Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
5. 9. 2012,
19.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slaviša Stojanović Džengis Čavušević

Sreda, 5. 9. 2012, 19.53

8 let

Ne verjemimo Švicarjem, podcenjujejo nas

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Džengisa Čavuševića, ki že nekaj časa redno zabija gole v Švici, se selektor Slovenije ni spomnil. Smo ga pa zato v dneh pred petkovo tekmo poklicali številni mediji. Tako slovenski kot švicarski.

''Kličete zaradi petkove tekme?'' je ob Sportalovem klicu najprej skozi smeh vprašal 24-letni napadalec. ''Te dni so me klicali že mnogi. Tudi Švicarji. Nisem presenečen. Sem edini Slovenec, ki trenutno igra v Švici, zato sem kaj takega tudi pričakoval, glede na to, da tukaj petkovi tekmi v medijih namenjajo precej prostora. Predvidevam, da je podobno tudi v Sloveniji,'' je sprva povedal Džengis Čavušević. Ko smo ga vprašali, kakšen je pred začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo utrip švicarske javnosti, je odgovoril: ''Kolikor poznam mentaliteto Švicarjev, nas podcenjujejo. Sicer sem v zadnjih dneh prebral, da Slovenijo zelo spoštujejo in prihajajo po točko, a verjamem, da je resnica drugačna. Prepričani so, da bodo zmagali. Slovenije ne vidijo kot prevelike ovire na poti do uspešnega začetka kvalifikacij. Optimizma jim ni manjkalo niti, ko so bili veliko slabši, zdaj pa so res dobri. Če so se v minulih kvalifikacijah še uigravali, pa zdaj verjamejo, da je zelo nadarjeni rod švicarskega nogometa dokončno dozorel in bo pokazal, kaj zna.''

Kljub temu je napadalec novopečenega švicarskega prvoligaša St. Gallena, ki je po prvih osmih krogih presenetljivo na vrhu lestvice, verjame, da bo Slovenija zmagala. ''Tako je in to sem Švicarjem tudi povedal. Glede na to, da so Slovenci Romunom v zadnji tekmi natresli štiri gole, sem rekel, pa naj bo tokrat 3:2. Da bodo gledalci uživali v tekmi,'' je povedal. Če bo res tako, bo užival tudi sam. Tekmo si bo namreč ogledal v živo v Stožicah.

Pisali smo že, da je Švica v zadnje dve kvalifikacije, za svetovno prvenstvo 2010 in evropsko prvenstvo 2012, štartala katastrofalno. Prvič z zgolj točko, ko je remizirala z Izraelom in celo izgubila proti Luksemburgu, drugič pa kar brez, ko je izgubila proti Angležem in Črnogorcem. A, kot pravi naš sogovornik, se Švicarji ne bojijo, da bi bilo tokrat enako. ''Ne, kje pa. Celo več. Zaradi tega, kar se jim je dogajalo v preteklosti, so še toliko bolj motivirani, da dokažejo, iz kakšnega testa. Prepričan sem, da bodo v petek napadli od prve minute. Ne bodo se branili. Prihajajo po tri točke,'' je napovedal Čavušević, ki Švicarje spoštuje, a pravi: ''Res je, da so proti Nemčiji in Hrvaški navdušili, a eno so prijateljske, drugo pa kvalifikacijske tekme. Bomo videli, kaj bodo pokazali v petek.''

Od nasprotnikovih zvezdnikov najbolj spoštuje mladega Xherdana Shaquirija. ''Gre za res odličnega nogometaša, ki je zelo nevaren. Najbolj od vseh Švicarjev, čeprav imajo še nekaj vrhunskih nogometašev. Upam, da ga bodo slovenski branilci znali zaustaviti. Sicer pa Švicarje krasi predvsem hitra, moderna igra. Zelo hitri so v prehodih iz obrambe v napad. Na to bodo morali biti slovenski nogometaši še kako pazljivi,'' je ugotovitve, ki jih je s tekem Švice, ki jih je spremljal, razkril Čavušević.

O tem, na koga opozarjajo Švicarji pri Slovencih, pa dejal: ''Predvsem so zelo, zelo veseli, ker ne bo Samirja Handanovića, ki ga zelo spoštujejo. Omenili so tudi, da gre za ekipo, ki ima številne igralce iz Italije. Da ne gre za reprezentanco, ki bi bila kdorkoli. Toda, kot sem že rekel, prepričani so v svoje sposobnosti in v to, da se bodo iz Ljubljane lahko vrnili z zmago. Nikoli nikomur ne želim slabo, še najmanj seveda Švicarjem, a upam, da se jim bo to maščevalo.''

Razlog za optimizem? Napad Slovenije

Znano je, da je zelo dober prijatelj z Zlatanom Ljubijankićem, s katerim sta vseskozi v kontaktih. ''Slišala sva se. Nič. Sporočil je, da je vzdušje odlično. Da je Slovenija pripravljena,'' je razkril Čavušević. Za konec pa razkril, zakaj verjame v slovenski uspeh.

''Zaradi slovenskega napada. Tim Matavž je vrhunski napadalec, ki vseskozi zabija gole za PSV. Potem sta tu še Zlatko Dedić in Ljubijankić, ki sta se že večkrat dokazala. Verjamem, da bo slovenski napad spet dokazal svojo kakovost. No, sicer pa ni važno, kdo zabije. Le da Slovenija zmaga!'' je zaključil. In kdo bo bolje vedel kot napadalec o napadalcih? Naj se napovedi nekdanjega strelca Domžal uresničijo.

Ne spreglejte