Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2024,
10.39

Osveženo pred

3 ure, 35 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29
urugvajska nogometna reprezentanca Luis Suarez

Natisni članek

Torek, 3. 9. 2024, 10.39

3 ure, 35 minut

Luis Suarez bo še zadnjič oblekel dres Urugvaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29
Luis Suarez | Luis Suarez bo v petek odigral zadnjo tekmo v državnem dresu. | Foto Reuters

Luis Suarez bo v petek odigral zadnjo tekmo v državnem dresu.

Foto: Reuters

Urugvajec Luis Suarez velja za enega najboljših nogometnih napadalcev svoje generacije. Zdaj je 37-letnik javno napovedal reprezentančno upokojitev. Zadnjo tekmo za celeste bo odigral v petek v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2026 s Paragvajem na stadionu Centenario, je veteran povedal na novinarski konferenci v Montevideu.

Copa America Luis Suarez Urugvaj
Sportal Veteran Urugvaj povedel do brona

"V petek bo moja zadnja tekma z izbrano vrsto moje države. Odločitev ni bila lahka, a sprejel sem jo popolnoma mirno," je na novinarski konferenci napovedal nogometaš z vzdevkom pistolero, ki velja za enega najboljših napadalcev 21. stoletja.

Govorice o njegovi prihodnosti so se hitro razširile, odkar je urugvajska nogometna zveza (AUF) sklicala novinarsko konferenco z naslovom, ki ni puščal dvoma: "Luis Suarez vam želi nekaj sporočiti."

"Vse sem dal za reprezentanco," je z objokanim glasom zbranim medijem dodal Luis Suarez: "Ampak star sem 37 let in naslednje svetovno prvenstvo je še zelo daleč."

Luis Suarez je za reprezentanco Urugvaja dosegel kar 69 zadetkov. | Foto: Reuters Luis Suarez je za reprezentanco Urugvaja dosegel kar 69 zadetkov. Foto: Reuters

Suarez je z 69 goli na 142 tekmah rekorder urugvajske reprezentance in velja za enega najboljših strelcev svoje generacije. Vendar je bil med kariero večkrat v ospredju nogometne javnosti tudi zaradi nešportnega obnašanja, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Zakuhal kar nekaj incidentov, najbolj ponosen na Copo Americo 2011

Z Urugvajem je dosegel največji uspeh leta 2011, ko je postal južnoameriški prvak. | Foto: Reuters Z Urugvajem je dosegel največji uspeh leta 2011, ko je postal južnoameriški prvak. Foto: Reuters Prizor med svetovnim prvenstvom leta 2014 v Braziliji je hitro postal viralen, ko je ob zmagi nad azzurri v ramo ugriznil italijanskega branilca Giorgia Chiellinija. Suarez si je za ta incident prislužil prepoved igranja na devetih tekmah.

Pred afero Chiellini, zaradi katere je dobil večmesečni suspenz, je ugriznil že dva tekmeca. V nizozemski ligi Otmana Bakkala iz PSV leta 2010, ko je igral za amsterdamski Ajax, in Branislava Ivanovića iz Chelseaja leta 2013 v angleški ligi.

Na športni ravni je Suarez v dresu Urugvaja najbolj ponosen na zmago na južnoameriškem prvenstvu, ki jo je osvojil v Argentini leta 2011. Ta pokal zavzema posebno mesto v njegovem srcu.

"Naslova Cope Americe ne bi zamenjal za nič na svetu," je dejal Suarez: "To je bil najboljši trenutek v moji karieri."

Lionel Messi in Luis Suarez sta velika prijatelja. | Foto: Reuters Lionel Messi in Luis Suarez sta velika prijatelja. Foto: Reuters

Suarez je na stari celini igral za Groningen, Ajax, Liverpool, Barcelono in Atletico Madrid.

Trenutno ima pogodbo z Interjem iz Miamija. V ZDA igra z argentinskim superzvezdnikom Lionelom Messijem, ki je tudi njegov tesen osebni prijatelj.

Ne spreglejte