Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
20. 1. 2009,
19.51

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 20. 1. 2009, 19.51

8 let, 5 mesecev

Koper bo obstal, Jakomin v pokoj

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Luka Koper deseto sezono zapored igra v elitni slovenski nogometni ligi. V tej sezoni Koprčanom grozi izpad. Nazadnje so se v drugo ligo preselili v sezoni 1998/99.

Koper, ki je bil v minuli sezoni drugi v PrviLigi Telekom Slovenije, je po prvem delo nove sezone največje razočaranje prvenstva. Koprčani so po 20 krogih z 18 točkami na desetem, zadnjem mestu prvenstvene razpredelnice in eni glavnih kandidatov za izpad. Legendarni nogometaš obalnega kluba Saša Jakomin, ki so ga v zadnjem času mnogi povezovali z vrnitvijo na Bonifiko, je bil član Koprčanov pred desetimi leti, ko so izpadli iz prve lige, a se že sezono kasneje ekspresno vrnili med najboljše slovenske nogometne klube. Priljubljeni 'Tojo', ki je bil v omenjeni sezoni še nogometaš, ki se je prebijal med najboljše v slovenskem nogometnem prostoru, je potegnil vzporednice med prejšnjim in zdajšnjim obdobjem.

Takrat so bili drugi časi

''Takrat so bili povsem drugi časi. Imeli smo zelo mlado ekipo, v klubu pa finančno ni bilo najboljše stanje. Imeli smo veliko problemov in izpadli. Toda iz tega nismo delali tragedije, pač pa smo 'pljunili v roke' in garali. Rezultat je prišel kmalu in vrnili smo se med najboljše slovenske klube. Od takrat nismo več izpadli, sam pa bi rekel, da nam je selitev med drugoligaše celo prišla prav. V sezoni, ko smo igrali v drugi ligi, so namreč več priložnosti za igro dočakali nekateri mlajši nogometaši, ki so se zato lažje razvili,'' je za Sportal povedal 35-letni napadalec, ki je nazadnje igral v drugi ligi za Bonifiko, zdaj pa je že nekaj časa neaktiven in nadaljeval: ''Takrat klub ni bil urejen in ni bilo smisla, da bi nadaljevali med najboljšimi. Ko smo padli v nižji rang, se je marsikaj spremenilo na boljše. Ni bilo tako, kot je marsikje drugje, ko ob izpadu iz prve lige počasi razpade celoten klub.''

Z 62 goli rekorder po številu zadetkov v koprskem dresu je prepričan, da se Kopru kaj takega, da bi v primeru selitve v drugo ligo razpadel, tudi ne more zgoditi. ''Kljub vsemu namreč moramo vedeti, da je Koper klub s tradicijo, ki v slovenskem nogometu nekaj pomeni. Imamo zaledje v navijačih, ki jih ni malo,'' so bile besede Jakomina, ki dobro pozna zdajšnje razmere v slovenskem prvoligašu. ''Še vedno sem in tja obiskujem tekme, ljudi, ki so zdaj v klubu, pa poznam. Koper je majhen, tukaj se med seboj vsi poznamo. Lahko rečem, da verjamem v zdajšnje vodstvo in ekipo. Koper ima dobro in mlado moštvo, ki so ga zdaj okrepili nekateri izkušenejši nogometaši in prepričan sem, da bo obstal v elitni slovenski nogometni ligi. Veliko pa pričakujem tudi od pokalnega tekmovanja, v katerem smo v polfinalu. Dvakrat smo ga že osvojili, zakaj ga ne bi še enkrat?'' se je vprašal ljubljenec koprskih navijačev in še dodal: ''Kljub temu, da so rezultati iz prvega dela prvenstva res slabi, sem mnenja, da Koper ni igral tako slabo, kot se morda zdi. Koprčani so imeli namreč veliko nesreče. Če bo v drugem delu sezone drugače, bo veliko več točk.''

Verjame, da štadion bo

Nekaj besed je legendarni napadalec Koprčanov, ki je rumeni dres nosil na kar 214 prvenstvenih tekmah, namenil tudi zadnjim petim letom, v katerih se je v Kopru dogajalo marsikaj. ''Res je, če potegnemo črto, vidimo, da je bilo marsikaj obljubljenega, a bolj malo narejenega. Toda kljub vsemu verjamem, da bo štadion, ki ga je zdajšnji župan Boris Popovič obljubil, zgrajen. Če bo tako, bo to velik plus za koprski nogomet, ki bo odtehtal številne minuse, ki smo jim bili priče v zadnjih letih na Bonifiki,'' je pogovor o svojem ljubljenem klubu zaključil Jakomin, ki zdaj, ko ni več igralec Kopra, sodi med največje pristaše edinega slovenskega obalnega prvoligaša.

Ne spreglejte