Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 10. 2013,
6.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mitja Viler Damjan Bohar Dejan Mezga Ante Čačić Ante Šimundža

Četrtek, 3. 10. 2013, 6.50

7 let, 12 mesecev

Nogometaši Maribora bodo morali igrati tudi za navijače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kaj pred današnjo, osmo evropsko in drugo tekmo v skupinskem delu lige Europa pravijo trije nosilci igre Maribora, Mitja Viler, Damjan Bohar in Dejan Mezga?

V prvi sezoni nastopanja v skupini drugorazrednega evropskega klubskega tekmovanja je Maribor osvojil točko, v drugi štiri, za novo, tretjo zaporedno, v kateri sodeluje v ligi Europa, je cilj preseči lanskoletni dosežek. Po prvi, domači tekmi s favoritom skupine, ruskim Rubinom Kazanom, so slovenski prvaki še brez točke. Danes bodo gostovali v Angliji, pri Wiganu. Z novim trenerjem - Anteja Čačića je nasledil Ante Šimundža - , upajo na uspeh, kar bi bila vsaj točka s tretjega gostovanja na angleških tleh v treh letih (proti Birmingham Cityju in londonskem Tottenhamu so izgubili). ''Z novim trenerjem začenjamo novo zgodbo. Preteklost smo izbrisali iz naših glav, gremo naprej,'' pravi bočni branilec Mitja Viler, ki novega trenerja dobro pozna iz časov, ko je bil pomočnik dolgoletnega vodje strokovnega štaba kluba iz Ljudskega vrta, Darka Milaniča. ''Že takrat sta bila z Milaničem dobro povezana. Razdelila sta si naloge, Ante je bil vseskozi v stiku z nami. Tudi zdaj se dobro dopolnjuje s pomočnikom Sašom Gajserjem,'' je še povedal Primorec na začasnem delu na Štajerskem in nekaj besed namenil tudi tokratnemu evropskemu nasprotniku. ''Otoški nogomet nam je očitno usojen. Spet smo se vrnili. Kako izpolniti cilj? Treba bo prestati začetni pritisk Wigana, potem bo vse skupaj lažje. Nismo brez možnosti. Prvo tekmo z Rubinom smo izgubili, zdaj je treba začeti zmagovati. Cilj morajo biti tri točke. Na igrišče moramo z zmagovalno miselnostjo,'' opozarja nogometaš, ki v zadnjem času ni igral, a je zdaj spet pripravljen na napore, ki jih prinašajo tekme. Zagotavlja, da je pripravljen na izziv. Če bo dobil priložnost za igro, seveda.

Odšli so po zmago

Podobno razmišlja še en nogometaš, ki v nogah nima ritma tekem. Dejan Mezga, ki je bil poškodovan vse od konca julija, in se je v ekipo vrnil šele na zadnjih treh prvenstvenih tekmah. ''Vsak trener prinaša nekaj novega, tudi Šimundža bo. Gre za trenerja, katerega metode dela dobro poznamo, kar je dobrodošlo. Ne bomo potrebovali veliko časa za prilagajanje, kar je seveda velika prednost,'' pravi Hrvat s slovenskim potnim listom. ''Tudi nasprotnike smo dodobra spoznali. Wiganu ne ustreza, če bo žoga v naši posesti. Če bo tako, lahko Angležem povzročimo veliko preglavic. Lahko zabijemo gol, tudi dva. Lahko zmagamo, prav gotovo. Stanje v ekipi je spodbudno. Dovolj je pozitivne energije in samozavesti, kar je zelo pomembno,'' je povedal vezist, ki je že nekaj let stalnica v moštvu slovenskega prvaka.

Na račun njegove poškodbe je, če tako sploh lahko zapišemo, največ dobil Damjan Bohar. Novinec, ki je v Ljudski vrt prišel poleti, zavoljo kadrovskih težav nepričakovano hitro dobil pravo priložnost, jo izkoristil in se zasidral v začetni postavi Mariborčanov. Tudi on novega trenerja odlično pozna, saj je z njim – kar dvakrat - , sodeloval v Murski Soboti. ''Je zelo dober trener. Verjamem, da se bomo z njim vrnili na zmagovalna pota,'' je prepričan 21-letni krilni napadalec, ki verjame, da se nova zgodba v Mariboru lahko začne z novim uspehom. Tudi z zmago v Wiganu. ''Zakaj pa ne? Kar se je dogajalo v zadnjem času, je pozabljeno. Zdaj smo pred novo evropsko tekmo, pred novim izzivom. Wigan je dobra ekipa, a skušali se bomo izkazati in s čim boljšo igro pustiti čim boljši vtis. Tudi po dober rezultat prihajamo, seveda,'' je povedal strelec treh zadetkov v tej sezoni. Da bi bila zmaga v Wiganu zelo dobrodošla, je dejstvo. Ne le zaradi točk, tudi zaradi splošnega vtisa. Po zadnjih neuspehih so vse bolj na udaru tudi nogometaši. Če bodo izgubili tudi tokrat, bodo navijači s prsti prav gotovo kazali v njihovi smeri. Nov trener bo, vsaj za zdaj, še zagotovo imel nekaj kredita, medtem ko so ga igralci že porabili. Ne dvomimo, da bodo tudi zato skušali narediti vse, da Anglijo prvič v treh letih zapustijo neporaženi.

Ne spreglejte