Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
23. 5. 2013,
18.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Robert Lewandowski Manuel Neuer Franck Ribery Philipp Lahm

Četrtek, 23. 5. 2013, 18.40

8 let

Poljaki strašijo bavarske zvezdnike

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kdo so nogometaši, ki utegnejo odigrati ključne vloge v sobotnem velikem finalu lige prvakov med Borussio Dortmund in Bayernom?

Manuel Neuer

Statistika v tej sezoni (liga prvakov): Nastopi: 12 Minute: 1080 Prejeti goli: 10 (petkrat nedotaknjena mreža)

Po mnenju mnogih morda celo najboljši vratar na svetu ta hip. V München je prišel leta 2011 iz osovraženega Schalkeja, na začetku je bil na udaru bavarskih navijačev. Z odličnimi obrambami, s katerimi si je že pred časom priboril tudi reprezentančno številko ena, jih je prisilil, da so začeli stiskati pesti tudi zanj. Kar 22 milijonov evrov, kolikor so Münchenčani odšteli zanj, se je izplačalo. Pri 27 letih je pred njim še vrsto let igranja na najvišji ravni. Bavarci so dobili vratarja za skorajda desetletje. Novi Oliver Kahn, ki se bo najverjetneje zapisal med legende kluba. Toliko hitreje, če se bo v soboto veselil naslova evropskega prvaka.


Philipp Lahm:

Statistika v tej sezoni (liga prvakov): Nastopi: 11 Minute: 976 Goli: 0 Podaje: 5

Kapetan in zaščitni znak zdajšnje zasedbe Bayerna, katerega barve brani neprekinjeno že deset let. Tudi on na položaju desnega branilca velja za morda najboljšega na svetu ta hip. Star je 29 let, a je le še dva nastopa oddaljen od številke 100 v izbrani vrsti. Z Nemčijo je bil dvakrat tretji na svetovnem (obakrat je bil izbran v idealno enajsterico tekmovanja), srebrne medalje se je veselil na evropskem prvenstvu. Z Bayernom je osvojil pet naslovov državnega in štiri pokalnega prvaka. Dvakrat je igral v finalu lige prvakov, a obakrat izgubil. Pred tretjim poizkusom sporoča: ''Tokrat bomo zagotovo zmagali!'' Če bo tudi v finalu igral tako, kot zna, bodo Bavarci zagotovo bližje izpolnitvi sanj.


Dante

Statistika v tej sezoni (liga prvakov): Nastopi: 11 Minute: 938 Goli: 0 Podaje: 1

V Bayern je na majhna vrata za manj kot pet milijonov evrov prišel pred začetkom te sezone iz Borussie Mönchengladbacha in se, na presenečenje vseh, hitro ustalil v začetni enajsterici Bavarcev. Postal je eden izmed najboljših, če ne celo najboljši branilec nemške lige in pri 29 letih dočakal debi v izbrani vrsti Brazilije. Tam ga še pred letom dni ni poznal nihče, zdaj resno cilja na nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo prihodnje leto v domovini nogometa. Zanimivo, med letoma 2004 in 2006 si je garderobo pri Lillu delil z Milenkom Ačimovićem.


Franck Ribery:

Statistika v tej sezoni (liga prvakov): Nastopi: 11 Minute: 756 Goli: 1 Podaje: 4

Pred leti so ga oklicali za novega Zinedina Zidana, a Francoz ni nikoli dosegel ravni slovitega rojaka. Morda tudi zato, ker se je v Münchnu povsem podredil ekipi. Med navijači je zelo priljubljen, na igrišču nepredvidljiv in verjetno najbolj nevaren nogometaš Bayerna. Kdo bi si leta 2007, ko je za 25 milijonov evrov prišel iz Marseilla, mislil, da bo v bavarski prestolnici ostal vse do danes. In morda tudi do konca kariere. ''V Münchnu bi rad končal nogometno pot,'' je že večkrat sporočil. Pri 30 letih je pred njim še nekaj let igranja na najvišji ravni. Zdi pa se, da je prav v zadnjem obdobju dočakal vrhunec in igra v življenjski formi. Če bo v soboto prišel do prvega evropskega naslova, bo to potrdil tudi na igrišču.


Mario Mandžukić:

Statistika v tej sezoni (liga prvakov): Nastopi: 9 Minute: 626 Goli: 2 Podaje: 1

Zanj velja podobno kot za Danteja. Prijetno je presenetil in postal simbol Bayerna v tej sezoni. Münchenčane je tako zelo prepričal, da je iz začetne postave izrinil celo dotlej nedotakljivega Maria Gomeza. Tudi v finalu bo velik adut Bavarcev. Ne le goli in podaje, predvsem srčna igra in pomaganje v obrambi je tisto, s čimer je navdušil. V ligi prvakov je v tej sezoni zadel le dvakrat, veliko bolj učinkovit je bil v nemškem prvenstvu. Brez dvoma bo od prve minute zaigral tudi v sobotnem finalu na Wembleyju. Veliko za nogometaša, ki so ga nekoč opisovali kot zelo problematičnega in lenega. Danes je nesporna številka ena napada Hrvaške in Bayerna. Reprezentance, ki je na četrtem mestu lestvice FIFA, in kluba, ki igra v finalu lige prvakov.

Robert Lewandowski:

Statistika v tej sezoni (liga prvakov): Nastopi: 12 Minute: 1000 Goli: 10 Podaje: 2

Zagotovo najbolj vroč evropski napadalec ta hip. In tisti, ki se ga navijači Bayerna najbolj bojijo. V ligi prvakov je v tej sezoni zabil že deset golov. Ima priložnost, da ujame Cristiana Ronalda, ki je na vrhu z dvanajstimi. Če bo igral tako, kot je v polfinalu prav proti Realu portugalskega zvezdnika, Poljaku lahko uspe. S štirimi goli je namreč poskrbel za zmago Borussie v Dortmundu nad Madridčani s 4:1 in jih, kot se je izkazalo pozneje, prikrajšal za sanje o desetem evropskem naslovu. Tudi v prvenstvu je navdušil. Kar 24 golov je zabil v tej sezoni, podobno je bilo tudi pred letom dni. Star je 24 let in želja številnih velikanov. Jasno je, da ne bo več dolgo v Dortmundu. Po nekaterih informacijah naj bi se preselil prav v München. Tudi, če je to res, se bo v finalu zagotovo potrudil, da jo Bavarcem zagode.


Marco Reus:

Statistika v tej sezoni (liga prvakov): Nastopi: 12 Minute: 982 Goli: 4 Podaje: 3

Praktično edini, za katerega je Borussia Dortmund odštela veliko denarja. Lani poleti je na račun soimenjakinje iz Mönchengladbacha nakazala 17 milijonov evrov. Izkazal se je za pravo okrepitev. Ofenzivni vezist, ki je duša igre Dortmundčanov. Nemalokrat zatrese mrežo nasprotnika, pogostokrat tudi poda. Pri 23 letih je prihodnost nemškega nogometa in prav gotovo, toliko bolj zaradi odsotnosti Maria Götzeja, eden izmed tistih, na katere v Dortmundu v sobotnem finalu najbolj resno računajo.


Jakub Blaszczykowski:

Statistika v tej sezoni (liga prvakov): Nastopi: 9 Minute: 618 Goli: 1 Podaje: 1

Še en Poljak, ki skrbi za navdušujoče predstave Borussie. Pogostokrat strelec, še večkrat podajalec. V Dortmund je prišel leta 2007 za ''drobiž'', šest let pozneje je vreden nekajkrat več. Vezist, ki deluje po desni strani, in nemalokrat vnaša strah v vrste nasprotnika. V tej sezoni lige prvakov še ni pokazal vsega, kar zna, veliko bolj konkreten je bil v nemškem prvenstvu. Morda vse skupaj nadoknadi v soboto na Wembleyju.


Mats Hummels:

Statistika v tej sezoni (liga prvakov): Nastopi: 10 Minute: 798 Goli: 1 Podaje: 1

Steber obrambe Borussie, ki še trepeta za nastop v sobotnem finalu. Če ne bo mogel igrati, bodo Dortmundčani zelo oslabljeni. Ob Marcelu Schmelzerju predstavlja zelo čvrst obrambni dvojec, ki je pogostokrat nevaren tudi pred nasprotnikovimi vrati. Pri 24 letih je že nekaj časa reden član nemške reprezentance. Zanimivo, kalil se je prav pri Bayernu, pri katerem je naredil prve nogometne korake. V Münchnu so ga odpisali, zato se je leta 2009 preselil v Dortmund in se izstrelil med najboljše nemške branilce. Če bo igral, bo prav gotovo med najbolj motiviranimi na zelenici veličastnega londonskega štadiona.


Lukasz Piszczek:

Statistika v tej sezoni (liga prvakov): Nastopi: 11 Minute: 982 Goli: 0 Podaje: 1

Še tretji poljski reprezentant, ki sodi med nosilce Borussie. V Dortmund je prišel pred tremi leti povsem zastonj, zdaj je vreden vsaj 15 milijonov evrov. Kar je Lahm za Bayern, je Piszczek za Borussio. Zapira desno stran obrambe Dortmundčanov in skrbi za preplah na levi strani nasprotnika. Pri 27 letih je v življenjski formi, kar bo skušal potrditi tudi v soboto. Ima težave s poškodbo, a bo stisnil zobe, zaigral na Wembleyju in pod nož skočil po sobotni tekmi. Seveda verjame, da kot novopečeni evropski prvak.

Ne spreglejte