Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
4. 7. 2017,
17.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Igor Biščan Nejc Vidmar Tomislav Tomić NK Olimpija NK Olimpija

Torek, 4. 7. 2017, 17.32

6 let, 7 mesecev

Pred povratno tekmo 1. kroga kvalifikacij za ligo Europa

Pri Olimpiji prepričani, da ne bodo prejeli nove evropske zaušnice

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Igor Biščan | Foto Sportida

Foto: Sportida

Nogometaši Olimpije so prepričani, da bodo v četrtek na povratni tekmi 1. kroga kvalifikacij za ligo Europa pred domačimi navijači prišli do preobrata proti finskemu prvoligašu VPS, prejšnji teden so v Vaasi izgubili z 0:1. Tako trdijo trener Igor Biščan ter nogometaša, vratar Nejc Vidmar in novinec Tomislav Tomić.

Povratna tekma 1. kroga kvalifikacij za ligo Europa med Olimpijo in VSK Vaasi bo v četrtek ob 20.15 v Stožicah. Na prvi tekmi so Finci zmagali z 1:0.

Navijači Olimpije se bojijo, da bodo njihovi ljubljenci, podobno kot pred letom dni, evropsko sezono končali po vsega dveh tekmah, kar bi bila po zelo turbulentni prejšnji sezoni pravcata mala katastrofa pred začetkom nove. Glede na izid s prve tekme, od koder so se prvaki iz leta 2016 vrnili z neugodnim rezultatom 0:1, ki pomeni, da bi morali ob morebitnem zadetku v svoji mreži nasprotnikovo zatresti kar trikrat, je bojazen upravičljiva.

Obstaja tudi zato, ker je nova Olimpija, ki je po koncu prejšnje sezone doživela nekaj sprememb, med drugim ima novega trenerja, še v fazi izgradnje, medtem ko je VPS v polnem tekmovalnem pogonu. V finskem prvenstvu, ki traja od začetka aprila do konca oktobra, so odigrali že 16 tekem in so trenutno na drugem mestu prvenstvene razpredelnice. Zadnjo v nedeljo, ko so pred domačimi navijači remizirali brez zadetkov proti tretjeuvrščenemu Mariehamnu.

Šele po štirih tednih bo vidno, kako in kaj

Hrvat je optimist. | Foto: Sportida Hrvat je optimist. Foto: Sportida "Počasi napredujemo, a šele v štirih tednih bomo videli, kaj smo naredili v tem času, kar smo skupaj. Še naprej moramo delati maksimalno in narediti vse, da bomo čim boljši," je na današnji novinarski tekmi pred četrtkovo tekmo povedal Igor Biščan, ki ga čaka debi v Stožicah na klopi Olimpije.

Seveda verjame, da ga bo pomnil po dobrem. "Narediti moramo vse, da se uvrstimo v drugi krog. Ne sme se nam zgoditi, da nam ne bi uspelo. Mislim, da nam bo, saj smo boljši. Smo boljše moštvo, igramo doma, a moramo to vse skupaj dokazati na igrišču," je optimističen in odločen mladi hrvaški trener, ki je v Ljubljano prišel pred kratkim.

"Želja na domačem igrišču bo morala biti večja, kot je bila na prvi tekmi. Upamo seveda tudi na pomoč navijačev. Verjamem, da nam bodo pomagali do skupne zmage," je še dejal.

Sodil bo neizkušeni Grk

Na tekmi v Stožicah bo glavni delivec pravice 36-letni Georgios Kominis. Grk, ki za zdaj nima prav veliko mednarodnih izkušenj. Sodil je le na dveh tekmah kvalifikacij za ligo Europa v 1. in 2. krogu v prejšnji sezoni in na kvalifikacijskih tekmah mlajših reprezentančnih selekcij.

Njegova pomočnika bosta rojaka Christos Baltas in Ilias Alexeas. Četrti sodnik bo še en Grk Stavros Mantalos.

Kot da bi bil v Ljubljani že vrsto let

Podobnega mnenja je še en novinec. "Vzdušje v moštvu je odlično. Pripravljeni smo na povratno tekmo, na kateri bomo naredili vse, da nam uspe. Ne sme nam spodrsniti. Mislim, da nam bo uspelo, saj smo boljši od Fincev. Vsi od prvega do zadnjega verjamemo v uspeh," je povedal Tomislav Tomić.

Vezist, ki je v Ljubljano pred kratkim prišel iz vrst bosanskega prvaka Zrinjskega iz Mostarja, se je v Sloveniji sicer dobro znašel. "Počutim se, kot da bi bil tukaj že dlje časa. V Ljubljani so me vsi zelo dobro sprejeli. Prišel sem v dober klub, v katerem je vzdušje odlično. Zdaj moramo začeti dosegati še rezultate in vse bo tako, kot mora biti," je še dejal 26-letni vezist.

Nejc Vidmar verjame, da bo Olimpija prišla do preobrata in si priigrala novi evropski tekmi. | Foto: Vid Ponikvar Nejc Vidmar verjame, da bo Olimpija prišla do preobrata in si priigrala novi evropski tekmi. Foto: Vid Ponikvar

Verjame, da bodo prišli do nagrade

Zelo odločen je tudi eden ključnih mož Olimpije, ki se je vrnil po dolgotrajni poškodbi, zaradi katere je izpustil večji del prejšnje sezone. "Na prvi tekmi nismo imeli sreče. Iz ene oziroma dveh priložnosti nasprotnika smo dobili en gol. Igrali nismo slabo. Graditi je treba na dobri igri, ki smo jo prikazali. Smo še v fazi gradnje moštva, a verjamem, da nam bo v Stožicah uspelo obrniti rezultat," pravi vratar Ljubljančanov Nejc Vidmar.

"Tekmo na Finskem smo že pozabili. Po njej sem sam sicer še nekaj časa razmišljal o golu, ki sem ga prejel, a tako pač je v nogometu, v katerem pogostokrat odločajo milimetri. Verjamem v našo zmago in uvrstitev v drugi krog. Tam bi nas za nagrado čakala tekmi proti močnemu nasprotniku in verjamem, da ju bomo dočakali," si je občasni reprezentant in velik ljubljenec navijačev Olimpije zaželel na današnji novinarski konferenci.

V drugem krogu jih čaka slovenski reprezentant

Nasprotnik zmagovalca para med Olimpijo in VSK Vaasi bo v 2. krogu kvalifikacij za ligo Europa sicer igral proti Brondbyju, ki je v prejšnji sezoni v danskem prvenstvu zaostal le za prvakom Köbenhavnom. Zanj sicer igra občasni slovenski reprezentant, nekdanji nogometaš Kopra Gregor Sikošek.

Ji bo spodrsnilo še tretjič zapored?

Lani je Olimpijo izločil Trenčin. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Lani je Olimpijo izločil Trenčin. Foto: Morgan Kristan / Sportida Nova Olimpija, ki jo poznamo od leta 2005, igra šesto evropsko sezono. Do zdaj je bila doma dokaj uspešna. Na osmih domačih evropskih tekmah je štirikrat zmagala, dvakrat remizirala in dvakrat izgubila. Nazadnje v prejšnji sezoni, ko je v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov proti slovaškemu prvaku Trenčinu doživela šok in poraz s 3:4.

Pred tem je izgubila ob svojem prvem evropskem nastopu v novejši zgodovini. V sezoni 2010/11 je v 1. krogu kvalifikacij za ligo Europa z 0:2 izgubila proti Širokemu Brijegu.

Zanimivo, v petih evropskih sezonah je kar trikrat obstala na prvi stopnički. Ob zadnjih dveh evropskih nastopih je bilo vedno tako. Lani je bil za njo usoden Trenčin, v sezoni 2013/14 v 2. krogu kvalifikacij za ligo Europa pa še en slovaški predstavnik Žilina.

Ne spreglejte