Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
27. 6. 2018,
5.15

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,31

7

Natisni članek

Heimir Hallgrímsson Zlatko Dalić Davor Šuker FIFA SP 2018 hrvaška nogometna reprezentanca

Sreda, 27. 6. 2018, 5.15

5 let, 9 mesecev

Odmevi po zmagi Hrvaške nad Islandijo

Selektor Islandije pohvalil Hrvaško kot še nihče

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,31

7

Hrvaška Islandija Perišić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Hrvaškem vlada po tretji zaporedni zmagi na svetovnem prvenstvu v Rusiji izjemna evforija. Dogajanje navijače vedno bolj spominja na tisto pred 20 leti, ko so bili ognjeni na SP v Franciji tretji na svetu. Legendarni Davor Šuker prosi medije, naj ne prehitevajo dogodkov in se posvetijo zgolj osmini finala, selektor Islandije Heimir Hallgrimsson pa je prepričan, da bi lahko šla Hrvaška letos do konca in osvojila veliki naslov.

Nogometna javnost je letos priča najboljšemu začetku hrvaške reprezentance na velikih tekmovanjih vseh časov. Tri zmage je v skupinskem delu dosegla le še na evropskem prvenstvu leta 2008, a je bila skupna razlika v zadetkih "le" 4:1 (v Rusiji je 7:1), sicer pa na svetovnem prvenstvu ni bila še nikoli tako uspešna. Niti leta 1998, ko je v Franciji osvojila tretje mesto, a na poti do njega tudi dvakrat izgubila.

Argentina NIgerija
Sportal Velika drama, Argentina se je s hrvaško pomočjo rešila tik pred zdajci

Nedelja bo hrvaški dan resnice

Zlatko Dalić je s Hrvaško nepremagljiv, odkar jo vodi na uradnih tekmovalnih tekmah. | Foto: Reuters Zlatko Dalić je s Hrvaško nepremagljiv, odkar jo vodi na uradnih tekmovalnih tekmah. Foto: Reuters Kakšen podvig uspeva ognjenim, priča že pogled na razpredelnico skupine D. Hrvaška je osvojila več točk (9) kot Argentina, Nigerija in Islandija skupaj (8)!

"Prvi cilj je uresničen, a ne verjamem, da je to vse, kar lahko naredimo. Zmoremo še več, nedelja pa bo naš dan resnice," je selektor Zlatko Dalić, ki je s hrvaško reprezentanco, ko gre za prave tekmovalne obračune, še neporažen, opozoril na naslednjo tekmo.

Na nedeljski obračun z Dansko, s katerim bo Hrvaška vstopila v izločilni del. Na sporedu bo osmina finala, ko se bodo delile vstopnice za četrtfinale.

Hrvaška Islandija
Sportal Hrvaška pravljica v Rusiji se kar noče nehati

Tiha voda bregove dere

Davor Šuker je bil pred 20 leti najboljši strelec SP. | Foto: Reuters Davor Šuker je bil pred 20 leti najboljši strelec SP. Foto: Reuters Davor Šuker, pred 20 leti najboljši strelec SP v Franciji, zdaj pa osovraženi funkcionar, predsednik Hrvaške nogometne zveze, je po zmagi nad Islandijo v Rostovu na Donu obiskal slačilnico slovenskih sosedov.

"Gremo dalje. Tiha voda bregove dere. Pogovarjal sem se s selektorjem in igralci, ki so pripravljeni na Dansko. Verjamem, da bodo na tej tekmi dali od sebe 120 odstotkov. Ni me strah. Novinarji ste pisali, da bo Hrvaška igrala proti Islandiji z B-ekipo, a se lahko spomnite, kako smo pred kratkim premagali Mehiko s C-ekipo (konec marca je Hrvaška v ZDA v prijateljski tekmi ugnala najmočnejšo zasedbo Mehike z 1:0, od igralcev, ki so začeli dvoboj SP med Hrvaško in Argentino, pa so igrali le Rakitić, Rebić, Vida in Vrsaljko, op. p.). Žal mi je le, da ni več z nami Kalinića, a to je nogomet," se je predsednik hrvaške krovne zveze spomnil tudi na napadalca Milana Nikolo Kalinića, ki ga je hrvaški selektor Dalić po uvodni zmagi nad Nigerijo prisilno poslal domov.

banner SP 2018 lezeca
Sportal Vse, kar ponuja letošnje svetovno prvenstvo v Rusiji

Islandca ne bi presenetilo, če bi šli Hrvati do konca

Hemirja Hallgrimssona ne bi presenetilo, če bi 15. julija v finalu SP zmagala Hrvaška. | Foto: Reuters Hemirja Hallgrimssona ne bi presenetilo, če bi 15. julija v finalu SP zmagala Hrvaška. Foto: Reuters Proti Islandiji je bil na delu njegov dalmatinski sosed z enakim priimkom, rezervni vratar Lovre Kalinić. Najvišji udeleženec SP 2018 se je izkazal in ubranil vse razen strela Gylfija Sigurdssona z bele točke. Zbral je nekaj izvrstnih obramb in paral živce Islandcem, ki so tako krstni nastop na svetovnem prvenstvu sklenili pri eni osvojeni točki (Argentina).

"Ne bi me presenetilo, če bi Hrvaška šla do konca in osvojila naslov svetovnega prvaka," je po porazu s Hrvaško dejal selektor Islandije Heimir Hallgrimsson. Vesel je bil, da so si njegovi varovanci proti najboljši reprezentanci skupine D priigrali številne priložnosti. Toliko, kot še nikoli proti Hrvaški, s katero se v zadnjih letih srečujejo zelo pogosto.

hrvaška argentina
Sportal Katera reprezentanca na SP je trenutno najmočnejša?

Bo po Petru moč Hrvaške na velikem tekmovanju občutil še sin Kasper?

Argentina si je nastop med 16 najboljših v Rusiji zagotovila tudi s pomočjo Hrvaške, ki je v zadnjem nastopu ustavila nalet Islandije. | Foto: Reuters Argentina si je nastop med 16 najboljših v Rusiji zagotovila tudi s pomočjo Hrvaške, ki je v zadnjem nastopu ustavila nalet Islandije. Foto: Reuters Argentinci so bili veseli, da jim je Hrvaška pomagala pri preboju med najboljših 16. Če ne bi premagali Islandije, gavčem tesna zmaga nad Nigerijo ne bi zadostovala za preboj na drugo mesto v skupini. "Veliko se mi jih je javilo. Verjamejo v Hrvaško," je razkril Šuker, velik prijatelj Diega Armanda Maradone, ki se je na vprašanje, ali je bil med tistimi, ki so čestitali Hrvaški, tudi sloviti Maradona, le nasmehnil.

"Bi pa medije prosil, da ne govorite o četrtfinalu, ampak da se osredotočimo zgolj na Dansko. To je ekipa, ki ima zelo dober obrambni blok, o čemer ste se lahko prepričali na tekmi s Francijo. Težko bo. Zmagal bo tisti, ki bo boljši v zvezni vrsti. Morali bomo biti tako agresivni, kot smo bili proti Argentini," poudarja Šuker.

Argentina Nigerija
Sportal Gavči skozi šivankino uho v osmino finala, Messi prekinil post

Šuker je leta 1996 na evropskem prvenstvu v Angliji dvakrat premagal Petra Schmeichela. Hrvaški nogometaši se bodo v nedeljo pomerili z njegovim sinom Kasperjem. | Foto: Reuters Šuker je leta 1996 na evropskem prvenstvu v Angliji dvakrat premagal Petra Schmeichela. Hrvaški nogometaši se bodo v nedeljo pomerili z njegovim sinom Kasperjem. Foto: Reuters

Leta 1996 je na evropskem prvenstvu, takrat je Danska v Angliji neuspešno branila naslov, s Hrvaško premagal Skandinavce s 3:0. Dosegel je dva zadetka, prekrasen je bil zlasti drugi, ko je mojstrsko lobal velikega vratarja Petra Schmeichela. 22 let pozneje v vratih Dancev stoji njegov sin Kasper. Bo šel tudi on v nedeljo po očetovih stopinjah, kar zadeva neprijetne izkušnje s Hrvaško?

Ne spreglejte