Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
12. 7. 2021,
8.19

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

Natisni članek

Aleksander Čeferin UEFA Giorgio Chiellini Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Pedri Euro 2020 italijanska nogometna reprezentanca Gianluigi Donnarumma

Ponedeljek, 12. 7. 2021, 8.19

2 leti, 9 mesecev

Individualna priznanja na Euru 2020

Italijanu uspelo nekaj, kar ni še nikomur

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50
Gianluigi Donnarumma | Aleksander Čeferin je po nedeljskem dvoboju v Londonu okronal še najboljšega igralca prvenstva, Gianluigija Donnarummo. | Foto Reuters

Aleksander Čeferin je po nedeljskem dvoboju v Londonu okronal še najboljšega igralca prvenstva, Gianluigija Donnarummo.

Foto: Reuters

Evropski prvaki Italijani niso na letošnjem Euru proslavljali le ekipnega uspeha, ampak so v svojih vrstah pozdravili tudi najboljšega igralca tekmovanja. Priznanje za MVP-igralca turnirja je pripadlo Gianluigiju Donnarummi. Mladi čuvaj mreže azzurrov z vzdevkom Gigio se je vpisal v zgodovino kot prvi vratar, ki mu je pripadla omenjena čast. Najboljši mladi nogometaš prvenstva je španski najstnik Pedri, najboljši strelec pa portugalski velezvezdnik Cristiano Ronaldo.

Italija Anglija Wembley
Sportal Neverjetna drama na Wembleyju

Če so pri izboru najboljših igralcev evropskih prvenstev, ki pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa) poteka od leta 1996, kraljevali večinoma zvezni igralci, pa je bilo letos vse drugače. Prvič je bil za najboljšega okronan vratar. Gianluigi Donnarumma, ki je še v prejšnji sezoni navduševal med vratnicama AC Milan, zdaj pa bo nadaljeval kariero na Parku princev pri bogatem PSG, je najboljši posameznik Eura!

Priznanje za najboljšega igralca Eura 2020 je Gianluigiju Donnarummu podelil predsednik Uefe Aleksander Čeferin:

Na prvenstvu je branil na sedmih tekmah in prejel le štiri zadetke. Skupaj je torej branil 719 minut, največ med vsemi udeleženci letošnjega Eura. Zbral je devet obramb, pripomogel k izjemno trdni italijanski obrambi, v polfinalu in finalu, ko je usodo Italije odrejalo izvajanje 11-metrovk, pa se je še kako izkazal. Bil je junak, ubranil številne strele, tudi zadnja dva angleška, s katerima je azzurrom dokončno odprl pot do drugega evropskega naslova.

Najboljši nogometaši evropskih prvenstev:

1996: Matthias Sammer (Nem)
2000: Zinédine Zidane (Fra)
2004: Theodoros Zagorakis (Grč)
2008: Xavi Hernández (Špa)
2012: Andrés Iniesta (Špa)
2016: Antoine Griezmann (Fra)
2020: Gianluigi Donnarumma (Ita)

Sportal Angleži po porazu postali tarča posmeha #video

Chiellini: Najprej Gigi, zdaj še Gigio

''Lahko sem srečen, saj sem igral z Gigijem Buffonom, zdaj pa igram z Gigijem Donnarjummo, in je enako,'' je 22-letnega vratarja italijanske reprezentance pohvalil izkušeni soigralec Giorgio Chiellini, ki dobro ve, o čem govori.

Med Giorgijem Chiellinijem in Gianluigijem Donnarummo vlada ogromno spoštovanje. | Foto: Reuters Med Giorgijem Chiellinijem in Gianluigijem Donnarummo vlada ogromno spoštovanje. Foto: Reuters

Dolga leta je tako pri Juventusu kot tudi pri italijanski reprezentanci sodeloval z Gianluigijem ''Gigijem'' Buffonom, z enim najboljših in najbolj priljubljenih evropskih vratarjev vseh časov, zdaj pa se uspešno dopolnjuje s svojim soimenjakom in naslednikom Gianluigijem ''Gigijem'' Donnarummo. S prvim vratarjem, ki je bil proglašen za najboljšega igralca evropskega prvenstva.

Sportal Norišnica v Italiji: "Prebudili smo se iz nočne more pandemije" #video #foto

O tem, kdo je najboljši na Euru, je odločala posebna tehnična komisija Evropske nogometne zveze (Uefa), v kateri ne manjka znanih nogometnih imen. Sestavljajo jo (po abecednem vrstnem redu) Packie Bonner, Esteban Cambiasso, Fabio Capello, Cosmin Contra, Corinne Diacre, Jean-François Domergue, Dušan Fitzel, Steffen Freund, Frans Hoek, Aitor Karanka, Robbie Keane, Ginés Meléndez, David Moyes, Mixu Paatelainen, Peter Rudbæk in Willi Ruttensteiner.

Ronaldo podiral rekorde in postal strelec tekmovanja

Portugalec Cristiano Ronaldo je na Euru na štirih tekmah prispeval pet zadetkov in eno asistenco. | Foto: Reuters Portugalec Cristiano Ronaldo je na Euru na štirih tekmah prispeval pet zadetkov in eno asistenco. Foto: Reuters Uefa izbira MVP-igralca turnirja od leta 1996. Le enkrat se je zgodilo, da najboljši nogometaš ni bil iz vrst zmagovalcev. Tako se je zgodilo le leta 2016, ko je bil za najboljšega proglašen podprvak Antoine Griezmann, sicer s šestimi zadetki tudi prvi strelec Eura 2016. Na letošnjem Euru je bil najboljši strelec Cristiano Ronaldo. Portugalski superzvezdnik je dosegel pet zadetkov, od tega tri z bele točke.

Na seznamu najboljših strelcev si je delil prvo mesto s Čehom Patrikom Schickom, ki je odigral tekmo več od kapetana Portugalske, in prav tako prispeval pet zadetkov, od tega zgolj enega z najstrožje kazni. Naslov najboljšega strelca je vendarle pripadel Ronaldu, saj je, za razliko od napadalca Bayerja iz Leverkusna, prispeval tudi eno asistenco. To je odločilo v njegovo korist, številnim dosežkom in lovorikam je tako CR7 dodal še priznanje za najboljšega strelca zaključnega turnirja Eura.

CR7 je branil naslov s Portugalsko, a je v osmini finala doživel poraz proti Belgiji in izpadel iz boja za novo evropsko krono. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko CR7 je branil naslov s Portugalsko, a je v osmini finala doživel poraz proti Belgiji in izpadel iz boja za novo evropsko krono. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ronaldo je na letošnjem spektaklu, na katerem je neuspešno branil evropski naslov, podprl kopico rekordov. V zgodovini evropskih prvenstev je dosegel že 14 zadetkov, med strelce pa se je vpisal kar na petih zaporednih! Je edini nogometaš, ki se lahko pohvali z dvomestnim številom zadetkov v Evropi, izenačil pa je tudi svetovni rekord Iranca Alija Daeija, ki ga namerava v bližnji prihodnosti še prehiteti. Ronaldo je namreč v državnem dresu dosegel že 109 zadetkov!

Biser španskega in evropskega nogometa

Pedri v boju s skoraj dvakrat starejšim tekmecem Luko Modrićem, s katerim se srečuje tudi na slovitih "el clasicih" v Španiji. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pedri v boju s skoraj dvakrat starejšim tekmecem Luko Modrićem, s katerim se srečuje tudi na slovitih "el clasicih" v Španiji. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Uefa je izbrala tudi najboljšega mladega igralca turnirja. Lovoriko, ki je bila podeljena šele drugič, leta 2016 jo je prejel Portugalec Renato Sanches, je osvojil mladi dragulj Barcelone in španske izbrane vrste. Pedri ima komaj 18 let, pa se je že zasidral v udarni španski zasedbi, s katero je nesrečno izpadel v polfinalu evropskega prvenstva proti poznejšim prvakom Italijanom.

Njegov selektor Luis Enrique ga je po dvoboju, v katerem je v 120 minutah na pravi naslov poslal kar 65 od 66 podaj, javno pohvalil. ''Tega, kar je na tem prvenstvu pri 18 letih naredil Pedri, ne more nihče drug. Tega pri teh letih ni bil zmožen niti Andres Iniesta. Pedri je neverjeten, edinstven,'' je pohvalil zveznega igralca, ki predstavlja svetlo prihodnost španskega nogometa in bi lahko v karieri odigral še ogromno evropskih prvenstev.

Naslednji Euro bo leta 2024, gostila ga bo Nemčija. Takrat bo zagotovo v krogu kandidatov tudi Donnarumma. Oblikuje pa se vprašanje, ali bo še vedno v vrhunskem nogometu vztrajal Ronaldo, saj bo štel že 39 let.

Anglija Italija Finale
Sportal Italija po 53 letih spet na vrhu Evrope
Ne spreglejte