zamenjal Jan Oblak, z rezervne klopi je v igro v drugem polčasu vstopil še Josip Iličić.

Nemci so računali na zelo nadarjen rod nogometašev, ki je podal nekaj poznejših članskih svetovnih prvakov. Proti Sloveniji so se predstavili tako Müller, Kroos, Hummels in Höwedes, Nemčijo pa so zastopali tudi Badstuber, Schmelzer, Sam, Choupo-Moting in še nekateri posamezniki, ki imajo danes v nemški bundesligi pomembno veljavo.

Ne spreglejte