Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
4. 9. 2013,
19.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Srečko Katanec Josip Iličić Nejc Pečnik

Sreda, 4. 9. 2013, 19.25

8 let

Katanec skriva Iličićev zdravstveni karton

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Približno okoli 17. ure je pod tribune štadiona v Stožicah pripeljal avtobus slovenske reprezentance, iz njega so en za drugim izstopali nogometaši, na katere Srečko Katanec računa na petkovi tekmi.

Najprej so skočili v garderobe, potem so eden za drugim prišli na zelenico štadiona, na katerem se bodo skušali v petek zvečer Albancem maščevati za lanskoletno oktobrski poraz in ostati v igri za svetovno prvenstvo 2014. Takoj nam je v oči padel Nejc Pečnik, ki je bil izbrani vrsti priključen naknadno. Prihod nogometaša Crvene zvezde je bil povezan z odsotnostjo tistega, ki smo ga pogrešali na sredinem popoldanskem treningu. Josip Iličić je namreč ostal kar v hotelski sobi na Brdu pri Kranju, saj si je v torek popoldne na treningu poškodoval gleženj. Petkov nastop drage poletne okrepitve Fiorentine, ki v italijanskem prvenstvu meri visoko, je postavljen pod velik vprašaj. Pod vodstvom novega selektorja še sploh ni igral, vselej so 25-letnemu vezistu nastop preprečile poškodbe. Kot da novemu selektorju ne bi bil usojen, se zdi, da tudi tokrat ne bo igral. Čeprav možnosti bojda še ostajajo.

Ko smo ob igrišču zagledali reprezentančnega zdravnika, smo ga želeli povprašati po zdravstvenem stanju enega izmed medijsko najbolj opevanih nogometašev. ''Ni problem. Prisedite,'' nas je na klop za rezervne nogometaše vljudno povabil Matjaž Vogrin. Ravno, ko smo vklopili novinarski diktafon in začeli z vprašanji, sta reprezentančni sekretar in tiskovni predstavnik Nogometne zveze Slovenije skočila v zrak in s povzdignjenim tonom v en glas prekinila začetek pogovora. ''Ne, ne, ne!'' sta dejala Boštjan Gasser in Matjaž Krajnik ter pojasnila, da Srečko Katanec niti pod razno ne dovoli, da bi informacije o zdravstvenem stanju njegovih igralcev prišle v javnost. Malce čudno, a vsekakor sprejemljivo. Selektor se je očitno odločil, da se bo z Albanci do konca šel skrivalnice. Dodaten pokazatelj, kako zelo si želi, da bi se petkov večer zaključil z novimi tremi točkami na točkovnem računu slovenske reprezentance. Kakorkoli že, po informacijah, do katerih smo se vseeno dokopali, naj bi Katanec še vedno računal, da bo Iličić lahko igral. Če ne drugega, da bi na igrišče vstopil vsaj s klopi. Odločitev bo najverjetneje padla v četrtek, če ne celo na dan tekme.

Poškodovana sta okrevala

In kaj se je dogajalo s preostalimi? Veseli, da so trenirali vsi. Tudi Siniša Anđelković, ki je torkov trening končal v bolnišnici, in Bojan Jokić, ki se je poškodoval na zadnji reprezentančni akciji in od takrat še sploh ni zaigral. Novopečeni nogometaš španskega Villarreala bo zagotovo lahko nastopil.

Kot vedno se je trening začel z razteznimi vajami, potem je sledila razdelitev v dve skupini po deset. Z eno je delal Katanec, z drugo njegov pomočnik Željko Milinović. Nogometaši so bili razdeljeni v dve ekipi, žoga je morala krožiti hitro in s čim manj dotikov. ''Super, super! Tako se dela,'' je ob spremljanju nekajkrat vzkliknil selektor, ki je bil očitno zadovoljen z videnim. Po približno 15 minutah krajša prekinitev, potem daljše podaje in naposled tisto, na kar smo čakali z zanimanjem. Igra na dva gola, v kateri smo videli, s kakšno postavo se namerava Katanec lotiti Albancev. Predvsem odgovora na vprašanje, kdo bo v obrambi nadomestil kaznovanega kapetana Boštjana Cesarja, smo si želeli. Če gre soditi po zadnjem treningu, se za mesto borita Dominic Maroh in Dejan Kelhar. V manjši prednosti je slednji. Jasno je, kdo ima skorajda zagotovljeno mesto v začetni enajsterici. Branko Ilić. ''Majice na treningih se menjajo. Enkrat tisto, ki označuje prvo postavo, nosi en, drugič drug. Do tekme sta še dva dneva, bomo videli, kako se bo odločil selektor. Kapetana ni, s čimer smo se sprijaznili, a treba ga bo nadomestiti. Ne glede na to, kdo bo igral, je pomembno le to, kdo bo zmagal,'' se z vprašanjem, kdo bo zamenjal odsotnega stebra obrambe, niti najmanj ne ubada Ljubljančan in priznava: ''Jasno je, da si vsak želi igrati, a pomembni smo vsi. Tudi tisti, ki sedijo na klopi. Vsi moramo delovati kot eno. Samo tako lahko pridemo do zmage, ki si jo vsi tako zelo želimo''

Dolgo časa so na dva gola igrali slovenski nogometaši, a prav velike učinkovitosti niso pokazali. Le en gol smo videli, med strelce se je vpisal kdo drug kot Milivoje Novaković. Izkušeni slovenski golgeter je izkoristil napako Martina Milca, stekel sam proti nasprotnikovim vratom in rutinirano, kot zna le on, žogo spravil za hrbet vratarja. Vseskozi je selektor prekinjal igro, dajal nasvete svojim varovancem in vztrajal predvsem pri tem, da med seboj komunicirajo. ''Ilke, nihče te ne sliši. Niti zdaj te ne, kako te bo potem v petek na tekmi? Bodi bolj glasen. Pogovarjajte se med sabo, opozarjajte se,'' je enkrat – tako glasno, da se ga je slišalo do zgornje vrste tribun - , izkušenega branilca Ilića opozoril Katanec, ki je nekajkrat vratarju Samirju Handanoviću naložil tudi na to, da z dolgimi podajami čez polovico igrišča zaposli napadalca Novakovića. Eno izmed orožij za Albance, očitno. Po približno uri in pol se je trening končal, pred tem še nekaj strelov na gol z roba kazenskega prostora, pri katerem so se z nekaj bravuroznimi obrambami izkazali vsi trije slovenski vratarji. Nogometaši so odšli v garderobe, potem spet v avtobus in na pot v reprezentančno bazo. Vzdušje je dobro, sproščenosti ne manjka, zavzetosti na treningih prav tako ne. Ne moremo se znebiti občutka, da je stanje podobno tistemu, ki je vladalo pred junijsko tekmo na Islandiji. Takrat je Slovenija zmagala. Bo tudi tokrat tako?

Ne spreglejte