Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
12. 9. 2014,
12.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Džengis Čavušević slovenska nogometna reprezentanca Švica

Petek, 12. 9. 2014, 12.05

7 let, 12 mesecev

Noče delati cirkusa zaradi reprezentance

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska reprezentanca si bo morala po nepričakovanem porazu z Estonijo reševati kožo na domači tekmi z močno Švico. Prihaja tekmec, ki ga odlično pozna Džengis Čavušević, napadalec St. Gallna.

Ima komaj 26 let, a je zaradi hudih poškodb prestal pravi pekel in imel toliko smole, da ima tovrstnih težav dosti do konca življenja. "Upam, da sem zdaj izpolnil kvoto," se je zasmejal Džengis Čavušević, a mu kljub temu ni bilo do daljšega smeha, saj si je v misli priklical trpljenje, ki ga je moral izkusiti po dveh krutih poškodbah.

Ko se je vrnil po prvi in je že pomislil, da je povsem pripravljen in bo lahko ponovno potrkal na vrata članske reprezentance, se je usoda še enkrat poigrala z njim in ga ponovno pregnala z igrišč. Spet je moral zaradi kolenskih vezi počivati dlje časa. Takrat mu je bilo najtežje, a motiva ni izgubil. Boril se je, garal in zavračal možnost, da bi se kadarkoli predal, sadove pozitivne trme in močne volje pa pobira danes. Veliko mu je pomagala tudi poteza kluba, ki mu je sredi največjih muk podaljšal pogodbo, in to pod enakimi pogoji, kot če bi bil zdrav. Pa čeprav je bil takrat poškodovan napadalec z vprašljivo prihodnostjo.

Zdaj lahko potrka na les

Bil je presrečen in trdno odločen, da klubu povrne zaupanje. Dobro mu kaže, saj je v tej sezoni na sedmih nastopih dosegel tri zadetke. In to zelo pomembne, saj so neposredno prinašali točke. "Zdaj sem zdrav. Že dalj časa. Lahko potrkam na les. Upam, da bom lahko zdaj miren," je dobre volje 26-letni Ljubljančan, ki zaradi reprezentančnega premora že pogreša tekme. Pred tremi dnevi je odigral prijateljsko srečanje z Austrio Lustenau, v tej sezoni na prijateljskem dvoboju zatresel tudi mrežo Borussie Dortmund, a ima veliko raje prvenstvena dejanja. Zanimivo je, da ga bo pot konec tedna vodila v Vaduz, ki s posebnim dovoljenjem nastopa v švicarskem prvenstvu. Prihaja namreč iz Liechtensteina, a je zelo bogat in ambiciozen klub, tako da lahko v finančnih okvirih konkurira najboljšim v deželi luknjastih sirov.

Ko igra reprezentanca, so to posebni občutki

Kako pa je z reprezentanco? Džengis je pred dvema letoma debitiral na kvalifikacijskem srečanju v Tirani, ko je izbrano vrsto vodil še Slaviša Stojanović. Takrat je bil napadalec St. Gallna v dobri strelski formi, njegov klub pa hit švicarske jeseni. Žal se je kmalu poškodoval, rezultati so nekoliko padli, so se pa zeleni le uvrstili v Evropo in nato zaigrali v skupinskem delu lige Evropa. Zdaj se za Evropo poteguje slovenska reprezentanca, ki pa kvalifikacijskega ciklusa v Estoniji ni začela preveč posrečeno. Ostala je brez točk, navijače pa pustila hladne z nekonkretno igro brez izrazitih priložnosti. "Tekmo sem si ogledal. Z veseljem spremljam vse večje tekme slovenskega športa, od košarke pa do rokometa, vseeno. Ko igra reprezentanca, so to posebni občutki. Nisem trener, da bi komentiral igro v Talinu, je pa res škoda, da smo ostali brez točk. Nismo si zaslužili poraza. Zdaj nam ne preostane nič drugega, kot da na naslednji tekmi premagamo Švico," je sporočil iz deževnega St. Gallna, kjer po njegovih besedah že počasi "zaudarja" po zimi.

Noče se porivati v ospredje

V Estoniji je v konici napada igral njegov stanovski kolega Milivoje Novaković, na klopi sta zaman čakala na priložnost Tim Matavž in Zlatan Ljubijankić. Gneča za seznam napadalcev bi bila lahko ogromna, saj poleg Čavuševića v zadnjem obdobju v Avstriji zadetke redno dosegata Robert Berić in Tadej Trdina, Roman Bezjak, ki ga presenetljivo ni bilo na seznamu, čaka na začetek prestižne lige prvakov z Ludogorcem, tu pa je še izkušeni Zlatko Dedić, ki se pospešeno privaja na drugoligaško ozračje v Frankfurtu. "Tako bom dejal, z reprezentanco se ne obremenjujem. Šele pred kratkim sem začel redno igrati, pred tem imel dolg premor in ne pričakujem vpoklica, niti ne delam cirkusa zaradi nekaj dobrih tekem. Čast je biti zraven, ne bi pa se porival v ospredje. Igre bodo pokazale svoje, na koncu pa je odločitev selektorjeva. Če bom pravi, je mogoče vse," je spregovoril o odnosu do državnega dresa in želji po vrnitvi med najboljše, kar lahko ponudi nogometna Slovenija.

Švicarji se ne bojijo nikogar

V kvalifikacijski skupini za EP 2016 je tudi Švica. Na uvodni kvalifikacijski tekmi proti Angliji je pokleknila. V Baslu je izgubila z 0:2, naslednja preizkušnja pa jo čaka 10. oktobra v Ljudskem vrtu. "Kakor sem zasledil, se selektor Petković (po koncu SP 2014 je nasledil Ottmarja Hitzfelda, op. p.) že pripravlja na nas. Povedal je, da čaka Švico zahteven tekmec. To je govoril že pred začetkom kvalifikacij, me je pa presenetilo, da po porazu z Anglijo v Švici ne vlada veliko razočaranje. Vsi so pričakovali, da bo Švica zmagala, a je tukaj vedno tako … Ko se zmaguje, ni velike evforije, ni pa niti sramota izgubiti proti Angležem. Niso odigrali slabo, dirigirali so ritem, imeli večjo posest žoge, izvajali pritisk in želeli izenačiti, a se ni izšlo. Ko vidiš, kdo vse igra za to reprezentanco, se lahko prepričaš, kako velika ekipa je to. Sam najbolje poznam Fabiana Schärja, s katerim sem igral skupaj za Wil 1900 v drugi ligi," je dejal edini Slovenec, ki se v tej sezoni dokazuje v švicarskem prvenstvu.

Dodal je, da bo Slovenija naletela na neugodnega nasprotnika. "Švicarji imajo takšno miselnost, da se ne bojijo nobenega. To so pokazali tudi na svetovnem prvenstvu, kjer so odlično igrali v osmini finala proti Argentini," je opomnil na moč tekmeca, s katerim bo imela prihodnji mesec v Mariboru opravka Katančeva četa. To je Slovenija ne nazadnje občutila že v prejšnjem kvalifikacijskim ciklusu. Pod vodstvom Stojanovića je bila nemočna v Stožicah (0:2), ko pa je reprezentanco prevzel Katanec in odločal o tem, ali se Slovenija še lahko povzpne na drugo mesto, je v Bernu doživel tesen poraz z oslabljeno domačo zasedbo (0:1), ki je spočila nekaj prvokategornikov. V Mariboru tega ne bo ponovila …

Ne spreglejte