Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
16. 2. 2016,
22.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Zinedine Zidane Real Madrid

Torek, 16. 2. 2016, 22.14

7 let, 12 mesecev

Legenda naskakuje legendarni podvig

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Trener madridskega Reala Zinedine Zidane bo danes dočakal krst v ligi prvakov. Lahko postane prvi v zgodovini tekmovanja, ki je zatresel mrežo v finalu lige prvakov in ga osvojil kot strateg.

Današnji dan prinaša v karieri Zinedina Zidana nekaj posebnega. Kot igralec je osvojil skoraj vse, kar se je osvojiti dalo. Francoski velemojster se je v klubskem dresu dokopal številnih naslovov. Postal je tudi evropski prvak (2002 z Realom), z reprezentanco pa najboljši na evropskem (2000) in svetovnem prvenstvu (1998).

Zdaj se dokazuje kot trener. Pred dobrim mesecem je na klopi madridskega Reala nasledil Rafaela Beniteza in v šestih nastopih vknjižil pet zmag in le en remi. Ni še izgubil, večina zmag pa je bila tako prepričljivih, da jih je začinilo ogromno število zadetkov.

Zakaj bo današnji dan za Zidana tako poseben? Odkar se je vrnil na klop Reala in prevzel odgovorno vlogo, se je preizkusil le v španskem prvenstvu. Danes bo drugače, saj se bo kot samostojni trener predstavil še v ligi prvakov. Prvič v karieri. Na znamenitem Olimpicu v Rimu bo doživel trenerski krst v ligi prvakov in skušal Real popeljati do naslova evropskega prvaka.

Njegova mojstrovina v finalu lige prvakov še odmeva

Ligo prvakov je že osvojil. Leta 2002 je odločil finale med Realom in Bayerjem z enim najlepših zadetkov v zgodovini tako pomembnih srečanj. Njegov brezhibno izvedeni volej udarec, ki je razparal mrežo tekmeca iz Leverkusna, je mejil na popolnost, Zidane pa je še enkrat več dokazal svojo virtuoznost.

Na evropski prestol se je z belimi baletniki povzpel tudi 12 let pozneje, ko je bil pomočnik trenerja in pomagal Carlu Ancelottiju do tako želene decime (jubilejnega in rekordnega desetega naslova evropskega prvaka). Letos je napočil čas, da bo ligo prvakov spoznal še kot prvi trener.

Liga prvakov je naslednica nekdanjega pokala državnih prvakov. Krstno izvedbo je doživela v sezoni 1992/93. Prvi prvak je postal francoski prvak Marseille, ki je v finalu v Münchnu presenetil favorizirani AC Milan. Svet od takrat še ni dočakal nogometnega junaka, ki bi se lahko pohvalil s tem, da se je v finalu lige prvakov vpisal med strelce, hkrati pa osvojil tekmovanje še kot trener. Morda uspe ravno Zidanu, ki ga od osvojitve lige prvakov v tej sezoni delijo le še štiri stopničke.

Kako so se strelci v finalih lige prvakov izkazali kot trenerji?

V trenerski karieri se je ali se še vedno preizkuša le 12 strelcev zadetkov iz finalnih srečanj lige prvakov. Prav nihče izmed njih ni nikoli vodil tako dobrega kluba, kot je Real Madrid.

Nekateri izmed strelcev finalnih dvobojev lige prvakov so se pozneje preizkusili kot selektorji. Nizozemec Patrick Kluivert, ki je leta 1995 odločil finale med Ajaxom in Milanom na Dunaju, je še pred kratkim vodil izbrano vrsto karibske državice Curacao, a se po nekaj zaporednih porazih v kvalifikacijah za SP 2018 hitro poslovil. Zdaj čaka na novega delodajalca.

Selektor je bil tudi Črnogorec Dejan Savičević, strelec nepozabnega zadetka ob veličastni zmagi Milana nad Barcelono v Atenah (4:0). V začetku tega tisočletja je vodil reprezentanco ZR Jugoslavije oziroma Srbije in Črne gore, a ni beležil večjih uspehov.

Kar se tiče vodenja klubov, ki pomenijo ogromno v evropskem nogometu, izstopa Italijan Filippo Inzaghi. Nekdanji golgeter Milana je vodil rdeče-črne, a po skromnih rezultatih neslavno zapustil stolček na San Siro.

Solskjaer na Norveškem, ''kolega'' Sheringham pri četrtoligašu

V zadnjem času sta v trenerski vlogi dokaj uspešna nekdanji napadalec Manchester Uniteda Ole Gunnar Solskjaer. Norvežan je leta 1999 sodeloval pri dramatičnem preobratu na Camp Nouu. Rdeči vragi so v sodnikovem podaljšku z 2:1 strli srca privržencev Bayerna, zadnji žebelj v bavarsko krsto pa je zabil prav Skandinavec. Na trenerskem stolčku Cardiff Cityja se v angleškem prvenstvu ni izkazal, kot strategu Moldeja pa mu gre v domovini veliko bolje.

Ko je Portugalec Jose Mourinho prvič osvojil ligo prvakov, se je med strelce Porta na srečanju proti Monacu vpisal tudi Rus Dmitrij Aleničev. Zdaj vodi moskovski Spartak, ki spada v skupino najboljših ruskih klubov.

Številni zvezdniki, ki so se vpisali med strelce na finalnem dvoboju lige prvakov, nabirajo trenerske izkušnje pri nižjeligaških klubih. Španec Fernando Morientes trenutno vodi španskega tretjeligaša Fuenlabrado, Nemec Stefan Effenberg je strateg nemškega drugoligaša Paderborna, Argentinec Hernan Crespo je trener italijanskega drugoligaškega kluba Modene, Anglež Teddy Sheringham, ki je skupaj s Solksjaerjem sodeloval pri epskem preobratu Manchester Uniteda v Barceloni, pa trenersko paličico vihti pri angleškem četrtoligašu Stevenagu. Zanj je celo registriran kot igralec, čeprav ima že 49 let.

Nepozabni sivolasi mladenič Fabrizio Ravanelli, ki je največje uspehe beležil v napadu Juventusa, je v francoskem prvenstvu za kratek čas vodil Ajaccio. Na Korziki se leta 2013 ni proslavil, podobno velja za Nemca Karl-Heinza Riedleja, ki je leta 2000 vodil Fulham. To je bila njegova zadnja trenerska izkušnja.

Takšne so zgodbe strelcev finalnih srečanj lige prvakov, ki so se ali se še preizkušajo v trenerskih vodah. Zidane bi se lahko konec maja, ko se bo v Milanu odločalo o novem evropskem prvaku, vpisal v zgodovino. Od skupne zmage je oddaljen še štiri korake. Danes bo debitiral kot trener v ligi prvakov, z Realom pa mora preskočiti ovire v osmini finala, četrtfinalu, polfinalu in finalu.

Ne spreglejte