Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
14.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Barcelona Real Madrid Manchester City PSG Bayern liga prvakov liga prvakov

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 14.01

8 let

Kdo lahko prepreči Barceloni, da prva ubrani naslov v ligi prvakov?

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V torek se začenja nova sezona najmočnejšega klubskega nogometnega tekmovanja, kjer bo naslov branila Barcelona. Katalonci so eni glavnih favoritov za lovoriko tudi v tej sezoni.

Tako kot vedno se bo za najprestižnejšo in najbolj opevano klubsko nogometno lovoriko udarilo 32 ekipi, med katerimi pa v tej sezoni v nasprotju z lani ne bo slovenske ekipe. Maribor je namreč pokleknil na predzadnji stopnički za ponovno uvrstitev v skupinski del, premagala ga je Astana, za katero nastopa tudi slovenski reprezentančni branilec Branko Ilić. Poleg Ilića bo slovensko čast v letošnji ligi prvakov branil tudi vratar Atletica iz Madrida Jan Oblak.

Če pogledamo na papir, nam tako kot vedno hitro padejo v oči trije velikani, ki v zadnjih letih vedno krojijo sam vrh. To so Barcelona, branilka naslova, Real Madrid in Bayern, ki smo jih brez pomisleka uvrstili v najožji krog favoritov za končno veselje. Lahko pa bi vse presenetila tudi PSG in Man City, ekipi, pri katerih že nekaj let čakamo, da naredita korak naprej. Morda se lahko najboljšim približata ravno v tej sezoni.

Odhod legende se ne bo niti malo poznal

Barcelona zaradi kazni ni bila kdo ve kako aktivna v poletnem prestopnem roku, a vseeno je v svoje vrste s predpogodbami zvabila Atleticovega Ardo Turana in Sevillijinega Aleixa Vidala, ki pa bosta Kataloncem na voljo šele januarja 2016.

Ekipo sta v primerjavi z lani zapustila Xavi in Pedro, a zato Barcelona, kjer v napadu blesti trojček Lionel Messi, Neymar in Luis Suarez, ni prav nič slabša. Ko se ekipi priključi še Turan, bi lahko igra Barcelone dobila le še nove dimenzije. Barcelona je skratka še vedno strah in trepet ter eden glavnih favoritov tudi v tej sezoni.

Nihče ne bi bil pretirano presenečen, če bi Barcelona postala prva ekipa, ki bi ji uspelo ubraniti naslov v ligi prvakov.

Benitez ovira ali junak?

Drug klub, ki smo ga izbrali, je madridski Real. V tej sezoni ga bo namesto Carla Ancelottija vodil Rafa Benitez. Čeprav je predsednik Reala Florentino Perez dejal, da je Rafa veliko boljši trener kot Jose Mourinho, so mnogi mnenja, da je ravno Benitez največja ovira galaktikov, a za zdaj Realu ne kaže slabo. Po začetnem remiju proti Gijonu so na naslednjih dveh tekmah španskega prvenstva nasuli kar 11 zadetkov, od tega na eni sami tekmi Cristiano Ronaldo kar pet.

Kar zadeva okrepitve, večjih pretresov ni bilo. Iz Interja se je preselil velik hrvaški talent Mateo Kovačić, obrambo je okrepil Brazilec Danilo, po prodaji legende kluba Ikerja Casillasa pa je njegovo mesto zasedel vratar s podobnim imenom Kiko Casilla, ki ima vlogo rezervnega vratarja. Prva izbira v vratih bo Kostaričan Keylor Navas.

Guardiola s Costo in Vidalom po krono, ki jo je že osvojil

Kaj pa Bayern? Trener Bavarcev Pep Guardiola, ki je na klop nemških prvakov sedel leta 2013, brez težav osvaja domače lovorike, v ligi prvakov pa mu je vedno nekaj zmanjkalo. Katalonec, ki je z Barcelono kar dvakrat osvojil ligo prvakov, si podobnega podviga želi tudi z nemškim strojem.

Bayern je že tako zvezdniški postavi v tem poletju priključil tri izjemne nogometaše. To so Čilenec Arturo Vidal, Brazilec Douglas Costa in mladi nemški up Joshua Kimmich. Ravno zadnji v dresu nemškega prvaka naravnost blesti in je veliko boljši, kot sta že malce ostarela ter vse pogosteje poškodovana Arjen Robben in Franck Ribery.

Če omenimo še imena, kot so Robert Lewandowski, Thomas Müller, Xabi Alonso in Mario Götze, ugotovimo, da ima Pep znova ekipo za sam vrh.

PSG in City že dolgo čakamo: je prišel čas za korak naprej?

PSG in Man City sta ekipi, ki sta bili zgrajeni s pomočjo naftnega denarja, a za zdaj razen nekaj naslovov v domačih prvenstvih v Evropi nista pokazali še prav nič. To še posebej velja za City. Lastniki obeh si neizmerno želijo tudi evropske krone. Morda bo ravno letošnje leto tisto prestopno, ko bo obema uspelo stopiti dva koraka naprej. To bo tudi potrebno, če želita konkurirati za naslov v ligi prvakov, ki ga seveda še nimata.

Man City se je pred sezono zelo okrepil, zapravil ogromno vsoto denarja (Raheem Sterling, Kevin de Bruyne, Nicolas Otamendi, Fabian Delph) in rezultati so že vidni. Sinjemodri so na prvih petih tekmah v premier league dosegli pet gladkih zmag in imajo razliko v golih kar 11:0. Vsi vemo, da je liga prvakov povsem drug svet, tudi skupino imajo Angleži izjemno zahtevno, zato bo še toliko bolj zanimivo spremljati, česa so sposobni nogometaši Cityja.

Enako velja za nogometaše PSG, ki so serijski zmagovalci vseh tekmovanj v Franciji, v Evropi pa kakšnega odmevnejšega rezultata še ni bilo. V pretekli sezoni jih je v četrtfinalu zaustavila Barcelona, v tej pa z novo drago okrepitvijo Angelom di Mario želijo še veliko več.

Kdo bo še nevaren?

Seveda ne gre prehitro odpisati niti angleškega in italijanskega prvaka Chelseaja in Juventusa, ki pa sta na začetku te sezone povsem neprepoznavna. Obe se ubadata z velikansko krizo in sta na mestih pri repu lestvice. Obe ekipi sta povsem brez idej, priložnost, da se globoke rane vsaj malce zacelijo, pa bo ravno liga prvakov. Londončani imajo idealnega nasprotnika, saj gostijo izraelski Maccabi, medtem ko bodo lanski finalisti gostovali pri Manchester Cityju. Stara dama bi si z zmago povrnila samozavest, z novim porazom pa bi se že prižgal glasen alarm.

Po letu premora se med elito vrača Manchester United, trikratni zmagovalec lige prvakov, ne smemo pa pozabiti niti na trdoživi Oblakov Atletico, Arsenal in Sevillo.

Veliki finale lige prvakov bo v tej sezoni na San Siru v Milanu.

Ne spreglejte