Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
2. 11. 2021,
12.58

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

2

Natisni članek

Hajduk Split kvalifikacije za SP 2022 Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Torek, 2. 11. 2021, 12.58

2 leti, 5 mesecev

Seznam slovenske reprezentance za november 2021

Kek noče mešati jabolk in hrušk, s Slovenijo želi na Euro 2024

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

2

Slovenija Slovaška | Slovenska nogometna reprezentanca bo ta mesec odigrala kvalifikacijski tekmi v Trnavi in Ljubljani. | Foto Grega Valančič/Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca bo ta mesec odigrala kvalifikacijski tekmi v Trnavi in Ljubljani.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca bo ta mesec odigrala še zadnji tekmi skupinskega dela kvalifikacij za SP 2022, v katerih nima več možnosti za napredovanje. Kekova četa bo najprej 11. novembra gostovala na Slovaškem, nato pa tri dni pozneje v Stožicah pričakala Ciper. Selektor Matjaž Kek ni veliko spreminjal zadnjega spiska kandidatov, po koncu ciklusa pa bo podaljšal sodelovanje s krovno zvezo in vodil Slovenijo tudi v ligi narodov ter na kvalifikacijah za Euro 2024. Špekulacijam hrvaških medijev, ki ga uvrščajo v krog kandidatov za novega trenerja splitskega Hajduka, je tako naredil konec.

Matjaž Kek
Sportal Anketa: Hrvati bi izbrali Matjaža Keka

Aktualni seznam kandidatov za zadnji tekmi kvalifikacij za SP 2022:

Na reprezentančni seznam se je vrnil Miha Zajc, ki je odpravil zdravstvene težave in spet igra redno za Fenerbahče. | Foto: Vid Ponikvar Na reprezentančni seznam se je vrnil Miha Zajc, ki je odpravil zdravstvene težave in spet igra redno za Fenerbahče. Foto: Vid Ponikvar Slovenska nogometna reprezentanca v kvalifikacijah za SP 2022 zaseda četrto mesto in je že ostala brez možnosti za napredovanje. Do konca ciklusa se lahko povzpne najvišje na tretje mesto, ki ga trenutno zaseda Slovaška, naslednji tekmec Kekove čete (11. novembra v Trnavi). Selektor Matjaž Kek je na seznam uvrstil 25 kandidatov, po koncu tedna pa bo spisek dopolnil še z enim imenom. Najverjetneje s tistim nogometašem, ki ga bo v tem tednu, ko se bodo igralci spopadli z zadnjimi evropskimi in prvenstvenimi izzivi pred reprezentančnim premorom, tudi najbolj navdušil.

''Obstaja možnost še enega, 26. igralca na seznamu. Tudi zaradi tega, ker na prvi tekmi zaradi kazni rumenih kartonov ne bo treh igralcev. Že po porazu z Rusijo v Ljudskem vrtu sem povedal, da mora biti pomembnost tekmovalnega dvoboja za reprezentanco, ne glede na to, da smo izgubili možnosti za dodatne kvalifikacije na veliko tekmovanje, vedno na najvišji možni ravni. Tako mora biti in tako bo. Ni čas za eksperimentiranje ali kaj drugega, ampak le za koncentracijo, pripravo na to, da bomo nadaljevali kar nekaj dobrih stvari z zadnjega ciklusa. Že samo izostanek treh igralcev zaradi kartonov (Bijol, Kurtić in Gnezda Čerin, op. p.) narekuje spremembe v razmišljanju pred tekmo s Slovaško. Na spisku ni velikih sprememb, niti ni potrebe niti časa za to,'' je Mariborčan povedal v uvodu druženja s predstavniki sedme sile, ki je potekalo v ljubljanski Pivnici Union.

Aktualni seznam slovenske reprezentance:

Vratarji: Jan Oblak (Atletico Madrid/Špa), Vid Belec (Salernitana/Ita), Igor Vekić (Pacos de Ferreira/Por)

Branilci: Miha Mevlja (Alanyaspor/Tur), Petar Stojanović (Empoli/Ita), Jaka Bijol (CSKA Moskva/Rus), Jure Balkovec (Karagumruk/Tur), Miha Blažič (Ferencvaroš/Mad), Žan Rogelj (Tirol/Avt), Žan Karničnik (Mura), Sven Šoštarič Karić (Domžale)

Zvezni igralci: Domen Črnigoj (Venezia/Ita), Jasmin Kurtić (PAOK Solun/Grč), Leo Štulac (Empoli/Ita), Sandi Lovrić (Lugano/Švi), Adam Gnezda Čerin (Rijeka/Hrv), Timi Max Elšnik (Olimpija), Jon Gorenc Stanković (Sturm Gradec/Avt)

Napadalci: Josip Iličić (Atalanta/Ita), Andraž Šporar (Middlesbrough/Ang), Luka Zahović (Pogon Szczecin/Pol), Benjamin Šeško (Salzburg/Avt), Benjamin Verbič (Dinamo Kijev/Ukr), David Tijanić (Göztepe/Tur)

Kek jasno in glasno o možnosti selitve v Split

Matjaž Kek | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida Odkar je splitski Hajduk ostal brez trenerja, se ime slovenskega selektorja, ki se je na Hrvaškem dokazal kot trener Rijeke, pojavlja v tamkajšnjih medijih kot eno od najpomembnejših kandidatov. Mariborčan se je na tovrstne špekulacije že navadil, saj se v Splitu nanj spomnijo domala vsakič, ko pride do trenerske menjave. Teh pa v zadnjih letih ni malo. 

"Poklic, ki ga opravljam, je takšen, da dovoljuje, in so vedno prisotne, določene medijske špekulacije. Že nekajkrat sem povedal, da me to ne moti. To je pač del mojega življenja, del našega poklica. Mislim pa, da sem že nekajkrat povedal, da si sam ne bi in si tudi ne bom dovolil, da bi mešal jabolka in hruške, v tem trenutku sta vsa moja koncentracija in vse moje razmišljanje vezana najprej na ta spisek, na stike z igralci, nato pa na pogovor z vodstvom NZS in, v prihajajoči sezoni, na dve tekmi. Vse drugo bi bilo z moje strani nekorektno,'' je povedal zadnji strateg, ki je vodil Slovenijo na velikem tekmovanju (2010).

Matjaž Kek se je načeloma že dogovoril s predsednikom Nogometne zveze Slovenije (NZS), tako da z mislimi že pogleduje k novim tekmovanjem, ligi narodov in kvalifikacijam za Euro 2024. | Foto: Grega Valančič/Sportida Matjaž Kek se je načeloma že dogovoril s predsednikom Nogometne zveze Slovenije (NZS), tako da z mislimi že pogleduje k novim tekmovanjem, ligi narodov in kvalifikacijam za Euro 2024. Foto: Grega Valančič/Sportida

Po koncu kvalifikacij za SP 2022 bo ostal zvest selektorskemu položaju, kar je potrdil tudi z naslednjimi besedami. "Imam veljavno pogodbo, ki se izteka s koncem tega ciklusa, pogovori z vodstvom NZS (o podaljšanju pogodbe, op. p.) so pravzaprav že zaključeni, ter tukaj osebno ne dopuščam in tudi ne puščam špekulacij, niti v smeri, da se odločam med enim in drugim. Mislim, kako bi pa bilo to videti, da se kot selektor Slovenije, kljub temu da nismo uspeli v teh kvalifikacijah in je zato rezultatsko zadeva neuspešna, ker smo želeli na veliko tekmovanje, to še enkrat poudarjam, da zaidem v neke medijske špekulacije, ali pa kakršnekoli druge? Skratka, moje razmišljanje v tem trenutku je ta spisek, priprava ekipe na naslednji dve tekmi, in že tudi pogled na naslednji ciklus, naslednja tekmovanja, ki sledijo. Vse drugo ne pride v poštev in me v tem trenutku tudi ne zanima. Mislim, da sem bil dovolj konkreten," je poslal jasen odgovor k južnim sosedom, zlasti ljubiteljem nogometa v Dalmaciji.

Nato se je pošalil, da bodo že prišli boljši časi tudi za Hajduk, in dodal, da bodo zagotovo napočili boljši časi tudi za slovensko reprezentanco. Morda že ob prihodnjih izzivih, ko bo z izbrano vrsto najprej skušal v ligi narodov obstati v B skupini, nato pa se uvrstiti na veliko tekmovanje in leta 2024 popeljati Slovenijo med 24 udeležencev evropskega prvenstva v Nemčiji.

Kurtić, Mevlja in Šeško že bolje

Miha Blažič bi lahko v Trnavi v osrednji obrambni vrsti združil moči z Miho Mevljo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Miha Blažič bi lahko v Trnavi v osrednji obrambni vrsti združil moči z Miho Mevljo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zdravstveno stanje slovenskih reprezentantov, ki so se znašli na seznamu, je zadovoljivo. Jasmin Kurtić in Miha Mevlja sta odpravila težave, Benjamin Šeško nima več poškodbe mišice in je v ponedeljek že treniral za Salzburg. ''Upam, da bodo igralci prišli na zbor v ponedeljek in bomo lahko naredili pred Trnavo tri kakovostne treninge ter se predstavili proti Slovaški v najboljši luči,'' si želi, da bi nogometaši ponovili tiste dobre stvari, ki so jih pokazali proti Malti (4:0 v gosteh), pa tudi pri domačem porazu proti Rusiji (1:2).

Kar se tiče dvoboja na Slovaškem, bo v obrambi namesto kaznovanega Jake Bijola najverjetneje dobil priložnost Miha Blažič, v zvezni vrsti, kjer v Trnavi ne bo Jasmina Kurtića (zaradi kartonov je izpustil tudi domačo tekmo s Slovaško) in Adama Gnezda Čerina, pa bi lahko prišlo do določenih sprememb. Priložnost bi lahko dočakal tudi Miha Zajc, ki ga prejšnji mesec zaradi zdravstvenih težav ni bilo na seznamu. Na njem tudi ni bilo Svena Šoštariča Karića, ki je že vskočil namesto Žana Kolmaniča in bo tako konkurenca Juretu Balkovcu na položaju levega bočnega branilca. 

Lestvica kvalifikacijske skupine H:
1. Rusija  8 tekem - 19 točk (gol razlika 13:5)
2. Hrvaška  8 - 17 (13:3)
3. Slovaška 8 - 10 (9:8)
4. Slovenija 8 - 10 (9:9)
5. Malta 8 - 5 (8:17)
6. Ciper 8 - 5 (3:13)

Zadnji (oktobrski) seznam slovenske reprezentance:

Vratarji: Jan Oblak (Atletico Madrid/Špa), Vid Belec (Salernitana/Ita), Igor Vekić (Pacos de Ferreira/Por)

Branilci: Miha Mevlja (Alanyaspor/Tur), Petar Stojanović (Empoli/Ita), Jure Balkovec (Karagumruk/Tur), Miha Blažič (Ferencvaroš/Mad), Jon Gorenc Stanković (Sturm Gradec/Avt), Žan Rogelj (Tirol/Avt), Žan Karničnik (Mura), Žan Kolmanič (Austin/ZDA)

Zvezni igralci: Domen Črnigoj (Venezia/Ita), Jasmin Kurtić (PAOK Solun/Grč), Jaka Bijol (CSKA Moskva/Rus), Leo Štulac (Empoli/Ita), Sandi Lovrić (Lugano/Švi), Adam Gnezda Čerin (Rijeka/Hrv), Timi Max Elšnik (Olimpija)

Napadalci: Josip Iličić (Atalanta/Ita), Andraž Šporar (Middlesbrough/Ang), Luka Zahović (Pogon Szczecin/Pol), Benjamin Šeško (Salzburg/Avt), Benjamin Verbič (Dinamo Kijev/Ukr), David Tijanić (Göztepe/Tur)

Ne spreglejte