Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
2. 4. 2012,
12.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Miloš Kostić Aleš Zavrl

Ponedeljek, 2. 4. 2012, 12.14

8 let

Kdo pravi, da Slovenije ne bo na EP 2012?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska nogometna reprezentanca bo letos vendarle nastopila na evropskem prvenstvu. Resda ne na članskem, bo pa deležna posebne časti, saj bo gostiteljica EP do 17 let, ki bo potekal maja.

Evropska nogometna zveza (UEFA) je Sloveniji v zadnjih letih že zaupala organizacijo posameznih kvalifikacijskih turnirjev v mlajših kategorijah, zdaj pa bo sledil pravi preizkus, saj bo dežela na sončni strani Alp od 4. do 16. maja gostila najboljše evropske nogometaše do 17 let. Na zaključnem turnirju bo nastopilo osem reprezentanc, na tribunah pa ne bo manjkalo oglednikov, saj se bodo predstavili nekateri izmed najbolj ''vročih'' in obetavnih najstnikov v Evropi. Med njimi bodo tudi še neizbrušeni slovenski dragulji, ki bi lahko v prihodnosti pisali pomembne zgodbe domačega nogometa. Na Euru do 17 let so se pred leti že predstavljali igralci, ki so kasneje zasloveli tudi v članski konkurenci. Velja omeniti Fernanda Torresa, Wayna Rooneya in Cesca Fabregasa. ''UEFA nam je prvič zaupala tako veliko tekmovanje. To je priznanje NZS za delo v preteklosti in hkrati velika obveza, saj bo to velik organizacijski izziv in obsežen projekt. Veseli smo, da nas je UEFA prepoznala za kredibilnega partnerja pri organizaciji takšnih tekmovanj. Naš cilj je, da organiziramo prvenstvo v skladu z mednarodnimi standardi, ter ga izkoristimo za promocijo slovenskega nogometa in Slovenije kot države,'' je pojasnil generalni sekretar NZS Aleš Zavrl in zaupal, da se slovenska krovna organizacija na odmeven dogodek pripravlja že dobro leto. Kar devet od 15 srečanj bo moč spremljati tudi na televizijski postaji Eurosport, slovenske tekme in finale, morda v sklepnem dejanju zaigra tudi Kostićeva četa, si bodo lahko gledalci ogledali na nacionalni televiziji.

Na evropskem prvenstvu bodo ob gostiteljici Sloveniji, ki se je izognila kvalifikacijskemu situ, nastopile izbrane vrste Belgije, Francije, Gruzije, Islandije, Nemčije, Nizozemske in Poljske. Slovenski upi bodo skupinski del odigrali v skupini B, ki bo srečanja igrala na štadionih v Mariboru in Lendavi, skupina A se bo za točke potegovala v Ljubljani in Domžalah. Štadion Stožice bo prizorišče zaključnega dela, polfinalnih srečanj in velikega finala.

Žreb bo opravljen v sredo, pri plesu kroglic pa bosta sodelovala tudi ambasadorja prvenstva, nekdanja slovenska reprezentanta Marko Simeunović in Sašo Udovič. Oba sta nosila slovenski dres na članskem evropskem prvenstvu (2000), opravljala pa bosta tudi vlogo članov žirije za izbiro zmagovalca nogometnega izziva. NZS bo v želji po promociji športnega navijanja z akcijo ''Nogometni izziv: deli športno navijanje'' k sodelovanju povabila slovenske osnovne šole, učenci pa bodo pripravili navijaške koreografije za obe ekipi na izbrani tekmi.

Mlade slovenske upe bo vodil Miloš Kostić, ki se zahvaljuje NZS za podporo, brez katere reprezentanca ne bi naletela na tako visoko raven vadbe. ''Fantje so pogoje s pridoma izkoristili. Priprave so od jeseni dalje intenzivne, fantje so bili pozimi podvrženi testiranjem. Moje mnenje je, da na EP ni lahkega tekmeca. Vsak bo zahteven, mi pa obljubljamo, da bomo pustili srce na igrišču. Če bo to zadostovalo za zmago, še toliko boljše,'' razmišlja selektor reprezentance do 17 let, ki si je letos v živo ogledal nekaj tekmecev. Ob spremljanju Nemčije, Nizozemske in Belgije se je prepričal, da vsi gojijo hiter in agresiven nogomet z modernimi smernicami, dobro pripravljenost slovenske reprezentance pa sta pokazali dobri predstavi na prijateljskih tekmah s Poljsko in Francijo, soudeleženkama prvenstva. ''Pokazali smo zavidljivo raven znanja. Verjamem, da jo bomo na prvenstvu prenesli na igrišče.''

V začetku aprila načrtuje slovenska izbrana vrsta odigrati še zadnjo pripravljalno tekmo. Če se v sredo Slovenci ne bodo znašli v isti skupini s poljskimi sovrstniki, bodo gostovali v Varšavi in sodelovali na uverturi ob otvoritvi Nacionalnega štadiona, ki bo v polnem sijaju zablestel poleti, ko bodo na Poljskem gostovale najboljše članske reprezentance. Kakšna pa so pričakovanja selektorja pred žrebom? ''Želimo dobiti najmočnejšega tekmeca. V skupini je možno malce boljše odigrati na rezultat, saj je več manevrskega prostora kot v izločilnih bojih, ko največje reprezentance, vsaj na papirju, ne delajo napak,'' je Kostić izpovedal željo.

Ne spreglejte