Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2009,
16.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Brazilija

Četrtek, 3. 12. 2009, 16.00

8 let

Kako bo potekalo SP v Braziliji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Svetovno prvenstvo je največje tekmovanje pod okriljem Mednarodne nogometne zveze in poteka na vsake štiri leta. Zaključni turnir 32 reprezentanc bo v Braziliji potekal od 12. junija do 13. julija.

Skozi različna kvalifikacijska sita se je na SP 2014 uvrstilo 31 reprezentanc, neposredno udeležbo pa si je prislužila gostiteljica Brazilija. Vseh 32 udeleženk 20. svetovnega prvenstva bo v prvem sklopu tekmovanja razdeljenih v osem skupin (od A do H) s štirimi člani. Ekipe bodo igrale vsaka z vsako po enkrat. Za zmago bo ekipa prejela tri točke, za neodločen rezultat eno, poraz pa ne prinaša točk.

Po odigranih tekmah se na podlagi doseženih točk oblikuje lestvica. Prvi kriterij pri določanju lestvice je večje število zbranih točk, drugi je razlika v danih in prejetih golih, tretja pa število doseženih golov. Če je več ekip izenačenih po prvih treh kriterijih, bodo o razporeditvi odločali (po prioriteti) naslednji kriteriji:

V nadaljnje tekmovanje se uvrstita po prvi dve ekipi iz vsake skupine. Sledi izločilni sistem z osmino finala, četrtfinalom, polfinalom ter finalom in tekmo za tretje mesto.

Zmagovalci in drugouvrščene ekipe vsake od skupin igrajo v osmini finala po naslednjem sistemu:

Če se bo tekma osmine finala po rednem delu končala brez zmagovalca - z neodločenim rezultatom - bosta na vrsti dva podaljška. Vsak bo brez sodnikovega podaljška trajal po 15 minut. Če bo rezultat neodločen tudi po dveh odigranih podaljških, bo sledila loterija kazenskih strelov. Vsak tekmec bo določil pet izvajalcev najstrožje kazni. Če bo seštevek zadetkov na obeh straneh izenačen tudi po petih izvajanjih, se bo nadaljevanje 11-metrovk prevesilo v dodatni del, do trenutka, ko si bo ena izmed ekip zagotovila odločilno prednost enega zadetka.

Zmagovalci tekem osmine finala se uvrstijo v četrtfinale, kjer se med seboj pomerijo po sistemu:

Če se bo tekma četrtfinala po rednem delu končala brez zmagovalca - z neodločenim rezultatom - bosta na vrsti dva podaljška. Vsak bo brez sodnikovega podaljška trajal po 15 minut. Če bo rezultat neodločen tudi po dveh odigranih podaljških, bo sledila loterija kazenskih strelov. Vsak tekmec bo določil pet izvajalcev najstrožje kazni. Če bo seštevek zadetkov na obeh straneh izenačen tudi po petih izvajanjih, se bo nadaljevanje 11-metrovk prevesilo v dodatni del, vse do trenutka, ko si bo ena izmed ekip zagotovila odločilno prednost enega zadetka.

Zmagovalci četrtfinalnih tekem se med seboj pomerijo v polfinalu po sistemu:

Če se bo tekma polfinala po rednem delu končala brez zmagovalca - z neodločenim rezultatom - bosta na vrsti dva podaljška. Vsak bo brez sodnikovega podaljška trajal po 15 minut. Če bo rezultat neodločen tudi po dveh odigranih podaljških, bo sledila loterija kazenskih strelov. Vsak tekmec bo določil pet izvajalcev najstrožje kazni. Če bo seštevek zadetkov na obeh straneh izenačen tudi po petih izvajanjih, se bo nadaljevanje 11-metrovk prevesilo v dodatni del, do trenutka, ko si bo ena izmed ekip zagotovila odločilno prednost enega zadetka.

Če se bosta tekmi za tretje mesto in veliki finale po rednem delu končali brez zmagovalca - z neodločenim rezultatom - bosta na vrsti dva podaljška. Vsak bo brez sodnikovega podaljška trajal po 15 minut. Če bo rezultat neodločen tudi po dveh odigranih podaljških, bo sledila loterija kazenskih strelov. Vsak tekmec bo določil pet izvajalcev najstrožje kazni. Če bo seštevek zadetkov na obeh straneh izenačen tudi po petih izvajanjih, se bo nadaljevanje 11-metrovk prevesilo v dodatni del, do trenutka, ko si bo ena izmed ekip zagotovila odločilno prednost enega zadetka.

Ne spreglejte