Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
20. 11. 2015,
15.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ezekiel Henty NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije

Petek, 20. 11. 2015, 15.09

8 let

Ko ti klic Ačimovića polepša življenje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hitri napadalec Olimpije Ezekiel Henty se je na zadnjem derbiju v Ljudskem vrtu znašal nad obrambo Maribora in dosegel dva gola. Nigerijec je prepričan, da bo mrežo vijolic zatresel tudi v soboto.

Srečanje, ki predstavlja največji nogometni praznik Prve lige Telekom Slovenije, pričakuje nasmejan in dobre volje. Nervoze ne čuti, zgolj ogromno motivacijo, da dokaže, zakaj spada med najboljše posameznike v slovenskem prvenstvu.

Po reprezentančnem premoru, v katerem si je ogledal tekmi slovenske izbrane vrste proti Ukrajini in obžaloval neuspešno naskakovanje nastopa na EP 2016, si je zaželel prave tekme. Njegove največje želje ne predstavljajo novi zadetki, ampak nove tri zeleno-bele točke. "Želim uživati na igrišču, dati vse od sebe in s tem pomagati Olimpiji. Seveda lahko premagamo Maribor. Vendarle igramo doma," pojasnjuje Ezekiel Isoken Henty, ki je pred derbijem z Mariborom odlično razpoložen.

Z velikim nasmehom na obrazu se je spomnil zadnjega srečanja z Mariborom. Olimpija ga je na Štajerskem dobila s 3:0 in kmalu za tem zagospodarila na vrhu lestvice. Hitronogi 22-letni Henty si je s prodori po levi strani nekajkrat privoščil vijolice.

"To je bila krasna tekma, na kateri sem dosegel res lep zadetek, a to je že preteklost. Razmišljam le o soboti. V Mariboru sem dosegel najpomembnejša zadetka, odkar igram v Sloveniji. A morda bom v soboto dosegel še lepšega. V bistvu sem prepričan, da bom zadel v polno," je samozavesten pred velikim derbijem slovenskega prvenstva.

Odkar sodeluje z Djordjevićem, je še hitrejši

O tem, ali ga bodo Mariborčani prijeli bolj na trdo kot poleti v Ljudskem vrtu, ko jim je povzročal ogromne težave, noče razmišljati. "Ne vem, za kakšno taktiko se bodo odločili. Lahko pa povem, da me je nemogoče čuvati," je napol v šali napol zares, odvrnil mladi afriški sogovornik.

Velja za enega najhitrejših nogometašev, ki si služijo kruh na sončni strani Alp. S svojo hitrostjo bo skušal čim bolj otežiti delo branilcem Maribora in ponoviti sanjsko predstavo z zadnjega večnega derbija v Ljudskem vrtu, ki ga je Olimpija dobila s 3:0.

"Že tako imam dobre telesne lastnosti in sem naravno hiter, odkar pa smo začeli sodelovati s trenerjem Djordjevićem, sta se moja pripravljenost in hitrost še izboljšali. Temu posvečam veliko pozornost in stremim k temu, da bi bil vedno boljši. Zato moram pridno delati in se truditi na treningih," je pohvalil znanega slovenskega atletskega strokovnjaka, ki v tej sezoni sodeluje z nogometnim taborom Olimpije in skrbi za njihovo kondicijsko pripravo.

Najhitrejši pri Olimpiji: za sto metrov potrebuje le 11 sekund

Številke ne lažejo, Henty spada med najhitrejše nogometaše v 1. SNL. "Ko smo se testirali in merili čas, sem na sto metrov tekel enajst sekund. Sem najhitrejši pri Olimpiji," se je pohvalil in v smehu dodal, da je bil trener Djordjević zelo zadovoljen, ko je pogledal na uro. V Slovenijo je prišel iz Italije, kjer se je nekaj časa zadržal pri v zadnjih letih "zaspanem" velikanu Milanu. "Nočem se vračati v preteklosti. Razmišljam le o Olimpiji in o tem, da bi osvojili naslov prvaka ter nato odšli v ligo prvakov. Prepričan sem, da lahko postanemo najboljši v Sloveniji. Proti Mariboru moramo dokazati, zakaj smo prvi. Moramo razveseliti navijače. Smo Olimpija, velik klub."

Na Apeninskem polotoku mu pri slovitem Milanu ni uspel preskok med najboljše, zato je srečo iskal drugod. Po Spezii in Perugii si je zaželel drugačnih izkušenj in lani sprejel ponudbo Gorice, nato pa je padel v oči zeleno-belemu taboru.

Klic Milenka Ačimovića, nekdanjega športnega direktorja Olimpije, mu je polepšal življenje. V stikih sta ostala še danes. "Sva dobra prijatelja. Ko sem prišel v Ljubljano, ga nisem poznal, zdaj pa lahko potrdim, da je dobra in prijetna oseba. Hvaležen sem mu za vse, kar je storil zame," se je zahvalil nekdanjemu kapetanu slovenske izbrane vrste, ki je bil v preteklih dneh zaradi 16-letnice nepozabnega gola proti Ukrajini v središču slovenske pozornosti.

Obožuje zimo, čeprav prihaja iz Nigerije

Na derbiju ga bosta na tribunah spremljala njegovo dekle in zastopnik. Napovedane nižje temperature, ki naj bi prinesle tudi sneg, ga ne motijo. Niti najmanj. "Kje pa, obožujem zimo in sem navajen nanjo. Še bolje mi je, ko igram pozimi," sporoča prvi podajalec tekmovanja.

Pri Olimpiji se lahko pohvali z dvema sedmicama. Prispeval je sedem zadetkov in podaj, takšna je tudi prednost pred Mariborom (+7).

Med zadetkom in podajo ne dela pretirane razlike. "Vseeno mi je. Če vidim soigralca v boljšem položaju, mu bom seveda podal. Nisem sebičen. Če že s kom tekmujem, tekmujem sam s sabo, saj želim opraviti svojo nalogo in napredovati iz tekme v tekmo. Prvenstvo bomo osvojili kot ekipa, igramo drug za drugega," ostaja dosleden, da v nogometu zmagujejo ekipe, ne pa posamezniki.

Najprej želi z Olimpijo osvojiti prvenstvo

Velja za igralca, ki rad pokaže čustva. V dobrem ali slabem. Če ne igra dobro, tega ne zna skrivati. "Takrat se počutim grozno, ker se zavedam svojih kakovosti in vem, da lahko igram še bolje. Sovražim nihanja v formi, na vsaki tekmi želim biti še boljši."

Ne zanika, da se zanj zanima nekaj tujih klubov, a o tem noče razmišljati. "Moje delo je le na igrišču. Če si dober igralec, bo zanimanje zate že ostalo. Pozimi nočem zapustiti Olimpije, ampak z njo osvojiti prvenstvo. Smo odlična skupina in dobri prijatelji. Šele nato, ko bom uresničil cilj, bom razmišljal o ponudbah iz tujine," sporoča privržencem ljubljanskega prvoligaša, da namerava dres Olimpije nositi vsaj do konca sezone, če ne še dlje.

Ne spreglejte