Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
12. 8. 2013,
11.48

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jasmin Kurtić slovenska nogometna reprezentanca Finska Sassuolo Srečko Katanec

Ponedeljek, 12. 8. 2013, 11.48

3 leta

Kurtić: Katanec ne išče alibijev. Tudi igralci jih ne smemo.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kariero Jasmina Kurtića so zaznamovali meteorski vzponi. Še "včeraj" v Črnomlju, nato čez noč pri Palermu. Podobna zgodba ga spremlja z reprezentanco, saj je hitro postal stalni član enajsterice.

Obdobje, namenjeno prijateljskim tekmam sredi avgusta, selektorja Srečka Katanca ne spravlja v najboljšo voljo. Pred preizkusom moči s Finsko je ostal brez številnih kandidatov in bil prisiljen narediti nekatere spremembe. V zadnjih dneh so udeležbo odpovedali trije, Josip Iličić, Branko Ilić in Kevin Kampl, zato smo našega sogovornika, ki se je v ponedeljek dopoldne prek Bologne in Pariza odpravil v Helsinke, najprej povprašali po zdravju. "Zdravje je krasno. Nimam nobenih težav. Kaj lahko povem o poškodbah soigralcev? Večina ekip je še na pripravah, obstaja neka napetost. V nogah je ogromno treningov in tekem, zato je pričakovati, da se zgodi kaj takšnega. Kar pa zadeva Jojota (Josipa Iličića, op. p.), vendarle ni nič resnejšega. Ni še pač pripravljen, saj se je pozneje vključil v ekipo. Boljše, da se je tako odločil in ne bo na Finskem nepripravljen," je o nekdanjem soigralcu pri Palermu dejal Jasmin Kurtić, ki ga ne skrbi obnovljena poškodba slovenskega zvezdnika pri Fiorentini.

Po porazu proti Islandiji je vedel, da bo v gosteh obratno

Zdesetkanost slovenske ekipe, ki se bo odpravila na Finsko, ga ne moti. Prepričan je, da ima vsak, ki je vpoklican v reprezentanco, neko vrednost in na igrišču predstavlja kakovost. "Vsak mora po svojih zmožnostih pokazati, kaj zna. Zdaj je najbolj pomembno, da ostanemo takšni, kot smo, in to miselnost ohranimo do konca ciklusa. Moramo iti iz tekme v tekmo ter poskušati prepričati navijače," meni 24-letni Belokranjec, ki se je ob poletnem druženju z rojaki v domovini prepričal, da so navijači po dveh zaporednih zmagah začeli verjeti v višje domete Katančeve čete. Vedel je, da bo napočil tak trenutek, tudi v času največje rezultatske krize, ki je s selektorskega stolčka odpihnila Slavišo Stojanovića. "Ko ne zmaguješ, so številni navijači kritični in govorijo, kaj sploh še delate na igrišču. Na razumejo, da je nogomet poseben šport. Ko smo izgubili doma proti Islandiji, sem bil kot še nikoli prepričan, da jih bomo v gosteh premagali. Bili smo boljši. Morali smo pokazati le enak pristop. In uspelo nam je," je vesel, da se je krivulja osvajanja točk obrnila v lepšo smer. Slovenija je zadržala možnosti za priključitev k vrhu, ki bi lahko ob koncu kvalifikacijskega ciklusa prinesel dodatne kvalifikacije. Vozovnica za velespektakel, ki se obeta prihodnje leto v Braziliji, torej še ni izgubljena.

Zdaj je zaveznik tudi učinkovitost

Statistični izračuni so pokazali, da si Slovenija, če bi želela mešati štrene pri vrhu, ne bi smela več dovoliti spodrsljajev. Do konca so še štiri srečanja. Doma z Albanijo in Norveško, v gosteh pri Cipru in Švici. "Res je. Napake si več ne smemo privoščiti, še posebej doma. Če bomo sledili navodilom selektorja, če bomo zbrani na igrišču, disciplinirani in agresivni, tako kot na zadnjih dveh tekmah (zmagi nad Turčijo in Islandijo, op. p.), potem ne bi smelo biti težav. Končno nas je začela krasiti učinkovitost. Prej ni bila naš zaveznik, zdaj nas zasleduje in se obrača na našo stran. Moramo pa si seveda tudi prizadevati, da dobimo čim manj zadetkov. in da jih nato damo le še toliko, da to zadostuje za zmago," poudarek posveča tudi igri v obrambi. Slovenija je v zadnjih dveh letih nedotaknjeno mrežo zadržala le dvakrat, kar je veliko premalo, da bi lahko govorili o trdnem obrambnem zidu. Kurtić se zaveda, da prvo obrambno linijo predstavljajo že napadalci, nato sledi še nekoliko gostejša v zvezni vrsti, sodelovanje s soigralci v obrambi pa je pogoj za rezultatsko uspešnost.

Slovenija na prijateljski tekmi s Finsko ne bo nastopila v najmočnejši postavi. Manjka kar nekaj prvokategornikov, tudi Cesar, Novaković, Ljubijankić, Radosavljević, Iličić, Ilić in Kampl. "To nas ne sme zmotiti. Všeč mi je, ker selektor ne išče alibijev. Tudi igralci moramo tako razmišljati. Vsak, ki je vpoklican, mora pokazati to, kar zna, in dokazati selektorju, da si je zaslužil vpoklic," je dejal nekdanji nogometaš Bele krajine in Gorice, ki si je po zaslugi Amirja Ružnića prislužil hitro selitev na Sicilijo.

Katanec je v reprezentanco vnesel poseben duh

Selektorju Katancu je namenil ogromno pohval. "Zelo je vplival na nas. V reprezentanco je vnesel poseben duh. Zdaj smo kot ekipa bolj sproščeni na igrišču, vsak na preprost način dokazuje, kar zna. Najbolj je pomembno, da na igrišču ostaneš miren. Da prideš nanj in pokažeš, kaj znaš. Na treningih vlada disciplina, ni šale, a ti selektor, kadar se igra nogomet, pusti svobodo. To je zelo pomembno." Preveč svobode po svoje škoduje, bi lahko v Kurtićevem primeru dejali po njegovem dejanju z lanske prijateljske tekme v Skopju, ko je izvajal 11-metrovko, čeprav je bil za omenjene primere odgovoren nekdo drug. Nato jo je zapravil in se prelevil v tragično figuro srečanja. "Na to sem že pozabil. Bila je pač takšna tekma, da sem prevzel odgovornost za strel z bele točke. Vsakemu je hudo, ko zgreši 11-metrovko in se mu vrne na takšen način. V nogometu moraš tvegati, kar se je pokazalo na nedavni tekmi z Juventusom, ko sem uspešno izvajal 11-metrovko s Panenko," je spomnil na odlične predstave v pripravljalnem obdobju, kjer ne skopari s podajami in zadetki. Zadnji in za zdaj edini reprezentančni gol je dosegel lani na prijateljskem srečanju z Grčijo. Pred dobrim letom. Bi lahko v polno spet zadel v poletnem terminu? "Spomin na ta zadetek je že zbledel. Gol je za menoj, raje grem iz tekme v tekmo. Razmišljam, kaj bi naredil, da bi pomagal k napredku ekipe. To je najbolj pomembno in tako je treba razmišljati," se podreja reprezentančnim ciljem. Za začetek na srečanju na Finskem, pred katerim bo s slovensko izbrano vrsto opravil še dva treninga.

Ne spreglejte