Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
8. 10. 2018,
6.48

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

Natisni članek

Real Madrid Luka Modrić špansko prvenstvo Sergio Ramos Raphael Varane Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Ponedeljek, 8. 10. 2018, 6.48

5 let, 6 mesecev

Kriza madridskega Reala

Ko udari prekletstvo Modrićeve krone

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18
Luka Modrić | Luka Modrić kot uradno najboljši nogometaš na svetu sploh še ni dočakal zadetka Reala, kaj šele njegove zmage. | Foto Guliver/Getty Images

Luka Modrić kot uradno najboljši nogometaš na svetu sploh še ni dočakal zadetka Reala, kaj šele njegove zmage.

Foto: Guliver/Getty Images

Zadnji konec tedna je le podaljšal muke, ki jih v zadnjih tednih čutijo navijači treh evropskih klubskih supervelikanov. Real Madrid, Barcelona in Bayern München so znova ostali brez zmage, kar njihovim trenerjem ne prinaša preveč mirnega spanca. Najbolj v oči bode nemoč belih baletnikov, ki niso dosegli zadetka že štiri tekme zapored. Vse od takrat, ko je bil Luka Modrić razglašen za najboljšega nogometaša na svetu.

Bilo je 24. septembra. Luka Modrić je na prireditev Fifa Best na Otok prispel odlično razpoložen, Real je nekaj dni pred tem vstopil v novo sezono lige prvakov z zmago nad Romo (3:0), tik pred odhodom v London v la ligi premagal Espanyol (1:0) in z odličnim izkupičkom - zbral je 13 od 15 mogočih točk - držal stik z vodilno Barcelono. Realu je šlo imenitno, Modrića pa so razglasili za najboljšega na svetu.

Jan Oblak
Sportal Kriza Reala in Barcelone se nadaljuje, Oblak tik pod vrh

Ronalda sploh ni bilo zraven

Luka Modrić, ki je v London prispel z družino, je v letu 2018 doživel ogromno lepega. | Foto: Reuters Luka Modrić, ki je v London prispel z družino, je v letu 2018 doživel ogromno lepega. Foto: Reuters Portugalca Cristiana Ronalda, ki ni ubranil naslova, sploh ni bilo na prireditev. Prireditelji pri Fifi niso skrivali ogorčenja, toliko bolj, ker je manjkal tudi Lionel Messi. Nogometaši Reala so prejeli največ nagrad.

Poletni prišlek Thibaut Courtois je postal vratar leta, v najboljši enajsterici se je poleg Modrića znašel še obrambni trojček Sergio Ramos, Raphael Varane in Marcelo. Priznanja so kapljala in skrbela za obogatitev klubskih vitrin, svet pa se je navajal na nova razmerja moči. Prvič po dobrem desetletju se je namreč zgodilo, da se na vrhu ni znašel ne Ronaldo ne Messi.

Modrić je po največjem priznanju kariere - poleti je bil razglašen tudi za najboljšega nogometaša SP 2018 in najboljšega igralca v evropskih tekmovanjih - vstopil v novo obdobje. Tekmeci so ga doživljali kot poseben izziv za dokazovanje, vsak se je želel še bolj potruditi proti najboljšemu igralcu sveta. Proti madridskemu Realu, aktualnemu evropskemu prvaku, trikratnemu zaporednemu šampionu, ki je v novo sezono vstopil brez prvega zvezdnika Ronalda in trofejnega trenerja Zinedine Zidana, jim ni manjkalo dodatnega motiva.

Po vrnitvi iz Londona se je začela kriza

Štirje nogometaši Reala, ki so jih stanovski kolegi z vseh celin uvrstili v najboljšo enajsterico sezone 2017/18. | Foto: Reuters Štirje nogometaši Reala, ki so jih stanovski kolegi z vseh celin uvrstili v najboljšo enajsterico sezone 2017/18. Foto: Reuters Na začetku se njuna odsotnost ni poznala. V napadu se je prebudil v zadnjih sezonah vse prevečkrat zaspani Karim Benzema, mladi rod bodočih velezvezdnikov španskega nogometa na čelu z Iscom, Marcom Asensiom in Lucasom Vazquezom je začutil svojo priložnost. Rezultati, z izjemo uvodnega poraza v evropskem superpokalu proti Oblakovemu Atleticu, so bili spodbudni. Vse do večera, naključno ali ne, ko je bil za najboljšega a svetu okronan Modrić.

Takrat se je začela kriza, ki se vleče še danes in skrbi, da se stolček Julena Lopeteguija vse bolj trese. Kot da bi se nad Real spravilo prekletstvo Modrićeve svetovne krone in udarilo.

Real je le 24 ur po slavnostnem večeru v Londonu doživel najvišji poraz v sezoni. Največjo nemoč je izkusil 26. septembra, ko je na gostovanju pri Sevilli, trenutno vodilnem španskem prvoligašu, izgubil s kar 0:3.

Madridski derbi se je tudi po zaslugi Jana Oblaka končal brez zadetkov. | Foto: Reuters Madridski derbi se je tudi po zaslugi Jana Oblaka končal brez zadetkov. Foto: Reuters

Sledil je velik madridski spopad, v katerem sta izstopala zlasti vratarja Thibaut Courtois in Jan Oblak. Ostalo je pri 0:0, derbi med Realom in Atleticom ni prinesel zmagovalca. Real znova ni zadel v polno, a beli baletniki iz tega niso delali drame. Vendarle so igrali proti nevarnemu Atleticu, ki jim je enkrat v tej sezoni že prekrižal načrte.

Real izgubil v Rusiji, nato pa še v Baskiji

Veselje mlade zasedbe CSKA, ki je v ligi prvakov nepričakovano premagala Real. | Foto: Reuters Veselje mlade zasedbe CSKA, ki je v ligi prvakov nepričakovano premagala Real. Foto: Reuters Nato je nastopil čas za evropsko gostovanje v Moskvi. Priložnost za prekinitev neslavnega niza, ki pa so jo takrat dokaj oslabljeni zvezdniki iz Madrida zapravili. Okvir vrat ruskega podprvaka, za katerega je vso tekmo igral koroški najstnik Jaka Bijol, od ponedeljka tudi novopečeni članski slovenski reprezentant, se je zatresel kar trikrat. Realu se kljub številnim priložnostim ni posrečilo. Izgubil je z 1:0, kritik na račun nekdanjega španskega selektorja in trenerja Porta je bilo vedno več.

A sledilo je gostovanje v Baskiji pri Alavesu, ki v tej sezoni osvaja veliko točk, a so mu proti Realu napovedovali vlogo avtsajderja. Velikan Real je bil pripravljen za prvo žrtev, odkar je bil Modrić razglašen za najboljšega, a se je načrt izjalovil tudi v soboto. Izgubil je z 0:1, edini zadetek pa prejel v peti minuti sodnikovega podaljška, kar je zelo bolelo. A navijače je še bolj skrbelo, da je znova ostal brez doseženega zadetka. Že četrtič zapored, kar ni v bogati zgodovini doživel že 32 let.

Počasi se jim že kolca po Ronaldu

Cristiano Ronaldo je bil devet let zapored najboljši strelec Reala. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je bil devet let zapored najboljši strelec Reala. Foto: Reuters Real je na lestvici zdrsnil na četrto mesto, trener Lopetegui pa se je znova naposlušal kritik. Na njegovo srečo je nastopil premor. Zdaj bo dva tedna v ospredju liga narodov, v kateri gre Španiji izjemno. Ta nastopa na pogon številnih nogometašev Reala, najbolj pa blesti Realov Asensio. Povsem drugače, kot gre 13-kratnemu evropskemu prvaku v klubskih tekmovanjih, kjer je padel v resno krizo. Zaradi pomanjkanja zadetkov se navijačem vedno bolj kolca po Ronaldu.

Po Portugalcu, ki je vpleten v škandal okrog domnevnega posilstva pred desetimi leti, a je še vedno stroj za zadetke. To je dokazal tudi v nedeljo v neposredni soseščini Slovenije, ko se je vpisal med strelce na gostovanju Juventusa v Vidmu pri Udineseju (2:0).

Privrženci Reala pogrešajo nogometaša, ki bi samozavestno zapolnil vrzel, nastalo po odhodu CR7. Zadetkov je bistveno manj, kot so jih bili vajeni. "Strelske krize smo imeli tudi takrat, ko je bil z nami Ronaldo," umirja javnost kapetan Sergio Ramos.

Cristiano Ronaldo
Sportal Nad Ronalda in Juventus se zgrinjajo temni oblaki

Igralci branijo trenerja

Julen Lopetegui je pri Realu pod vse večjim pritiskom. | Foto: Reuters Julen Lopetegui je pri Realu pod vse večjim pritiskom. Foto: Reuters Predsednik Florentino Perez je pripravljen potrpeti in počakati na izboljšanje rezultatov. Za zdaj trenerski položaj Lopeteguija še ni neposredno ogrožen, a bo v nadaljevanju sezone pod hudim pritiskom in dvojnim drobnogledom.

"Prehitro je govoriti o menjavi trenerja, a to ni odločitev, ki bi bila v naših rokah. O tem odločajo drugi, a ni nikoli dobro, če se menjajo trenerji. To bi bilo nepotrebno in noro," se je Ramos s priporočeno prošnjo obrnil na vodstvo Reala, naj ne menja trenerja. Čuti, da je Real kljub vsem neuspehom še vedno na pravi poti.

"Zdaj moramo biti predvsem enotni," pa opozarja Raphael Varane, eden najboljših branilcev na svetu, ki je poleti s Francijo osvojil naslov svetovnega prvaka. "Navdušeni smo nad delom trenerja Lopeteguija. Trdo bomo delali za pozitivne rezultate," je Francoz prepričan, da bi bilo po štirih tekem brez zmage in zadetka nepotrebno prižigati alarm.

Kdaj bo Modrić kot najboljši nogometaš sveta končno okusil slast zmage z Realom? | Foto: Reuters Kdaj bo Modrić kot najboljši nogometaš sveta končno okusil slast zmage z Realom? Foto: Reuters

Real bo imel novo priložnost, da končno prekine krizo in odpravil prekletstvo Modrićeve krone, 20. oktobra proti Levanteju. Tri dni pozneje sledi evropski obračun z Viktorio, ki je prejšnji teden v Rimu prejela kar pet zadetkov, nato pa velika poslastica, el clasico (28. oktobra) med Barcelono in Realom. Med dvema velikanoma, ki sta v zadnjih tednih velika dolžnika privržencem, saj izgubljata točke na vsakem koraku.

Cristiano Ronaldo
Sportal Cristiana Ronalda spet ne bo v reprezentanco
Jaka Bijol Uefa
Sportal Uefa se je poklonila slovenskemu biseru, alarm pri Realu
Luka Modrić
Sportal Zagrebško sodišče zavrnilo obtožnico proti Luki Modriću
Jan Oblak
Sportal Oblak mešal štrene zvezdnikom Reala
Ne spreglejte