Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
10. 6. 2018,
0.12

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

FIFA SP 2018

Nedelja, 10. 6. 2018, 0.12

5 let, 10 mesecev

Peru

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Peru, ki si je mesto v Rusiji zagotovili kot ena izmed dveh zadnjih reprezentanc, se na svetovno prvenstvo vrača po dolgih 36 letih čakanja. V mesecih pred začetkom letošnjega poletnega nogometnega festivala so se Perujci bolj kot s prvenstvom ukvarjali s tem, ali bodo lahko na njem na delu videli tudi svojega najboljšega strelca in z naskokom najbolj priljubljenega športnika v državi in se naposled razveselili novice, da bo Paolo Guertero lahko nastopil.

Peru | Foto: Reuters Foto: Reuters

Osnovni podatki o državi:

Lega: Južna Amerika

Število prebivalcev: 32 milijonov

Glavno mesto: Lima

Jezik: španščina


Uvrstitev na lestvici Fifa: 11.


Uvrstitve na SP: 4/17

Prvi nastop na SP: 1930

Zadnji nastop na SP: 1982

Najboljši dosežek: četrtfinale 1970, 1978

Peru se je leta 1978 še drugič uvrstil v četrtfinale svetovnega prvenstva, kar je njegov najboljši rezultat. | Foto: Getty Images Peru se je leta 1978 še drugič uvrstil v četrtfinale svetovnega prvenstva, kar je njegov najboljši rezultat. Foto: Getty Images

Selektor: Ricardo Gareca

60-letni nekdanji argentinski reprezentant je v majici Argentine na odločilni tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 1986 zabil gol, ki je Peru prikrajšal za nastop v Mehiki, 32 let pozneje pa ga v vlogi selektorja popeljal na prvo svetovno prvenstvo po dolgih 36 letih čakanja. Na klop Peruja se je trener, ki ga kličejo Tiger, usedel leta 2015 po letih treniranja raznoraznih južnoameriških klubov.

Ricardo Gareca je Peruju prinesel prvo svetovno prvenstvo po 36 letih. | Foto: Reuters Ricardo Gareca je Peruju prinesel prvo svetovno prvenstvo po 36 letih. Foto: Reuters

Kdaj so se uvrstili: 15. november 2017

Perujci so se na svetovno prvenstvo uvrstili, potem ko so v dveh tekmah medcelinskega play-offa odpravili Novo Zelandijo. V gosteh so remizirali brez zadetkov, pred domačimi navijači v Limi pa zmagali z 2:0, upravičili vlogo favorita in se veselili velikega uspeha.


Zvezdnik: Paolo Guerrero

34-letni nekdanji golgeter HSV in tudi münchenskega Bayerna je s 32 goli najboljši strelec v zgodovini Peruja in z naskokom največji zvezdnik te države, ki je nora na nogomet. Napadalec brazilskega Flamenga je bil v zadnjih mesecih v središču pozornosti, a ne zaradi dogodkov na igrišču, ampak tistih ob njem.

Po eni izmed tekem v kvalifikacijah oktobra lani so v njegovi krvi našli sledi snovi, ki so običajno v kokainu. Branil se je s tem, da jo je dobil s pitjem čaja iz kokinih listov, in preživljal pravcato dramo. Pri Fifi so ga najprej suspendirali za leto dni, pa potem za pol leta, kar bi pomenilo, da bi v Rusiji lahko igral, potem je se je vmešalo Mednarodno športno razsodišče v Švici CAS in suspenz povišalo na 14 mescev, na koncu pa je švicarsko sodišče zvezno sodišče (SFT) določilo, da na prvenstvu lahko igra, in s tem osrečilo več kot 30 milijonov Perujcev, ki so mu v času negotovosti res stali ob strani.

Paolo Guerrero je dolgo časa trepetal za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu. | Foto: Reuters Paolo Guerrero je dolgo časa trepetal za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters

Koga še poznate?

Zagotovo še Jeffersona Farfana, izkušenega 33-letnega krilnega napadalca, ki danes navdušuje v majici moskovske Lokomotive, pred tem pa je gole zabijal in podajal kot član Schalkeja in PSV Eindhovna, za katera je skupaj odigral natanko 300 tekem.

Poznavalci angleške premier lige ste zagotovo slišali tudi za krilnega napadalca Watforda Andreja Carrilla, res zagrizenim nogometnim navdušencem pa je morda na uho prišlo tudi ime 22-letnega vezista Feyenoorda, ki se dobro znajde tudi v obrambi, Renata Tapio.

Jefferson Farfan je znano ime v evropskem klubskem nogometu. | Foto: Reuters Jefferson Farfan je znano ime v evropskem klubskem nogometu. Foto: Reuters

Koga boste spoznali?

Poznavalci pri Peruju s prstom kažejo na 26-letnega vezista brazilskega Sao Paula Christiana Cueva, ki je odličen podajalec in pogosto tudi strelec. Za njim sta dva nastopa na južnoameriških pokalih, pred njim pa debi na svetovnem prvenstvu, na katerem bi lahko nase opozoril ves svet.

Christian Cueva je velik up perujskega in južnoameriškega nogometa. | Foto: Reuters Christian Cueva je velik up perujskega in južnoameriškega nogometa. Foto: Reuters

Najdražji nogometaši:

6 milijonov evrov – Andre Carrillo (Watford)

5 milijonov evrov – Raul Ruidiaz (Monarcas Morelia)

4 milijoni evrov – Renato Tapia (Feyenoord)

3 milijoni evrov – Paolo Guerrero (Flamengo)

3 milijoni evrov – Paolo Hurtado (Vitoria Guimaraes)

Tekme Peruja na SP 2018:

Skupina C:
16. junij (Saransk): Peru - Danska
21. junij (Jekaterinburg): Francija - Peru
26. junij (Soči): Avstralija – Peru

Tekme Slovenije s Perujem:

Slovenija se na 230 uradnih tekmah, ki jih je do zdaj odigrala od leta 1992 naprej, še nikoli ni pomerila s Perujem.

Peru, SP 2018
Sportal Peru se je zbudil iz nočne more, ki je trajala 36 let
 
Ne spreglejte