Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
20. 9. 2016,
18.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

3

Natisni članek

Ivan Simič David Andrew McDowell Zor Vlado Šajn Zoran Janković UEFA Dušan Olaj Milan Jarc Radenko Mijatović Stanko Glažar Franci Zavrl Aleš Zavrl Rudi Zavrl Aleksander Čeferin Nogometna zveza Slovenije

Torek, 20. 9. 2016, 18.15

6 let, 6 mesecev

Kdo bo novi predsednik NZS?

V predvolilnem loncu NZS še ni vseh sestavin

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

3

NZS | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Govoric je ogromno, na uradne kandidate za novega predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS) pa bo treba počakati vsaj še nekaj tednov. Novopečeni predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin bo uradno odstopil 8. oktobra. Takrat bo izvršnemu odboru tudi predlagal kandidata za vlogo vršilca dolžnosti predsednika.

Kdo bo na predsedniškem stolčku NZS nasledil Aleksandra Čeferina, ki je postal novi predsednik Uefe in se poslavlja od slovenske krovne zveze? V javnosti krožijo imena, ki prihajajo iz športnega, gospodarskega in političnega sveta.

Čeferin, ki je v teh dneh kot predsednik Uefe polno zaseden, saj ga po Švici čakata potovanji v London in Rim, je prejšnji petek priznal, da mu ni vseeno, kdo bo njegov naslednik.

Čeferin se bo poslovil 8. oktobra

Aleksander Čeferin si bo v živo ogledal oba oktobrska dvoboja Slovenije v Stožicah (8. oktobra s Slovaško, 11. oktobra z Anglijo). | Foto: STA , Aleksander Čeferin si bo v živo ogledal oba oktobrska dvoboja Slovenije v Stožicah (8. oktobra s Slovaško, 11. oktobra z Anglijo). Foto: STA , Svoje mnenje o kandidatih bo podal šele takrat, ko bodo vložene uradne kandidature. To bi se lahko zgodilo šele prihodnji mesec, saj je krovna zveza sklenila, da se bo izvršni odbor, na katerem bo Čeferin podal odstopno izjavo in s tem formalno prerezal popkovino z NZS, na Brdu pri Kranju sestal 8. oktobra.

Čeferin se bo tako poslovil ravno na dan tekme članskih reprezentanc Slovenije in Slovaške, ki se bosta za kvalifikacijske točke v boju za SP 2018 udarili v Stožicah. Dvoboj si bo na častni tribuni ljubljanskega štadiona ogledal tudi novopečeni predsednik Uefe.

Generalni sekretar NZS Aleš Zavrl je potrdil, da bo Slovenija kos organizacijskemu izzivu, ko bo na tej tekmi gostila najbolj vplivnega nogometnega funkcionarja v Evropi, predsednika Uefe.

Nov predsednik bo znan najpozneje do januarja 2017

Izredne volitve bodo razpisane v roku 90 dni po seji izvršnega odbora, na kateri bo podal odstopno izjavo Aleksander Čeferin. | Foto: Vid Ponikvar Izredne volitve bodo razpisane v roku 90 dni po seji izvršnega odbora, na kateri bo podal odstopno izjavo Aleksander Čeferin. Foto: Vid Ponikvar Preden bo Čeferin podal odstopno izjavo, bo izbral še kandidata, ki je po njegovem mnenju med podpredsedniki najbolj primeren za opravljanje vloge začasnega predsednika. Ni izključeno, da bi s tem vodstvo NZS že določilo svojega favorita v predvolilnem boju in bi žezlo ostalo v rokah enega izmed podpredsednikov.

''Predsednik bo podal predlog na izvršnem odboru, nato bo sledilo glasovanje članov izvršnega odbora,'' je o tem, kdo bo vršilec dolžnosti predsednika v obdobju, ko bo Čeferin tudi formalno prekinil vse niti z NZS, pojasnil Radenko Mijatović.

Je eden izmed štirih podpredsednikov NZS in resen kandidat, da bi opravljal vlogo začasnega predsednika do izrednih volitev, po katerih bi Čeferin dobil uradnega naslednika. Sklicane morajo biti v 90 dneh po seji izvršnega odbora, tako da bi lahko NZS novega predsednika najpozneje dobila v začetku januarja 2017.

Strupene puščice proti sodniški organizaciji

Stanko Glažar je predsednik MNZ Ptuj in eden izmed štirih podpredsednikov NZS. | Foto: Vid Ponikvar Stanko Glažar je predsednik MNZ Ptuj in eden izmed štirih podpredsednikov NZS. Foto: Vid Ponikvar Kriterij, kako med podpredsedniki NZS izbrati začasnega predsednika, ni starost. Takšno pravilo velja pri Evropski nogometni zvezi. Zaradi njega je začasni predsednik Uefe v času brezvladja postal Španec Angel Maria Villar. V pravilniku NZS tega kriterija ni.

Pristojnost predsednika je, da izvršnemu odboru poda predlog vrstnega reda in področja dela, ki jih pokrivajo podpredsedniki. ''Vsekakor bomo upoštevali in spoštovali njegov predlog,'' odgovarja Stanko Glažar, predsednik MNZ Ptuj in še eden od podpredsednikov NZS, ki prihaja iz sodniških vrst.

V sodniških vrstah, nad katerimi je bilo po zadnjih tednih zaradi nekaterih dvomljivih odločitev delivcev pravice na prvoligaških tekmah, v ospredju so bile tekme z Olimpijo in Mariborom, izstreljenih kar nekaj strupenih puščic, deluje Vlado Šajn. Je predsednik ZNSS in prva sodniška avtoriteta na sončni strani Alp.


Izbor iz rubrike nogomet na Siol.net:


Šajn ima pomembno vlogo v Evropi. Preveč je vpet v dogajanje v sodniških evropskih krogih, da bi lahko kandidiral še za predsednika NZS. Drugi kandidat, mlajši stanovski kolega David Andrew McDowell Zor, ni nikoli kazal večjih vodstvenih ambicij, a se njegovo ime pojavlja v javnosti kot eno od resnejših kandidatov.

Janković ne izpolnjuje pogojev?

Ivan Simič in Zoran Janković sta pred leti sodelovala kot predsednik NZS in ljubljanski župan. | Foto: Vid Ponikvar Ivan Simič in Zoran Janković sta pred leti sodelovala kot predsednik NZS in ljubljanski župan. Foto: Vid Ponikvar V ozadju potekajo lobiranja. Interesa je ogromno, zlasti med gospodarstveniki, a je potrebno tudi upoštevati pogoj triletnega dela znotraj nogometa, brez katerega ni mogoče podati uradne kandidature.

Ta bi bil lahko usoden za ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je nazadnje v športnih krogih kandidiral za predsednika OKS, a nato priznal poraz proti Bogdanu Gabrovcu.

Predsedniška funkcija je prostovoljna. Predsednik ni plačan za svoje delo. Nekdanji predsednik NZS Ivan Simič, ki si je v času svojega mandata prizadeval, da bi bilo drugače, je zanikal možnost, da bi vnovič kandidiral za mesto, bi se moral zamenjati statut.

Rudi Zavrl je svoje že opravil

Rudi Zavrl se ne namerava vrniti na predsedniški stolček. | Foto: Vid Ponikvar Rudi Zavrl se ne namerava vrniti na predsedniški stolček. Foto: Vid Ponikvar Možnost, da bi se na vroči stolček vrnil 67-letni Rudi Zavrl, častni predsednik NZS, je nična.

''Kar se mene tiče, sem svoje v več kot 20-letni zgodbi že oddelal. Prihaja čas za mlajše, ki ne potrebujejo mentorja. Dovolj so sposobni,'' je dolgoletni prvi mož NZS pojasnil, da ne razmišlja o vrnitvi v predsedniški stolček.

Niti v vlogi kandidata niti kot mentor ali svetovalec kateremu izmed mlajših rojakov, ki jih zanima mikaven položaj. Zaupa delu NZS in svojemu sinu Alešu Zavrlu, generalnemu sekretarju NZS in donedavni desni Čeferinovi roki.

''Nogometna srenja je dovolj zrela, da bo izbrala kandidata, ki bi lahko peljal zgodbo naprej. Ni nobenega razloga, da ne bi izbrali pravega. Dilema je le, ali se odločiti za nogometno ime ali za gospodarstvenika. Čeferin je v tem pogledu demantiral vse v pozitivnem smislu, tako da so odprte vse opcije,'' je dejal nekdanji predsednik NZS, ki ga zanima, ali bodo kakšnega kandidata predstavili tudi na drugi strani Trojan.

Predsednik MNZ Maribor: Čeferin je postavil visoko letvico

Konkretnih imen, ki bi potrdila udeležbo v predvolilnem boju, še ni na vidiku. Podpredsednik NZS Glažar je napovedal, da bo potrebna za izbiro novega predsednika temeljita analiza mogočih kandidatov.

''Dosedanji predsednik je delal odlično. Zadeve bo potrebno peljati strokovno in v skladu s sprejeto strategijo in vizijo razvoja. V prihodnjih dneh bo potrebno strniti glave in poiskati optimalno rešitev,'' je dejal nekdanji župan Ptuja in dodal, da bo čas pokazal svoje.

"Želim, da bi se pod vodstvom novega predsednika delalo v dobro nogometa in Slovenije," je dejal podpredsednik NZS in predsednik MNZ Maribor Milan Jarc. | Foto: Vid Ponikvar "Želim, da bi se pod vodstvom novega predsednika delalo v dobro nogometa in Slovenije," je dejal podpredsednik NZS in predsednik MNZ Maribor Milan Jarc. Foto: Vid Ponikvar

Kakšno pa je ozračje v Mariboru, pomembnem nogometnem središču Slovenije, ki se v obdobju državne samostojnosti še ni pohvalil s predsednikom NZS? ''Slišati je razna ugibanja, prebiram tudi ankete, kjer je visoko navedeno tudi moje ime, a sam nimam namena kandidirati,'' nam je sporočil Milan Jarc, še eden izmed podpredsednikov NZS.

V izboru novega kandidata vidi izziv. "Predsednik Čeferin je s svojim delom postavil letvico zelo visoko. Želim, da bi se pod vodstvom novega predsednika delalo v dobro nogometa in Slovenije,'' je izpovedal željo predsednik MNZ Maribor in dodal, da mora ostati le pri častni funkciji predsednika, nikakor pa pri tem, da bi Čeferinov naslednik v novi vlogi iskal način, kako napolniti lastne žepe.

Franci Zavrl skrivnosten 

Franci Zavrl je pred leti pri ljubljanski Olimpiji tesno sodeloval z nekdanjim predsednikom Izetom Rastoderjem. | Foto: Vid Ponikvar Franci Zavrl je pred leti pri ljubljanski Olimpiji tesno sodeloval z nekdanjim predsednikom Izetom Rastoderjem. Foto: Vid Ponikvar ''Več bo znanega 8. oktobra,'' nam je med službeno potjo sporočil Franci Zavrl, še en podpredsednik, ki je pri NZS zadolžen za področje marketinga.

Tudi on je kandidat za vršilca dolžnosti predsednika NZS, ni pa izključena tudi možnost, da bi se preizkusil celo na volitvah, saj uživa pri stanovskih kolegih veliko zaupanje. Če bi se odločil, da bi pri krovni zvezi stopil še korak višje in postal prvi mož NZS, bi v vodstvenih kadrih slovenskega nogometa še utrdil prisotnost  priimka Zavrl.

Dozdajšnji predsedniki NZS so prihajali iz širšega območja Ljubljane. Po (Rudiju) Zavrlu in Simiču je napočil čas za petletno vodenje Čeferina.

Olaj: Izjemen izziv in odgovornost

Krovna zveza Slovenije se je lani preselila v upravno stavbo na Brdu pri Kranju, v bližini katere se bohoti NNC Brdo. | Foto: Sportida Krovna zveza Slovenije se je lani preselila v upravno stavbo na Brdu pri Kranju, v bližini katere se bohoti NNC Brdo. Foto: Sportida Med gospodarstveniki velja izpostaviti Dušana Olaja, pred leti tesno povezanega z delovanjem NK Olimpija, ki noče prehitevati z medijskimi najavami. ''NZS ima do 8. oktobra, kakorkoli čudno se že to bere, še vedno predsednika,'' sporoča podjetnik, ki smo ga zmotili med službenim obiskom v Skandinaviji.

Je direktor in lastnik Duola, ki beleži dobre poslovne rezultate. V tej vlogi uživa, zato se poraja veliko vprašanje, ali bi želel to spreminjati z novimi obveznostmi, ki jih v primeru predsednika NZS ne manjka.

''Položaj predsednika NZS je izjemen izziv in odgovornost. Zahteval bi ogromno časa, če bi želel nekdo dodati vrednost tej funkciji,'' je pojasnil. O tem, ali je kandidat ali ne, se (še) noče opredeljevati.

Koga bo predlagal Čeferin?

Kandidata za novega predsednika mora predlagati članica NZS (medobčinska zveza, sodniška ali trenerska organizacija) ali pa ga mora podpreti vsaj 20 nogometnih klubov. Do 8. oktobra bodo sledila ugibanja, kdo bi se lahko podal v predvolilno bitko, nato pa bo po seji izvršnega odbora in odstopu Čeferina več jasnega. Za začetek njegova ocena, kdo izmed podpredsednikov bi najbolj ustrezal profilu morebitnega naslednika.

Aleš Zavrl, Aleksander Čeferin in Srečko Katanec so sodelovali vse od začetka leta 2013. | Foto: Vid Ponikvar Aleš Zavrl, Aleksander Čeferin in Srečko Katanec so sodelovali vse od začetka leta 2013. Foto: Vid Ponikvar

Potem pa sledijo še prijave "zunanjih" kandidatov, znanih nogometnih imen ali pa gospodarstvenikov in politikov, ki bi lahko letošnjo jesen odele v dinamične barve, prepolne nogometnih vprašanj. Eno izmed njih bi se nanašalo tudi na usodo selektorja slovenske članske reprezentance Srečka Katanca. To je bila ena izmed redkih tem, pri katerih podpredsedniki NZS niso bili tako sklepčni kot na drugih področjih.


Morda vas iz preostalih rubrik na Siol.net zanima še:

Ne spreglejte